Cercetarea în stadiu incipient, condusă de oameni de știință de la Colegiul Imperial din Londra și Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, a identificat un "comutator" genetic în celulele cancerului mamar care stimuleaza producția unui tip de proteină, numită Keratin-80, și este legată de proteina care ajută la menținerea părului puternic.
Creșterea cantității acestui tip de proteină face celulele canceroase mai rigide, iar care cercetătorii spun că astfel, celulele canceroase sunt ajutate să se strângă împreună și să călătorească prin fluxul sanguin către alte părți ale corpulu, potrivit medicalxpress.com.
Cercetătorii, care și-au publicat activitatea în revista Nature Communications, au studiat celulele cancerului de sân uman tratate cu un tip comun de medicament numit inhibitori de aromatază.
Echipa a descoperit ca același comutator este implicat în celulele cancerului mamar, devenind rezistente la medicamente (în sensul că medicamentele nu mai sunt eficiente, dacă cancerul se întoarce).
Țintirea acestui „comutator” cu un alt medicament ar putea contribui la inversarea acestei rezistențe și la reducerea probabilității de răspândire a cancerului, a explicat dr. Luca Magnani, autorul principal al studiului de la Departamentul de Chirurgie și Cancer la Imperial: "Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer în Regatul Unit și cauzează 55.200 de cazuri noi în fiecare an.
Inhibitorii de aromatază sunt eficienți la uciderea celulelor canceroase, dar într-un deceniu după operație, în jur de 30 la sută dintre paciente vor recidiva și cancerul va reveni, deoarece celulele canceroase s-au adaptat la medicamente. Chiar mai rău, atunci când cancerul se întoarce, acesta se răspândește de obicei în tot corpul, ceea ce îl face dificil de tratat."
Dr. Magnani a spus: "Până acum nu am știut motivele din spatele acestui lucru, însă studiul nostru în stadiu incipient sugerează că un tip de comutator genetic - numit un factor de transcripție - poate transforma genele care determină celulele canceroase să devină nu numai rezistente la tratament, dar se ș mută în țesuturi sănătoase din tot corpul. Această cercetare trebuie acum urmărita cu studii mai mari, dar dacă a fost confirmat, țintind acest „comutator genetic” ar putea fi împiedicate celulele canceroase de a deveni rezistente la medicamente și de a se răspândi la alte zone ale corpului."
Cancerul recidivant, mai agresiv decât în prima fază
Inhibitorii de aromatază sunt utilizați pentru a trata un tip de cancer mamar numit estrogen-receptor pozitiv. Acestea reprezintă peste 70% din toate cazurile de cancer mamar și sunt alimentate de hormonul estrogen.
Aceste tipuri de cancer sunt tratate, de obicei, cu o intervenție chirurgicală pentru eliminarea tumorii, urmată de un curs de terapie hormonală vizată - de obicei, fie inhibitori de aromatază, fie tamoxifenul, care blochează receptorii de estrogen.
Inhibitori de aromataze sunt de obicei administrate femeilor post-menopauză și împiedică producerea estrogenului în alte țesuturi. Deși ovarele femeilor au încetat să producă estrogen, o parte din hormon este încă produsă în câteva alte țesuturi de către o enzimă numită aromatază. Medicamentul împiedică această enzimă să producă estrogen.
Cu toate acestea, în jur de 30% dintre pacientle cu cancer mamar care iau inhibitori de aromatază fac cancer din nou, în cele din urmă. Acest cancer este de obicei metastatic, ceea ce înseamnă că s-a răspândit în corp, iar tumorile sunt adesea rezistente la inhibitorii de aromatază.
În cercetările anterioare, același grup a descoperit că celulele canceroase devin rezistente la inhibitorii de aromatază, făcând o sursă alternativă de "combustibil". Echipa a descoperit că atunci când inhibitorii de aromatază stârnesc celulele canceroase de estrogen, unele celule se adaptează prin creșterea producției de colesterol, pe care apoi o folosesc pentru a supraviețui. Aceasta înseamnă că, dacă se întoarce cancerul, nu mai poate fi ucis de același tip de medicamente.
În cele mai recente cercetări care au folosit culturi de celule umane de cancer de sân în laborator, echipa de cercetare a găsit „comutatorul” care „cuplează” genele care produc colesterol și care, de asemenea, activeaza genele ce fac celulele canceroase mai rigide și predispuse să invadeze țesuturile din apropiere. Echipa a constatat, de asemenea, că la femeile ale căror forme de cancer s-au răspândit în jurul corpului, celulele au conținut cantități mai mari de Keratin-80.
Echipa spune că studiile la un număr mai mare de pacienți sunt acum necesare pentru a confirma rezultatele, dar de cercetarea ar putea oferi noi cai pentru a ajuta la tratarea cancerului de sân care se întoarce și se răspândește în tot corpul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.