În cazul cancerului de prostată, dr. Beatrice Anghel, medic specialist radioterapie la Centrul Oncologic Sanador, supraspecializat în Brahiterapie, a explicat cum se procedează, dacă se introduc ace și cât durează interevențiile.
"Dacă avem un cancer de prostată local avansat, s-a dovedit că dacă pacientul efectuează iradierea externă timp de patru săptămâni, poate beneficia de o ședință de brahiterapie la nivelul fix al prostatei și al veziculelor seminale, depinde de invazia tumorală și pacienții trăiesc mult mai mult prin creșterea controlului local.
Acestea se efectueză la fel ca la tratamentul în care pacientul spune ok, nu vreau intervenție chirurgicală, dacă are un cancer foarte incipient și spune ok, vreau brahiterapie.
Implanul este la fel, doar că noi avem de respectat alte constrângeri.
La tratamentul monoterapie, al pacientului cu cancer de prostată local incipient avem de efectual două ședințe, până acum aceste dovezi le avem cu tipul de brahiterapie HDR, deci două intervenții care seamănă și unde avem de respectat niște constrângeri pentru rect, vezică, intesine și pentru acoperirea prostatei", a declarat medicul Beatrice Anghel.
"Procedura nu doare absolut deloc! E o procedură confortabilă pentru pacientul din secolul 21"
"Dacă vorbim de bust, avem de luat în considerare la prostată ce a făcut la iradierea externă, să știm să nu avem probleme cu organele înconjurătoare.
Aici ședința durează mai mult, pentru că este de o anvergură mai mare, prostata are un volum, de la una mică de forma unei nuci la forma unui măr sau portoacală și avem nevoie să implantăm mai multe ace, ca să acoperim uniform volumul prostatei.
Ei, dacă avem nevoie între 10 - 20 - 30 de ace, depinde de fiecare volum prostatic, pentru care trebuie să efectuăm analize și ecografii și detalii imagistice prin RMN. Atunci implantul se face având aceste informații, introducem acele tuburi de plastic, folosim CT-ul și ecografia.
Tuburile de plastic sunt ace, de fapt, dar lumea e destul de speriată să audă cuvântul ace. Sunt niște tuburi de plastic cu un vârf ascuțit. Ele pot fi și tuburi de clopoțel, pentru că la cele de plastic e mult mai ușor de mobilizat pacientul dacă trebuie să-l muți din sala de intervenție la tomograf și ai mici complicații ce țin de înțepare (...)
Procedura nu doare absolut deloc! E o procedură confortabilă pentru pacientul din secolul 21", a completat medicul, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.