Lupta împotriva cancerului nu este un singulară... a pacientului. Medicul este cel care devine, adesea, un partener de încredere în această bătălie dureroasă și solicitantă.
Pentru pacienți, diagnosticul de cancer este o veste devastatoare, aducând temeri și incertitudini, iar tratamentul implică adesea sesiuni intense de chimioterapie, radioterapie și intervenții chirurgicale.
De partea celaltă, medicul oncolog nu este doar un furnizor de tratament, ci un sprijin moral și psihologic, oferint îndrumare și încurajare în momente dificile. Și pentru medici, povara emoțională este considerabilă și diagnosticul pacientului nu este doar o provocare profesională, ci și una personală, deoarece implică gestionarea propriei suferințe interioare în fața suferinței celorlalți.
Foto: Freepik
Ei bine, atunci când vine vorba despre cancer, suferința are trei dimensiuni principale: pacientul, familia pacientului și medicul care îl îngrijește.
Prof. univ. dr. Dorin Sarafoleanu a subliniat că nu doar bolnavul suferă intens, ci și familia și personalul medical care îl îngrijește.
Personalul medicul care lucrează în spitale de oncologie pentru perioade lungi de timp este expus zilnic la suferință, ceea ce creaază un mediu dificil.
Mai mult, medicul ORL Dorin Sarafoleanu a subliniat și că este necesar un program de lucru mai scurt și oportunități de recuperare psihologică pentru personalul medical ce lucrează cu pacienții oncologici, pentru a putea face față impactului emoțional al profesiei lor.
"Vreau să vă spun că în cancer este o triadă a suferinței.
Nu suferă numai bolnavul.
El este principalul personaj care suferă, suferă anturajului imediat, familia și cei apropiați și suferă foarte mult și am să vă dau un exemplu concret, cei care-l îngrijesc.
Gândiți-vă dumneavoastră că se deschid spitale de oncologie unde personalul medical și personalul ajutător lucrează 10-15 ani.
Păi să auzi în fiecare zi numai despre durere, să îngrijești oamenii, e un peisaj sumbru.
Trebuie să le faci un program ceva mai scurt, nu vorbesc și de retribuție, dar trebuie să le dai și ocazia să-și revină, pentru că oamenii ăștia au nevoie de un spectacol, au nevoie de o revigorare a sistemului lor psihologic, după ce văd atâta suferință și atâtea necazuri", a declarat prof. univ. dr. Dorin Sarafoleanu, în exclusivitate pentru DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.