Cercetătorii de la Queen's University Belfast au dezvoltat un test care poate fi capabil să detecteze cancerul ovarian cu până la doi ani mai devreme decât abordările actuale.
Cercetătorii au descoperit că prezența a patru proteine împreună, cunoscută sub numele de panou de biomarker, indică probabilitatea de apariție a cancerului ovarian epitelial (EOC), un tip de cancer ovarian. Folosind acești biomarkeri, cercetătorii au dezvoltat apoi un test de screening pe care studiile inițiale îl indică drept capabil să detecteze cancerul ovarian până la doi ani înainte de testele actuale de detectare.
Testul, relativ simplu
Cercetarea a fost realizată în parteneriat cu Universitatea din New South Wales Australia, Universitatea din Milano, Universitatea din Manchester și University College London.
Studiul, publicat în British Journal of Cancer, a implicat analiza probelor de sânge de la 80 de persoane pe o perioadă de șapte ani.
Dr. Bobby Graham de la Școala de Științe Biologice de la Queen's University Belfast și autorul principal al studiului explică: „În primul rând, am descoperit că prezența panoului de biomarker ne va permite să detectăm cancerul ovarian epitelial. Apoi am dezvoltat un test de screening pentru a detecta acest panou de biomarker, făcând din acesta un test de diagnostic relativ simplu.
Algoritmul proiectat va analiza proba de sânge și va indica orice nivel anormal de proteine asociate cu cancerul. Testul de screening identifică cancerul ovarian cu până la doi ani mai devreme decât permit testele actuale."
Majoritatea cancerelor ovariene sunt din categoria epiteliale, un cancer care se formează în țesutul care acoperă ovarul.
La femeile din Marea Britanie, cancerul ovarian este al șaselea cel mai frecvent cancer. În 2016 au fost raportate 4.227 de decese ca urmare a acestei forme de cancer.
Dacă a fost diagnosticat în stadiul unu al cancerului ovarian epitelial, există o șansă de 90 la sută de supraviețuire de cinci ani, comparativ cu 22 la sută dacă a fost diagnosticat în stadiul trei sau patru.
Dr. Graham a adăugat: „Rezultatele acestui studiu sunt încurajatoare, cu toate acestea, acum dorim să ne concentrăm pe testarea lui într-un set de probe mai larg, astfel încât să putem folosi datele pentru a pleda pentru un program de screening de cancer ovarian.”
Jumătate din cazurile de cancer ovarian, depistate târziu
Dr. Rachel Shaw, manager de informații de cercetare la Cancer Research UK, a declarat: „Aproximativ jumătate din cazurile de cancer ovarian sunt prelevate într-un stadiu târziu, când tratamentul este mai puțin probabil să aibă succes. Așadar, dezvoltarea unor teste simple ca acestea care ar putea ajuta la detectarea bolii mai devreme este esențială.
La Cancer Research UK lucrăm din greu pentru a găsi noi metode de a detecta cancerul timpuriu și de a îmbunătăți testele deja disponibile. Este foarte interesant să vedem aceste rezultate încurajatoare pentru acest tip de cancer ovarian."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.