Cancerul la sân și ȘANSA spre vindecare. Poți să ai și să nu-ți PIERZI sânul. Dr. Rușitoru: ASTA e cheia succesului!

Georgiana Ioniță, Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
cancerul la san Foto: Pexels
cancerul la san Foto: Pexels

Lucian Rușitoru, medic primar chirurgie generală, a vorbit despre cancerul mamar. Ce metode moderne de prevenție și tratament există.

În anul 2020 cancerul mamar a făcut 12.085 de victime în rândul femeilor din România, potrivit datelor raportate de Globocan 2020, cazuri care s-au soldat cu decesul a 3.918 de femei.

Cât de important este să diagnosticăm precoce această afecțiune?

Cancerul mamar, ca și celelalte forme de cancer, poate apărea din motive pe care nu le putem controla.

Istoricul familial, în care există cazuri de cancer mamar poate reprezenta un puternic factor de risc. Ce este de făcut în aceasta situație?

"Screening-ul de prevenție reprezintă în continuare cea mai importantă conduită de prevenție, care trebuie îmbrățișată ca rutină, de către orice femeie, indiferent de istoricul familial. Da, mutația BRCA poate atârna greu ca factor de risc în dezvoltarea unui cancer mamar, însă nici femeile fără un astfel de istoric nu trebuie să amâne efectuarea screening-ului anual", a declarat dr. Lucian Rușitoru, medic primar chirurgie generală, pentru DC Medical.

Când se impune efectuarea mastectomiei și când poate fi tratat conservator cancerul mamar?

Deși cancerul mamar nu este afecțiunea oncologică cu cea mai ridicată mortalitate, femeile se tem cel mai tare de acest diagnostic. Pierderea sânului, asociată frecvent cu tratamentul chirurgical în cazul acestei forme de cancer are un puternic impact psihologic și emoțional.

"Din fericire, chirurgia conservatoare este mult mai des utilizată astăzi decât mastectomia, operația de îndepărtare a sânului sau a ambilor sâni pe care femeile tind să o asocieze în cazul cancerului mamar.

O altă temere este și cea legată de tratamentul chimioterapic, de starea de rău și căderea părului ce vin în consecință.

Însă dintre toate, într-adevăr, pierderea sânului reprezintă cel mai mare factor de anxietate. Din fericire, tehnicile de reconstrucție mamară au evoluat foarte mult oferindu-ne șansa să atenuăm eventualele daune care apar în drumul spre vindecare", ne-a mai spus el.

Ce este de făcut la aflarea diagnosticului de suspiciune sau de cancer mamar?

Diagnosticul de cancer mamar poate cădea ca un trăsnet, însă această veste trebuie să mobilizeze femeia către acțiuni constructive. Procesul de diagnostic și tratament nu trebuie amânat niciun moment.

"Cheia succesului în tratamentul cancerului mamar este începerea tratamentului cât mai curând posibil. Un diagnostic amănunțit în care se stabilesc stadiul bolii și biologia moleculară a celulelor maligne determină întreg procesul terapeutic ce urmează. Chirurgia este o parte importantă a acestuia, dar nu întotdeauna începem cu ea. Este esențial să reușim să preluăm controlul asupra bolii pentru a o stabiliza, urmând apoi să o eliminăm. În lupta cu cancerul, fiecare moment contează", a mai spus medicul.

Ce putem face pentru a evita un tratament anevoios?

Screening-ul de prevenție este cheia succesului în a preveni un diagnostic complicat.

"Screening-ul de prevenție este cel mai puternic aliat în lupta cu boala oncologică. Nu ar trebui să treacă niciun an din viața unei femei în care să nu efectueze un screening de rutină, un gest simplu care o poate ține departe de un parcurs terapeutic anevoios, de teama pierderii sânului și mai ales de teama pierderii luptei cu boala.

Tratamentul cancerului mamar a făcut progrese notabile în ultimii ani, tratamentul acesteia evitând pierderea unui sân sau a ambilor sâni. Totul depinde însă de momentul în care depistăm boala și, cel mai important este ca aceasta să se afle într-un stadiu incipient. Amânarea screening-ului de prevenție nu amână și apariția unui diagnostic sau a unei suspiciuni. Ci mai degrabă, certitudinea că suntem bine în propriul corp poate veni în sprijinul unui psihic puternic, având practic dovada controlului asupra sănătății noastre.

Screening-ul de prevenție presupune efectuarea unei ecografii mamare, pentru femeile cu vârsta de până în 40 de ani sau a mamografiei, anual, în cazul femeilor cu vârsta de peste 40 de ani", ne-a spus medicul, în încheiere

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel