Cancer ovarian. Câte tipuri de tumori există. Olinca: O mare provocare!

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancerul ovarian. FOTO Pexels @ Chonkniti Khonghshi
cancerul ovarian. FOTO Pexels @ Chonkniti Khonghshi

”Rolul medicului anatomopatolog, la începutul diagnosticului, este poate cel mai neplăcut, deoarece de la noi apare negru pe alb primul diagnostic de cancer”, susține medicul Maria Olinca. 

”Rolul medicului anatomopatolog, la începutul diagnosticului, este poate cel mai neplăcut, deoarece de la noi apare negru pe alb primul diagnostic de cancer și prima veste rea. Poate de asta nici nu suntem cei mai iubiți dintre doctori”, afirmă dr. Maria Olinca, medic primar anatomopatolog, în cadrul evenimentului dedicat Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului ovarian, organizat de Pacient 2.0. 

Dr. Maria Olinca a subliniat co-dependența de medicii chirurgi, în punerea corectă a diagnosticului, ”Suntem cei care examinează la microscop celulele și hotărâm dacă ele sunt bune sau rele, dacă sunt benigne sau maligne. În ceea ce privește materialul tisular pe care îl investigăm, suntem co-dependenți de medicii chirurgi, în sensul că pentru a putea pune un diagnostic avem nevoie de un fragment tisular.

În cazul cancerului de ovar, cel mai frecvent, acesta fragment tisular este în cadrul unei intervenții chirurgicale  mai de amploare.

Ovarul este o mare provocare diagnostică pentru medicul anatomopatolog, pentru că este foarte colorat, fiind format dintr-o multitudine de celule care se modifică de-a lungul vieții, în funcție de cum evoluează femeia, din perioada fertilă în cea nefertilă, și, de asemenea, aici se pot dezvolta foarte multe tunosi, atât benigne, cât și maligne. De aceea este foarte important ca investigația acestor suspiciuni de neoplazii ovariene să se facă de către un anatomopatolog cu specializare pe ginecologie”, a explicat medicul Olinca. 

Învingătoare a cancerului ovarian, sfat pentru femei: Cu cât afli mai repede, cu atât șansele sunt mai mari

Câte tipuri de tumori există 

În ceea ce privește tipurile de tumori, acestea sunt foarte variate, toate tumorile derivând dintr-o celulă existentă. ”Cea mai frecventă celulă din ovar este cea epitelială, dar aceste celulele sunt numai la suprafața ovarului, iar aceste tipuri de celule sunt prezente și pe salpinge și pe peritoneu, de aceea, câteodată, diagnosticul final nu va spune carcinom ovarian de gradul I sau altceva care să includă ovarian pentru că s-a demonstrat că, de fapt, toate tumorile pornesc mai degrabă de la nivelul trompei uterine și ele sunt diagnosticate de abia în momentul în care apar și la nivelul ovarului.

Pe lângă acestea tumoră a suprafeței, a celulelor din afară, mai există acele tipuri de tumori mai rare, cu celule germinale, mai frecvent la pacientele tinere, pentru că ele pornesc de la celulele care secretă ovocite, adică pacienta este în cursul unei vieți reproductive, de aici și nefericirea că, odată cu această boală se pierde șansa la fertilitate.

Al treilea tip de tumoră este cea care pornește de la celulele care leagă toate celulele între ele”, a mai spus medicul anatomopatolog.

Diagnosticarea cancerului ovarian. Medic: Consulturi ginecologice mai dese și corect efectuate

”Unul dintre elementele esențiale ale cancerului ovarian este faptul că aceasta este o boală pentru care nu avem un screening. Nu există niște teste pe care să le putem face întregii populații pentru a descoperi boala în fazele incipiente, putând fi diagnosticat cu întârziere și la persoane care merg frecvent la control. Iar acest lucru nu se întâmplă doar în România”, a explicat dr. Dragoș Median, medic oncolog, în cadrul evenimentului dedicat Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului ovarian organizat de Pacient 2.0.

Trei sferturi dintre diagnostice, în fazele avansate ale bolii

”Dacă vă uitați pe statistici, inclusiv în țări cu sisteme de sănătate foarte performante, cancerul ovarian, aproape 75% este diagnosticat în faze avansate pentru că este o boală cu o simptomatologie extrem de subtilă, extrem de înșelătoare, care te duce mai degrabă cu gândul în altă direcție, în sfera digestivă, poate în sfera urinală și abia mai apoi în sfera ginecologică, pe de o parte. Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că există rețineri care țin de cultura fiecărei națiuni în parte. (Citește mai departe AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel