Cancerul de prostată, tratament de ultimă oră prin radioterapie

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cancer
Cancer

Dr Gabriel Rîcu a explicat la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, care este tehnica de ultimă oră în tratamentul cancerului de prostată prin radioterapie.

Cancer de prostată, tratament. Invitat al emisiunii Academia de Sănătate, doctorul Gabriel Rîcu, medic primar specialitatea Radioterapie la Spitalul Militar Central „Carol Davila" din București și la centrul medical Amethist, a vorbit despre rolul radioterapiei în cancerul de prostată.

Cancer de prostată, tratament. 25% dintre pacienți aleg radioterapia

Trei sferturi dintre pacienții cu cancer de prostată beneficiază de intervenții chirurgicale ca tratament. În ultima perioadă tot mai mulți beneficiază de radioterapie. Dr Gabriel Rîcu spune că statisticile europene arată că procentul lor este de 20-35%: "În România, procentul este mai mic deoarece tehnicile de iradiere de care dispuneam până acum 10 ani nu erau atât de performante să ne asigure un tratament țintit și mulți dintre pacienții care făceau radioterapie aveau efecte secundare semnificative după tratament, și nici controlul tumoral nu era unul satisfăcător".

Cancer de prostată, tratament. Tehnici de iradiere

Pentru cancerul de prostată, ca tehnici de iradiere sunt două mari posibilități de administrare a tratamentului, fie prin brahiterapie – o iradiere în contact cu țesutul țintă - , fie o iradiere externă în care un fascicul este focalizat în zona de interes.

"Brahiterapia se administrează în stadiile incipiente în care este nevoie să tratăm doar prostata. Iradierea externă se administrează doar pacienților cu un risc mai mare către alte zone la nivelul pelvisului, zone care nu ar fi accesibile prin brahiterapie. Brahiterapia se poate administra implementând în prostată mici fragmente de iod radioactiv care rămân acolo definitiv până când își epuizează activitatea, fie printr-un implant temporar", explică dr Gabriel Rîcu.

Cancer de prostată, tratament. Metodă modernă

O tehnică de ultima oră în tratamentul cancerului de prostată prin radioterapie presupune introducerea de catetere, ace metalice lungi, în prostată. "Și prin interiorul acestor ace o singură sursă radioactivă cu putere foarte mare va staționa în anumite puncte în așa fel încât să acopere toată prostata cu o doză suficientă de iradiere pentru a steriliza toate celulele tumorale. Avantajul acestei tehnici e că pacientul nu mai e el o sursă de iradiere pentru cei din jur. Și nu există nici incertitudini în privința sursei radioactive", mai precizează medicul.

Tehnica aceasta se practică de 3-4 ani în România. Circa 50-80 de pacienți pe an sunt tratați cu aceasta. O comisie multidisciplinară decide dacă pacientul cu cancer de prostată va beneficia sau nu de această metodă ținând cont de stadiul în care este boala, de particularitățile pacientului – în special de vârstă - , de dorințele lui și de posibilitățile tehnice (dacă persoana este cardiacă sau nu). Medicul Rîcu mai amintește că dacă pacientul are peste 70 de ani, e activ sexual, tendința e să se meargă către radioterapie.

Dr Gabriel Rîcu. Scurt CV

Gabriel Rîcu este medic primar specialitatea Radioterapie la Spitalul Militar Central „Carol Davila" din București și la Centrul Medical Amethist. El este și membru al Societății Europene de Radioterapie și Oncologie (ESTRO), membru al Societății Americane de Radioterapie și Oncologie (ASTRO), membru al Societății Române de Radioterapie și Oncologie.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel