Cancerul esofagian, descoperiri care ar putea duce la tratamente mai eficiente

Angela Sabău |
Data publicării:
Teste
Teste

Cancerul esofagian ar putea avea un tratament mai eficient, spun cercetătorii. Ei au descoperit că celulele canceroase mor în lipsa unei enzime. Tratamentul nu afectează și celulele sănătoase, dar este eficient în cazul tumorilor rezistente la medicamente.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicina din Carolina de Sud (MUSC) au găsit o modalitate de tratament care țintește celulele canceroase esofagiene rezistente la medicamente. Tratamentul se bazează pe exploatarea faptului că celulele caceroase și cele sănătoase au nevoi diferite de energie, scrie medicalxpress.com.

Această descoperire deschide acum calea către noi tratamente pentru un alt tip de cancer letal. Rezultatele studiului finanțat de Institutul Național de Sănătate (NIH) sunt raportate în Nature Communications.

Cancerul de esofag, unul din cele mai agresive forme

Doar 20 la suta dintre pacienții diagnosticați cu carcinom cu celule scuamoase esofagiene (ESCC) supraviețuiesc peste cinci ani, potrivit Societății Americana de Cancer. Din păcate, această boală se descoperă, de obicei, într-o etapă tardivă sau avansată, ceea ce înseamnă că, pentru mulți pacienți cu ESCC, cancerul s-a răspândit deja în alte părți ale corpului. Severitatea bolii este determinată de rata ridicată de recurență.

"Este un cancer agresiv, letal", spune Shuo Qie, un membru postdoctoral la MUSC Hollings Cancer Center și autor principal. "Unii pacienți, în special pacienții cu metastaze, au nevoie de chimioterapie sau de alte tratamente suplimentare", a spus el.

Pentru studiu, Qie a urmărit să analizeze și să descopere mai departe tiparul de formare și dezvoltare a cancerului descoperit anterior către J. Alan Diehl, mentor și autorul principal al articolului, director asociat al Basic Science at MUSC Hollngs Cancer Center.

Glutamina, elementul-cheie

Acest tipar, axa Ciclin D1, este o intersecție la care apar mai multe modificări care favorizează apariția cancerului. Proteina Fbxo4, care de obicei previne cancerul prin degradarea ciclinului D1, nu mai are efectele protectoare. Acest lucru permite celulelor să scape de sub control.

Qie a descoperit că axa activează un comutator metabolic care determină celulele canceroase să depindă mult mai mult de glutamină decât de glucoză. Celulele sănătoase descompun atât glucoza, cât și glutamina pentru nevoile lor de energie, dar celulele canceroase sunt practic dependente de glutamină. "Celulele canceroase trebuie să aibă glutamină, le puteți scălda în glucoză și totuși vor muri fără glutamină", explică Diehl.

Aceste constatări indică o vulnerabilitate în aceste celule canceroase și sugerează o nouă posibilitate terapeutică - utilizarea inhibitorilor de glutaminază. Glutaminaza este o enzimă necesară pentru digestia celulară a glutaminei. Inhibarea acesteia blochează în mod eficient capacitatea celulei de a procesa glutamina.

Cercetătorii MUSC au testat eficacitatea unui regim combinat care a inclus un inhibitor de glutaminaze (Telaglenastat, Calithera, San Francisco, CA) și metformin în liniile de celule canceroase și la soareci. Ei au descoperit că regimul combinat a tratat efectiv tumorile pe care Diehl le descrisese anterior.

Tratament eficient la tumorile rezistente la medicamente

Foarte important, tratamentul a fost eficient chiar împotriva tumorilor care au dezvoltat rezistență la inhibitorii CDK4 / 6. „Într-adevăr, celulele canceroase rezistente au fost și mai vulnerabile la acest tratament decât cele non-rezistente. Este remarcabil faptul că celulele tumorale pe care le avem, care sunt rezistente la inhibitori CDK4 / 6 sunt de fapt de cinci, șase ori mai sensibile la aceasta terapie de asociere decât au fost înainte de a dezvolta rezistența”, spune Diehl.

Constatările promițătoare pentru acest regim de combinație, atât în celule cât și modele animale, sugerează că ar putea avea potențial terapeutic pentru pacienții diagnosticați cu acest cancer periculos. După ce a trecut acest tratament de la concept la realitate în laborator, Qie și Diehl speră să avanseze cu studiile clinice pentru tratamentul lor combinat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel