Cancerul de prostată este unul dintre frecvente tipuri de cancer în țările industrializate și printre principalele cauze ale deceselor provocate de cancer. În România incidența cancerului de prostată, raportată în anul 2018, a fost de 6.029 de cazuri noi.
Cauzele cancerului de prostată:
* hormonii - numeroase date leagă hormonii androgeni de etiologia cancerului de prostate; studiile prospective nu au demonstrat o legătură direct între riscul de cancer de prostată și nivelurile circulante de testosteron, dihidrotestosteron, androstendion și alți hormoni androgenici.
* dieta – studiile de mai bine de 25 de ani au stabilit corelații puternice între consumul de grăsimi și rata mortalității prin cancer de prostate; carnea – în special carnea roșie – este o componentă importantă a aportului de grăsime animală, iar studiile privind aportul crescut de carne roșie sunt relativ consistente în a raporta creșteri ale riscului relativ de 1,5 – 2,0 ori.
* istoricul familial – cercetări încă din anii 1950 au stabilit că a avea o rudă de gradul I (frate sau tată) cu cancer de prostată crește riscul de aproximativ două până la trei ori, în medie de a dezvolta această boală pe durata vieții.
Citiți mai multe pe site-ul Spitalului Militar Central din București.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.