Cancerul ovarian, simptome ciudate. Pot fi ușor confundate sau trecute cu vederea. Care este steagul roșu care trebuie să te trimită la medic

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancerul ovarian - FOTO: Freepik
cancerul ovarian - FOTO: Freepik

Cancerul ovarian poate fi recunoscut după cinci semne bizare. Iată care sunt acestea.

Cancerul ovarian răpește viața a 11 femei pe zi, anunță Target Ovarian Cancer. Printre semnele ciudate ale cancerului se numără senzația de sațietate și nevoia de a urina mai des. Balonarea poate fi un alt semn comun al cancerului ovarian.

Dar lipsa poftei de mâncare, nevoia de a urina mai mult și durerile de spate sunt, de asemenea, semne de care trebuie să vă alarmeze.

Dr. Sharon Tate, șefa departamentului de dezvoltare a îngrijirii primare din cadrul organizației caritabile Target Ovarian Cancer, a precizat că screeningul poate salva viața.

”În lipsa unui instrument de screening eficient, cunoașterea simptomelor acestei boli ne poate da un avans în diagnosticarea cancerului ovarian în cel mai timpuriu stadiu posibil. În prezent, două treimi din cazuri sunt diagnosticate târziu și una din șapte femei moare în termen de două luni de la primirea unui diagnostic de cancer ovarian. 

Dacă este diagnosticat în stadiul cel mai timpuriu, cu atât mai ușor este de tratat cancerul”, a spus dr. Sharon Tate. 

Vezi și: Care este răsfățul suprem al femeii. De ce are nevoie pentru a se simți împlinită și protejată

Cancerul ovarian, simptome ciudate

Mai multe simptome ciudate pot fi semn al unui cancer ovarian. Specialiștii arată care sunt acestea și de ce ar trebui să vă monitorizați în permanență starea de sănătate.

- Balonare

De obicei, este un semn revelator că sunteți constipat - sau un efect secundar al înghițirii băuturilor carbogazoase. Dar balonarea persistentă este, de asemenea, un simptom al cancerului ovarian care nu trebuie ignorat, spun experții. 

Doar una din cinci femei știe că balonarea este un semn al cancerului ovarian, potrivit organizației caritabile Target Ovarian Cancer. Unele femei dezvoltă mase vizibile care au o dimensiune similară cu cea a unei mingi de fotbal, care pot fi confundate cu un cucui de sarcină. 

Ovarian Cancer Action explică faptul că balonarea poate fi, de asemenea, un rezultat al ascitei, care este prezența de lichid în cavitatea abdominală. 

”Atunci când celulele canceroase se răspândesc în mucoasa abdomenului (peritoneu), acestea o pot irita și pot provoca acumularea de lichid. De asemenea, cancerul poate bloca o parte a sistemului limfatic, astfel încât lichidul nu se poate scurge din abdomen ca de obicei”, notează Cancer Research UK, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Ce se întâmplă când ești în moarte clinică. Poveștile celor care au supraviețuit: Simțeam cum spiritul meu se ridică din pat. Este aproape de nedescris

- Senzație de sațietate rapidă

Lipsa poftei de mâncare - sau senzația de sațietate după ce mănânci - poate fi un alt semn al cancerului ovarian. La fel ca balonarea, această sațietate timpurie poate fi cauzată de o tumoare sau de ascită. 

Aceasta vă poate face să nu vă simțiți foame, deoarece lichidul împinge împotriva altor organe din stomac. 

- Dureri de spate

Durerea de spate este un simptom comun al cancerului ovarian, dar de obicei este doar ignorată ca fiind altceva. Tumora poate provoca dureri persistente în abdomen, șolduri și pelvis. 

Deși poate părea că nu are legătură cu cancerul ovarian, dacă tumora se răspândește în în în abdomen sau în pelvis, poate irita țesutul din partea inferioară a spatelui, spun experții. 

Dacă durerea este persistentă, este nouă pentru dumneavoastră și nu poate fi atribuită cu ușurință altor factori, ar trebui să cereți sfatul medicului dumneavoastră de familie. 

NHS spune că, deși este un simptom care poate fi cauzat de mai multe afecțiuni diferite, este totuși important să fie verificat de către un medic de familie, deoarece, dacă este vorba de cancer, depistarea timpurie a acestuia înseamnă că poate fi mai ușor de tratat.  

Vezi și: Scrisoare pentru mama. Mesajul pe care orice mamă trebuie să-l audă azi: Dragă mamă, vreau să știi asta

- Nevoia de a urina mai des

Nevoia de a merge mai des la toaletă poate fi un semn de infecție. Dar este, de asemenea, un simptom potențial al cancerului ovarian. Totuși, acest semn de cancer nu este cunoscut pe scară largă. Doar una din 100 de femei știe despre el, potrivit Target Ovarian Cancer.

Urgența de a urina ar putea fi cauzată de o tumoare sau de ascită, potrivit doctorului Tate. Atunci când o tumoare crește în zona pelviană, în acest caz pe ovare, aceasta poate împinge împotriva vezicii urinare - cauzând călătorii mai frecvente la toaletă. 

Presiunea internă poate bloca, de asemenea, ureterele, care sunt tuburile care leagă rinichiul de vezica urinară, potrivit Cancer Research. Dacă se întâmplă acest lucru, urina nu se poate scurge, ceea ce poate provoca umflarea rinichiului.  

Dacă simțiți că aveți nevoia să urinați urgent sau urinați prea des, ar trebui să mergeți la medic.

Vezi și: Ce impact au culorile din farfurie în corpul tău. Ce înseamnă dacă mănânci verde, portocaliu, roșu sau maro. De ce să ai o dietă colorată

- Sângerări vaginale neobișnuite

Sângerarea între menstruații sau chiar după menopauză poate fi un semn de cancer ovarian. La cele mai multe femei, sângerările anormale sunt un semn al unui dezechilibru hormonal, dar experții spun să se facă un control.

Sângerările abundente și neregulate, în special între menstruații, sunt semne de avertizare a unei tumori.

”Orice sângerare neobișnuită din vagin înainte sau după menopauză ar trebui să fie investigată întotdeauna de un medic de familie.  Dacă vă confruntați cu aceste simptome, contactați-vă medicul de familie. S-ar putea să nu fie nimic, dar este mai bine să fii sigură”, a spus dr. Tate.

Acest lucru este din cauza faptului că o tumoare pe ovar poate perturba ciclul menstrual și hormonii. Multe tumori produc hormonul feminin, estrogenul, care poate provoca sângerări vaginale chiar dacă ați trecut deja prin mezopaus, potrivit Societății Americane de Cancer.

Vezi și: Cancerul bronhopulmonar: tratamentul care a prelungit viața pacienților. Galeș: Pacienți în stadiul 3, inoperabili, s-au vindecat doar medicamentos. E impresionant. Supraviețuire fără chimioterapie

Cancerul ovarian, ucigașul tăcut

Aproximativ 80% dintre cazurile de cancer ovarian sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii. În momentul diagnosticării, 60% dintre cancerele ovariene se vor fi răspândit deja în alte părți ale corpului, ceea ce face ca rata de supraviețuire la cinci ani să scadă la 30%, de la 90% în stadiul incipient.  

Este diagnosticat atât de târziu din cauza localizării sale în pelvis, potrivit doctorului Ronny Drapkin, profesor asociat la Universitatea din Pennsylvania, care studiază această boală de peste două decenii.

”Pelvisul este ca un bol, astfel că o tumoare de acolo poate crește destul de mult înainte de a deveni vizibilă”, a declarat Dr. Drapkin, potrivit Daily Mail. 

Primele simptome care apar în cazul cancerului ovarian sunt cele gastrointestinale, deoarece tumorile pot începe să preseze în sus. Atunci când o pacientă se plânge de disconfort gastro-intestinal, medicii sunt mai predispuși să se concentreze pe schimbarea dietei și pe alte cauze decât să sugereze un screening pentru cancer ovarian.

Dr. Drapkin a declarat că, de obicei, abia după ce o pacientă suportă simptome gastrointestinale persistente, aceasta va beneficia de un screening care să dezvăluie cancerul.

”Despre cancerul ovarian se spune adesea că este un ucigaș tăcut pentru că nu are simptome timpurii, când, de fapt, are simptome, doar că acestea sunt foarte generale și ar putea fi cauzate de alte lucruri. Unul dintre lucrurile pe care le spun femeilor este că nimeni nu-și cunoaște corpul la fel de bine ca tine. Dacă simți că ceva nu este în regulă, probabil că ceva nu este în regulă”, a mai spus dr. Drapkin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel