Cancerul oral: șansele de supraviețuire, prezise cu ajutorul inteligenței artificiale

Angela Sabău |
Data publicării:

Șansele de supraviețuire ale pacienților cu cancer oral pot fi prezise de algoritmii stabiliți cu ajutorul inteligenței artificiale. Asta va ajuta la o mai bună înțelegere a modului în care se răspândește cancerul și cum rezistă la terapii.

Astfel de algoritmi au fost dezvoltați de oamenii de știință de la Departamentul de Informatică de la Universitatea din Warwick - care calculează cu precizie abundența celulelor imune în mijlocul celulelor tumorale pentru a ajuta la o mai bună înțelegere a modului în care se răspândește și rezistă cancerul.

În 2014 au fost înregistrate peste 11.000 de cazuri de cancer de cap și de gât în Marea Britanie și peste 2.300 de decese rezultate din cele mai frecvente dintre acestea; cancer de cavitate bucală.

Cancerul oral este cel mai răspândit în Asia de Sud, în special India, Pakistan și Sri Lanka, în principal datorită mestecării tutunului, consumului de betel quid și infecțiilor virale, cum ar fi HPV (papilomavirus uman).

Șansele de supraviețuire, prezise cu ajutorul inteligenței artificiale 

Șansele de supraviețuire a acestor tipuri de cancer pot fi prezise datorită cercetărilor efectuate într-un studiu pilot al Departamentului de Informatică al Universității din Warwick, publicat ieri în revista Nature Scientific Reports.

Cercetătorii au reușit să dezvolte un scor digital care să poată măsura limfocitele care influențează tumora (TIL). Mai multe limfocite TIL prezintă mai mare șansa de supraviețuire și de supraviețuire mai lungă, bolii de cancer oral.

Imaginile au fost produse de scanări de la pacienții de la Centrul de cercetare a Spitalului Cancer Memorial Shaukat Khanum din Pakistan, care au fost deja tratați prin radiații și o intervenție chirurgicală la cap și la gât. Probele de țesut de cancer au fost apoi trimise la Spitalul Universitar Coventry și Warwickshire din Marea Britanie unde, folosind un aparat de imagistică de ultimă generație, cercetătorii au putut să producă digital imagini de înaltă rezoluție ale probelor la o scară microscopică.

Prezența limfocitelor în vecinătatea celulelor tumorale nu ajută numai la determinarea stadiului cancerului, ci poate fi utilizată pentru a prezice cu exactitate evoluția acestuia.

Mai multe limfocite TIL-uri prezente în scanări indică imunitatea pacientului la cancer și răspunsul la tratament, iar densitatea și dispunerea spațială a acestora se corelează cu șansele supraviețuirii generale și a supraviețuirii fără boală.

Profesorul Nasir Rajpoot de la Departamentul de Informatică de la Universitatea din Warwick, care a condus studiul, comentează: „Începem doar să dezvăluim potențialul remarcabil al bogăției de informații prezente în datele din imagine ale patologiei. Acest studiu pilot arată că, cu ajutorul algoritmilor moderni de analiză a imaginii cancerului, putem calcula cu exactitate scorul abundenței de TIL în cancerul oral într-un în mod obiectiv și apoi folosim scorul pentru stratificarea riscului în termeni de supraviețuire fără boală."

Aproape 13.000 de cazuri în fiecare an

Prof. Hisham Mehanna, profesor de Head & Gât Oncologie la Universitatea din Birmingham, comentează: „Aceasta este o dezvoltare foarte interesantă. Nu numai că acesta este unul dintre primele scoruri bazate pe inteligență artificială validate în cancerul oral, acest scor pare, de asemenea, să aibă o mare putere de prognostic, ceea ce ar putea duce în cele din urmă la selectarea  pacienților pentru diferite modalități de tratament."

Dr. Asif Loya, director medical la Shaukat Khanum Memorial Cancer Hospital & Centre de Cercetare din Pakistan, unde probele pacientului au fost obținute din comentarii:

"Cu aproape 13.000 de cazuri noi în fiecare an, cancerul oral are cele mai mari rate de incidență în rândul cancerelor din Pakistan, a doua cea mai mare rată a mortalității și o rată de supraviețuire de cicni ani foarte mică. Cu toate acestea, se știe prea puțin despre semnăturile histologice corespunzătoare subgrupurilor de pacienți cu rezultatele diferite în această parte a lumii. "

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel