Cancerul de prostată și importanța screeningului de la 40-45 de ani. Georgescu, despre valorile PSA: Probabilitatea de a avea un cancer de prostată este de aproximativ 50%

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancerul de prostata. FOTO: Freepik
cancerul de prostata. FOTO: Freepik

Cancerul de prostată este a treia formă de afecțiune oncologică în rândul românilor. Din fericire poate fi diagnosticat printr-un test simplu, ușor de făcut, și deloc costisitor.

Cancerul de prostată este a treia formă de cancer în rândul bărbaților români, după cel pulmonar și cel colorectal, potrivit cifrelor GLOBOCAM din 2018.

”Cancerul de prostată este, la nivel global, a doua cauză de morbiditate în rândul bărbaților, după cancerul bronhopulmonar și anual sunt depistate peste 1,3 milioane de noi cazuri de cancer de prostată și, din păcate, peste 400.000 de bărbați mor anual având ca și cauză directă cancerul de prostată”, afirmă medicul specialist în oncologie, dr. Bogdan Georgescu.

Trebuie reținut că această boală se dezvoltă lent și asimptomatic, motiv pentru care se recomandă efectuarea screeningului, care duce atât la scăderea mortalității în rândul pacienților, dar și la îmbunătățirea metodelor de tratament, precum și la îmbunătățirea calității vieții.

Cancerul de prostată, cauze și factori de risc

Medicii nu pot spune cu certitudine ce cauzează cancerul de prostată, dar experții sunt de acord, în general, că dieta contribuie la acest risc.

Bărbații care consumă cantități mari de grăsimi - în special din carne roșie și alte surse de grăsimi animale gătite la foc mare - pot fi mai predispuși să dezvolte cancer de prostată avansat, notează WebMD.

”În ceea ce privește câțiva factorii de risc implicați în apariția cancerului de prostată,  în primul rând este vorba de determinismul genetic, deci dacă avem un caz în familie, la o rudă de gradul întâi, care a avut  cancer de prostată, automat trebuie să începem testarea extensivă plecând de la vârsta de 40-45 de ani”, a declarat dr. Bogdan Georgescu, medic specialist oncologie, la Digi 24.

Alți factori de risc sunt:

- obezitatea

- sedentarismul

- sindromul metabolic

- istoricul de boli cu transmitere sexuală

- prostatita cronică

- consumul moderat de alcool

- expunerea moderată la radiații UV

- administrarea zilnică de suplimente cu vitamina D și seleniu.

Cancerul de prostată, simptome

Lista simptomelor cancerului de prostată include:

- dureri și usturime la urinare

- dificultăți la urinat

- urină cu sânge

- scădere în greutate

- dureri osoase, în cazul metastazelor

- disfuncție erectilă

- respirație sacadată, senzație de oboseală, amețeli sau paloare, cauzate de anemie.

Cancerul de prostată, diagnostic

Potrivit medicului, vârsta medie la care este diagnosticat, la nivel global, cancerul de prostată este de aproximativ 66 de ani. Iar pentru diagnosticare, în primul rând este vorba despre semnele clinice care apar la pacienți.

”Din punct de vedere al investigațiilor de laborator, cea mai simplă și utilizată este dozarea serică a antigenului specific prostatic, bine-cunoscutul PSA, care este o investigație extrem de simplu de făcut și puțin costisitoare.

Dacă avem de-a face cu valori ale PSA-ului de peste 4 ng/ml există probabilitatea prezenței unui cancer de prostată, la valori de peste 10 ng/ml probabilitatea de a avea un cancer de prostată este de aproximativ 50%.

Semnele clinice, împreună cu valoarea PSA-ului trebuie completate printr-un tuseu rectal, care se efectuează de către  urolog, iar dacă toate aceste semne coroborate duc la înalta suspiciune de prezență a cancerului prostatic medicul urolog trebuie să trimită pacientul la imagist pentru a efectua cea mai importantă investigație, respectiv RMN-ul prostatic multiparametric.

După efectuarea acestuia, tot medicul urolog dispune efectuarea biopsiei, fie transrectal, fie perineal, și prin care se obține diagnosticul de certitudine al cancerului prostatic”, a mai spus medicul oncolog.

Cancerul de prostată, tratament

În ceea ce privește tratamentul cancerului de prostată, în funcție de stadiul bolii, avansată, incipientă și răspândită sistemic, opțiunile terapeutice sunt multiple și includ:

- radioterapia, ”atât externă cât și brahiterapia, prin implantarea de semințe radioactive la nivelul prostatei”, susține oncologul.

- opțiunile chirurgicale, care includ prostatectomia totală

- tratamentul oncologic, care include hormono-terapia.

”Decizia terapeutică și cea mai bună soluție trebuie luată în cadrul unei comisii oncologice care trebuie să includă un medic chirurg urolog, un imagist, un oncolog medical și un radioterapeut”, a mai spus medicul chirurg.

Vezi și: Durerile de spate, cauze, simptome și tratament. Tache: Te gândești că poți să ai un infarct sau o dischinezie biliară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel