Cancerul de sân: 10 recomandări care te ajută să eviți riscurile

Steluța Indrei |
Data publicării:
Cercetătorii nu au puut stabii legătura dintre cancerul la sân și expunerea la ftalați
Cercetătorii nu au puut stabii legătura dintre cancerul la sân și expunerea la ftalați

Cancerul de sân este o boală multifactorială, dar experții care au studiat cauzele acestei boli au stabilit că riscurile pot fi diminuate cu ajutorul unor măsuri de prevenție. Iată 10 recomandări esențiale pentru a ține la distanță cancerul de sân.

Centrul Internațional de Cercetare asupra Cancerului (CIRC) a estimat recent că 38% dintre cazurile de cancer de sân pot fi atribuite unor factori de risc modificabili. Cu alte cuvinte, se poate acționa asupra acestora riscuri, iar cercetătorii au pus la punct o listă cu 10 măsuri esențiale pe care fiecare femeie le poate adopta pentru a se proteja de cancerul de sân. Iată despre ce este vorba.

Aveți grijă la calitatea alimentației

Din moment ce numeroase studii susțin că zahărul, grăsimile rele și aditivii din alimentele procesate cresc riscul de cancer de sân, evident că aceste produse trebuie scoase sau reduse drastic din alimentație. În schimb, un regim alimentar de tip mediteranean (fructe și legume proaspete, ulei de măsline, cereale integrale, leguminoase, pește) reprezintă un factor protector demonstrat științific.

Mențineți-vă greutatea în limite normale

Excesul ponderal este corelat cu creșterea semnificativă a riscului de cancer de sân, mai ales atunci când se ajunge la obezitate după menopauză. Țesutul adipos determină modificări hormonale, nivelul estrogenului din sânge se mărește, ceea ce înseamnă risc. Cu cât țesutul adipos, adică stratul de grăsime, este mai voluminos după menopauză, cu atât cancerul de sân are o mai mare probabilitate de a se instala. Este foarte important să se evite grăsimea abdominală, cea mai activă din punct de vedere metabolic și hormonal.

Faceți mișcare

Activitatea fizică vă ajută să vă păstrați greutatea normală, să dați jos grăsimea și să vă mențineți masa musculară tonifiată. S-a demonstrat că mișcarea intervine în diminuarea anumitor hormoni și citokine care favorizează degenerarea celulară. În plus, sportul întărește sistemul imunitar, o armă importantă împotriva cancerului. Sunt studii care arată că persoanele care fac sport în mod consecvent își diminuează cu 20% riscul de cancer de sân.

Evitați consumul de alcool și fumatul

Alcoolul și fumatul sunt direct responsabili de un număr mare de cancere, nu doar de cancerul de sân. Dacă pentru fumat toleranța este 0, adică trebuie eliminat complet din viața oricărei persoane, despre alcool specialiștii estimează că tot ce înseamnă mai mult de 1-2 pahare pe zi reprezintă un risc mai mare cu 60% de a dezvolta un cancer. Institutul Național al Cancerului din Franța susține că 17% dintre cancerele de sân sunt legate de consumul de alcool. 

Atenție la tratamentul hormonal de substituție (THS)

Prescris pe scară largă în anii 1990, tratamentul hormonal de substituție crește riscul cancerului de sân, s-a demonstrat clar în prezent. Riscurile sunt cu atât mai mari, cu cât durata terapiei a depășit 5 ani.

Asigurați-vă un aport suficient de vitamina D

Sintetizată în corp prin expunerea la soare, vitamina D se găsește de asemenea și în unele alimente (pește gras, ficat, ouă, lactate). Dar în sezonul rece, aceste surse naturale devin insuficiente pentru nevoile organismului, motiv pentru care specialiștii recomandă un aport provenit din suplimente alimentare, mai ales femeilor după menopauză.

Feriți-vă de substanțe cu rol de perturbatori endocrini

Prezente mai ales în obiectele din plastic, în produse cosmetice și de îngrijire personală, în produse de curățenie, detergenți, substanțele care perturbă activitatea hormonală joacă un rol în favorizarea obezității, endometriozei și chiar a unor cancere hormono-dependente cum sunt cancerul de sân, de uter sau de ovar. 

Evitați pe cât posibil munca de noapte

Munca pe timp de noapte este clasată de către CIRC în categoria factorilor posibil cancerigeni, din cauza perturbărilor hormonale pe care le antrenează, mai ales în cazul celor care au lucrat ani întregi în ture nocturne. „Riscul de cancer de sân crește cu 8% până la 60% la femeile care au muncit noaptea, în funcție de durată”, estimează prof. Beatrice Fervers, citată de doctissimo.fr. 

Nu amânați prea mult să deveniți mamă și alăptați-vă copilul

A avea un copil înaintea vârstei de 30 de ani și a-l alăpta diminuează mult riscul cancerului de sân. În schimb, cu cât prima naștere apare mai târziu, respectiv după 40 de ani, cu atât sunt mai multe riscuri. 

Fugiți de poluare

Cele mai recente studii pe tema poluării, realizate sub egida OMS, atenționează că acest factor care amenință populația marilor aglomerări urbane este implicat inclusiv în apariția cancerului de sân. Deși este greu de evitat în totalitate, specialiștii spun că merită să facem tot ce ne stă în putință să ne îndepărtăm cât mai frecvent posibil de poluarea din orașe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel