Întrebată cum este văzut planul național de combatere a cancerului, Diana Păun a transmis un mesaj ferm, acela că, astăzi, "cancerul nu mai este o condamnare la moarte".
"Un mesaj este clar. Cancerul nu mai este astăzi o condamnare la moarte, tocmai datorită progresului extraordinar și al cercetării. O diagnosticare precoce crește semnificativ evoluția pozitivă a pacientului. Acest traseu îmbunătățit, de la prevenție, screening, diagnostic precoce, tratament inovativ, implică o creștere a numărului supraviețuitorilor. Ce sunt supraviețuitorii de cancer?
Oameni care trăiesc fără cancer, pentru mulți ani. Cred că acest lucru este dătător de speranță și dătător de încredere că această boală poate fi învinsă, deși este a doua cauză de mortalitate la nivel european, la acest moment. Să nu uităm însă că supraviețuirea vine cu noi provocări, vorbim de discriminare financiară la locul de muncă, inechități de acces la servicii medicale, deci prevenirea și îngrijirea cancerului, despre care vorbim astăzi, cred că trebuie să fie completată cu strategii care să asigure că supraviețuitorii de cancer sunt tratați în mod egal și își pot continua viața în mod normal", a declarat Diana Păun, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul dezbaterii "Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare".
Ziua supraviețuitorului de cancer, celebrată pentru prima prima dată în acest an, pe 5 iunie
"În ceea ce privește planul național de combaterea cancerului, de la lansarea lui să nu uităm că au fost multe alte inițiative în acest domeniu, mă refer la promulgarea legii privind Ziua supraviețuitorului de cancer, pe care o vom celebra pentru prima dată în acest an pe data de 5 iunie, în prima duminică din iunie, sau inițiativa legislativă a dreptului de a fi uitat, o altă inițiativă extraordinară a doamnei senator Nicoleta Pauluc, și alături de toate acțiunile de conștientizare, de formare, de educare, toate evenimentele și webinariile dedicate, inclusiv această emisiune, cred că conturează în România un moment cu totul special în lupta împotriva cancerului.
Cred că aceste demersuri demonstrează determinarea noastră de a regândi prioritățile în materie de cancer și într-adevăr pot să spun că s-au făcut pași extrem de importanți în acest domeniu", a mai spus ea.
Ce ne așteaptă în viitor?
"Ce ne așteaptă în viitor? În viitorul apropiat ne așteaptă lansarea inițiativei planului național de combatere a cancerului în Parlamentul României. Pot să vă spun că există un larg consens între partidele politice, de a susține acest plan la care s-a lucrat foarte mult și iată că toate forțele s-au unit pentru a lua decizia corectă.
Planul a suscitat un interes mare și au existat nenumărate sugestii și recomandări, făcute de profesioniști în domeniu, de pacienși, de ONG-uri, de foști cercetători, mobilizarea a fost impresionantă, iar toate aceste recomandări au fost studiate, analizate și se regăsesc în forma finală a planului pe care sperăm cât mai repede să îl vedem cât mai repede transpus în această inițiativă legislativă pe care o așteptăm cu toții", a completat Diana Păun.
Deblocarea studiilor clinice în România: Interesul autorităților a devenit atât de pregnant în ultima vreme
"Cred că este foarte important să avem un consens al tuturor actorilor responsabili pentru că să nu uităm că există o autoritate la nivel național care avizează aceste studii clinice, mă refer aici la ANMDM, a cărei capacitate de evaluare trebuie întărită și din câte știu s-au făcut pași deosebit de importanți sub actuala conducere pentru a întări departamentul de avizare a studiilor clinice.
Mă bucur că interesul autorităților a devenit atât de pregnant în ultima vreme. Intervențiile administrației prezidențiale pe subiect datează de mult timp. De câte ori am avut posibilitatea noi am subliniat importanța pe care le au studiile clinice în prograsul medicinei și beneficiile pe care le aduc atât din perspectiva costurilor, dar și din perspectiva interesului imediat al pacientului, al pacientului care beneficiază imediat de medicamente inovatoare în cadrul acestor studii și desigur a tuturor pacienților, odată ce medicamentele au intrat pe piață și pot fi rambursate.
Sunt o susținătoare reală a implementării unui mecanism rapid de avizare, desigur cu respectarea tuturor standardelor și rigorilor impuse de apariția pe piață a unui nou medicament care trebuie să fie sigur și eficient", a conchis Diana Păun.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.