Cancerul de prostată: primele semne de alarmă

Angela Sabău |
Data publicării:
Cancerul
Cancerul

Cancerul de prostată este una din cele mai frecvente forme de cancer care apare la bărbați. Iată care sunt primele semnale de alarmă.

Cancerul de prostată este dezvoltarea celulelor canceroase din glanda prostatei (o glandă care produce lichid pentru material seminal). Este cel mai frecvent cancer la bărbați; unele tipuri de cancer cresc foarte lent, în timp ce altele sunt foarte agresive și se răspândesc rapid la alte organe.

Cum se dezvoltă cancerul de prostată

La fel ca toate tipurile de cancer, cancerul de prostată începe atunci când o masă de celule a scăpat de sub control și începe să invadeze alte țesuturi. Celulele devin canceroase din cauza acumulării de defecte sau mutații în ADN-ul lor.

De cele mai multe ori, celulele sunt capabile să detecteze și să repare daunele ADN-ului. Dacă o celulă este grav deteriorată și nu se poate repara, suferă așa-numita moarte celulară programată sau apoptoză. Cancerul apare atunci când celulele deteriorate cresc, se divid și se răspândesc anormal, în loc să se autodistrugă așa cum ar trebui.

Simptomele cancerului de prostată sunt variabile; unii bărbați nu au simptome până când nu se dezvoltă cancerul, peste ani. 

Simptome:

Frecvența urinării

Dificultăți de a începe sau de a opri urinarea

Flux urinar întrerupt sau cu jet slab sau lent

Sânge în urină sau în material seminal

Disconfort (durere sau senzație de arsură la urinare sau ejaculare)

Dureri intense la nivelul spatelui, soldurilor sau coapselor, adesea prezente cu cancer agresiv sau de prostată răspândit în alte organe

Diferența dintre cancer de prostată sau prostată mărită

Două afecțiuni pot provoca unele simptome care imită cele observate în cancerul de prostată descris anterior.

Prostatită (inflamație sau infecție a prostatei)

În cazul prostatitei, țesutul prostatic se inflamează, provocând umflarea glandei. Orice bacterie care poate provoca o infecție a tractului urinar (ITU) poate provoca, de asemenea, prostatită și poate fi cauzată de boli cu transmitere sexuală (BTS), inclusiv chlamydia și gonoreea.

Ambele afecțiuni sunt tratate medical, dar unele persoane cu BPH (hiperplazie benignă de prostată) pot necesita tratament chirurgical.

Cancerul de prostată se diferențiază de condițiile de mai sus prin identificarea celulelor canceroase într-o biopsie a prostatei.

Cine este expus riscului de cancer de prostată

Îmbătrânirea la bărbați (începând cu vârsta de 50 de ani) este cel mai mare factor de risc atât pentru BPH cât și pentru cancerul de prostată. În plus, având un tată sau un frate cu cancer de prostată dublează riscul de cancer de prostată; cu toate acestea, bărbații afro-americani au cel mai mare risc de cancer de prostată. Cercetările sugerează că majoritatea bărbaților la vârsta de 70 de ani au o formă de cancer de prostată, majoritatea dintre aceștia nu prezintă simptome.

Prevenirea cancerului de prostată

Cercetătorii sugerează că o dietă săracă în fructe și legume, dar bogată în carne și produse lactate bogate în grăsimi crește riscul de cancer de prostată. Mecanismul (mecanismele) pentru aceasta este investigat, dar speculațiile actuale sugerează că carnea și alimentele bogate în grăsimi conțin compuși care sporesc creșterea celulelor canceroase.

Prea mult sexul poate provoca cancer de prostată?

Există multe mituri despre motivul pentru care se dezvoltă cancerul de prostată. Cu toate acestea, nu există dovezi că „prea mult sex”, masturbare, hiperplazie benignă de prostată (BPH) sau vasectomie crește riscul sau provoacă cancer de prostată. Cercetările actuale investighează dacă bolile cu transmitere sexuală, prostatita sau consumul de alcool cresc riscul de a dezvolta cancer de prostată, potrivit medicinenet.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel