Cancerul de sân, descoperirea care revoluționează tratamentul. Terapia împiedică recidiva bolii

Monika Baciu |
Data publicării:
cancerul de san - FOTO: Freepik
cancerul de san - FOTO: Freepik

Cancerul de sân ar putea fi tratat cu ajutorul unor terapii revoluționare. Tratamentul ar putea împiedica recidiva bolii.

Cancerul de sân cu metastaze în plămâni poate forma tumori incurabile. O descoperire științifică majoră ar putea dezamorsa ”bomba cu ceas” a cancerului de sân și ar putea împiedica revenirea bolii mortale zeci de ani mai târziu.

Este vorba despre cancerul de sân - receptor estrogen pozitiv, sau ER+. Acestea rămân la risc de reapariție a cancerului într-o altă parte a corpului timp de zeci de ani. 

Vezi și: Frica și dezgustul, asociate cu aciditatea gastrică. Ce alte cauze pot duce la aciditate crescută și care sunt simptomele

Descoperirea care revoluționează tratamentul

Cercetătorii au descoperit acum mecanismul care declanșează această ”bombă cu ceas” a cancerului. Cercetătorii au descoperit de ce celulele canceroase de sân care s-au răspândit în plămâni se pot trezi după ani de somn și pot forma tumori incurabile.

Aceste paciente rămân expuse riscului ca boala să reapară în altă parte a corpului timp de zeci de ani după diagnosticul inițial, chiar și după un tratament de succes.

Acum, experții au descoperit mecanismul care declanșează această ”bombă cu ceas” a cancerului în plămâni - unul dintre cele mai frecvente locuri în care se poate răspândi cancerul.

Iar un medicament existent împotriva cancerului poate încetini creșterea acestor tumori secundare, sugerează studiul lor pe șoareci.

Pacientele cu cancer de sân ER+ rămân expuse riscului ca celulele canceroase să supraviețuiască în stare latentă în organele lor ani de zile după ce au terminat tratamentul, notează Daily Mail.

Vezi și: Vaccinul care previne cancerul de col uterin. Se recomandă administrarea în 2 sau 3 doze, în funcție de vârstă. Romilă: Duce la scăderea incidenței cu până la 80%

Care este legătura cu modificările din plămâni

În încercarea de a înțelege indiciile care declanșează aceste celule să intre în acțiune și să formeze tumori, cercetătorii de la The Institute of Cancer Research (ICR) din Londra au studiat șoareci cu cancer de sân ER+ care au fost supuși unor scanări.

Rezultatele, publicate în revista Nature Cancer, sugerează că modificările moleculare din plămâni încurajează creșterea tumorilor secundare.

Proteina PDGF-C - care este vitală pentru creșterea și supraviețuirea țesuturilor - joacă un rol-cheie în determinarea faptului dacă celulele inactive ale cancerului de sân rămân adormite sau se ”trezesc”.

Pe măsură ce nivelul proteinei crește, ceea ce se întâmplă din cauza îmbătrânirii sau atunci când țesutul pulmonar este deteriorat sau cicatrizat, poate determina celulele canceroase adormite să crească și să se dezvolte în cancer de sân secundar în plămâni. 

Cercetătorii au analizat apoi dacă blocarea activității PDGF-C ar putea ajuta la prevenirea ”trezirii” acestor celule.

Vezi și: Paradoxul creșterii prețului la medicamente. Covic: Situație absolut incredibilă și ridicolă pentru stat. Cu 2 lei putem evita morți, spitalizări, cheltuieli de zeci de mii de euro

Ce tratament ar putea face minuni

Aceștia au administrat șoarecilor un inhibitor existent al creșterii cancerului, numit imatinib, care este utilizat în prezent pentru tratarea pacienților cu leucemie mieloidă cronică. Șoarecii au fost tratați cu acest medicament fie înainte, fie după ce tumorile s-au dezvoltat. 

În rândul ambelor grupuri, creșterea cancerului în plămâni a fost redusă semnificativ, potrivit studiului care a fost finanțat de Breast Cancer Now.

”Am descoperit modul în care îmbătrânirea țesutului pulmonar poate declanșa aceste celule canceroase să se ”trezească” și să se dezvolte în tumori și am descoperit o potențială strategie pentru a ”dezamorsa” aceste ”bombe cu ceas”.

Acum plănuim să deslușim mai bine modul în care pacienții ar putea beneficia de pe urma medicamentului existent imatinib și, pe termen lung, urmărim să creăm tratamente mai specifice care să vizeze mecanismul de ”redeșteptare””, a precizat autorul studiului, Dr. Frances Turrell, cercetător postdoctoral în cadrul Diviziei de Cercetare a Cancerului de Sân la ICR,

Rachel Davies, în vârstă de 38 de ani, care locuiește în Swansea, a fost diagnosticată cu cancer de sân ER+ în 2021 și a fost supusă unei mastectomii, îndepărtării ganglionilor limfatici, chimioterapiei și radioterapiei.

În urma unei tomografii efectuate în mai 2022, la trei luni de la terminarea tratamentului, i s-a spus că cancerul se răspândise la stern și ulterior la coloana vertebrală. În prezent, ea primește un medicament țintit împotriva cancerului numit ribociclib și terapie hormonală.

Vezi și: Testul care îți arată dacă ai probleme cu rinichii. Cercel: Urinezi într-un borcănel. În 2 minute ai o verificare simplă. Nu trebuie să fii medic sau savant de renume mondial

Mărturia unei paciente căreia i-a recidivat cancerul

”Am văzut unele femei care termină tratamentul și sună acel clopoțel și sărbătoresc faptul că s-a terminat, iar acest lucru mă îngrijorează întotdeauna, deoarece nu poți fi niciodată mulțumit că nu va reveni. Să aflu că cancerul s-a răspândit când credeam că totul a fost în trecut a fost sfâșietor.

De aceea este atât de important să se facă cercetări în domeniul cancerului de sân secundar, pentru a găsi noi modalități de a împiedica femeile să treacă prin ceea ce am trecut eu.

Cercetările de acest gen îmi dau speranță pentru femeile care sunt tratate pentru cancerul de sân în viitor. Nu vreau să-mi irosesc timpul prețios cu amărăciune sau furie”, a mărturisit Rachel Davies.

”Acesta este un pas înainte interesant în înțelegerea noastră a cancerului de sân avansat - și cum și de ce celulele canceroase de sân formează tumori secundare în plămâni.

În continuare, trebuie să identificăm cu exactitate când au loc aceste schimbări legate de vârstă și cum variază de la o persoană la alta, astfel încât să putem crea strategii de tratament care să prevină ”redeșteptarea” celulelor canceroase”, a precizat profesorul Clare Isacke, profesor de biologie celulară moleculară la ICR și co-autor al studiului.

”Această descoperire incitantă ne aduce cu un pas mai aproape de înțelegerea modului în care putem încetini sau opri dezvoltarea cancerului mamar secundar ER+ în plămâni. Are potențialul de a aduce beneficii pentru mii de femei care trăiesc cu această ”bombă cu ceas” în viitor, asigurându-se că mai puține paciente vor primi vestea devastatoare că boala s-a răspândit”, a subliniat și dr. Simon Vincent, director de cercetare, sprijin și influențare la Breast Cancer Now.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel