Cancerul de sân este o boală hormonală, care se declanșează atunci când unele celule din structura glandei mamare capătă mutații la nivel genetic. Cancerul de sân poate apărea și la bărbați, însă cazurile sunt rare
Ce este cancerul de sân
Medicul oncolog, Mariana Mununar, ne-a explicat ce înseamnă cancerul de sân. Potrivit medicilor, cancerul de sân afectează, în special, femeile trecute de 50 de ani. Există însă și excepții. În 1 din 5 cazuri, cancerul de sân poate să apară și înainte de 50 de ani.
”Cancerul de sân reprezintă o malignizare a glandei genital feminine numite sân, care este o glandă exocrină, menită la femei să alimenteze nou-născutul. Acesta este principalul rol. La bărbați este o glandă fără funcție exocrină, pentru că bărbații nu secretă lapte. Această glandă are două tipuri de celule foarte importante, are ca structură ductele și lobulii mamari, unde se formează așa-numitul lapte. Ductele sunt ca niște străzi, iar lobulii sunt acele intrări anexate ductelor respective. Principala clasificare histopatologică a neoplasmului de sân este de două mari categorii, și anume ductal sau lobular”, a declarat medicul oncolog Mariana Mununar, în exclusivitate pentru DC Medical.
Problemele apar în momentul în care diagnosticul este de cancer ductal. Acesta este mai agresiv.
”Este o porțiune localizată din glanda mamară, în schimb dacă avem un cancer ductal este o problemă și sunt afectate mai multe locuri. Dacă avem un cancer ductal, se mai numește și cancer multilobar sau multilocular. Are mai multe centre și nu poți să le identifici. Cancerul ductal este un cancer mai agresiv și debutează în mai multe locuri. Preventiv, se poate face mastectomie. Adică se scoate mușchiul, cu glandă cu tot”, a mai explicat medicul oncolog.
Modalitate de diagnostic
Orice schimbare în zona sânilor poate reprezenta un semnal de alarmă. Femeia este prima care sesizează schimbările, iar când acestea apar este indicat un consult medical de specialitate.
”În primul rând principalul examinator îl reprezintă pacienta. Orice femeie este o posibilă pacientă. În momentul în care facem duș se palpează sânii, sau măcar o dată pe săptămână. După aceea, în momentul în care ne apare ceva formațiune, o roșeață, dureri, trebuie să ne adresăm medicului ginecolog sau medicului endocrinolog”, ne-a mai explicat medicul oncolog Mariana Mununar.
Depistarea precoce a unei leziuni de glandă mamară poate permite vindecarea completa sau îmbunătățirea categorica a prognosticului. Screening-ul nu previne apariția cancerului, ci ajută la depistarea lui în stadii precoce în care poate fi tratat cu șanse de vindecare.
”Sunt o mulțime de metode de diagnostic. Diagnosticul cel mai concret se pune în urma biopsiei. Din tumora respectivă se scoate un mic fragment. Nu se face mastectomie dintr-o dată, ci se face o simplă biopsie a tumorii respective, și se vede dacă este ductal sau lobular, dacă are expresie de receptor hormonal, se vede cum arată acel sân și ce trebuie să facem.
Poate să nu fie tumoră. Poate să fie o fibroză mai urâtă. Se stabilește un monitorizare clinic a acelei paciente”, mai explică medicul oncolog.
Tratament în funcție de patologie
Medicul Mariana Mununar a explicat faptul că un tratament al cancerului de sân se stabilește în funcție de evoluția bolii, în urma unei consultări cu o echipă multidisciplinară.
”Tratamentul este o combinație, în funcție de stadiul bolii. Vorbim de un stadiu incipient atunci când tumora este mică, sau un cancer avansat local, sau în stadiu metastatic. Se preferă biopsia, apoi se face o ședință cu un comitet oncologic în care se află un chirurg oncolog, oncologul medical și radioterapeutul. Astfel se ia decizia”, ne-a mai explicat medicul.
Medicii le recomandă femeilor ca la fiecare 3 ani să se prezinte la medic pentru o examinare a sânilor.
O carie netratată poate declanșa un neoplasm
Cauzele exacte ale declanșează cancerul de sân nu sunt în totalitate cunoscute. Factorii de mediu, cei hormonali și, în principal factorii genetici, reprezintă un cumul care cauzează cancerul de sân.
”Sportul, mișcarea, igiena corectă de la cavitate bucală, nazală, trebuie să nu avem infecții trenante. Oamenii nu își dau seama, au câte o carie pentru care iau antibiotice și nu se adresează stomatologului, iar aceste antibiotice fac ca în prezența unei mutații genetice celulele să se degradeze și pe un stres pe care îl trăim zi de zi să vireze spre o neoplazie”, mai spune medicul Mariana Mununar.
Controlalele medicale periodice sunt forma de prevenție cea mai eficientă, correlate cu o dietă echilibrată și un consum redus de grăsimi saturate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.