Cancerul de piele, proporții înspăimântătoare. Care e principala cauză. Ioan Lascăr: E agresivă! Acum operez săptămânal câteva, în urmă cu câțiva ani vedeam 1 - 2 pe lună

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cancerul de piele - Foto: Freepick
Cancerul de piele - Foto: Freepick

Cancerul de piele a căpătat proporții înspăimântătoare. Medicul Ioan Lascăr ne-a explicat care este principala cauză a cancerului de piele.

Deși nu este atât de mediatizat și nu se vorbește prea mult despre el, cancerul de piele este o afecțiune cu care se confruntă o mulțime de pacienți. 

Cancerul de piele este creșterea necontrolată a celulelor anormale din epidermă, stratul cel mai exterior al pielii, cauzată de leziuni ale ADN-ului nereparate care declanșează mutații. Aceste mutații determină celulele pielii să se înmulțească rapid și să formeze tumori maligne.

Ce este Barocamera. Ioan Lascăr, dezvăluiri despre dosarul deschis după Colectiv: E vorba de o bombă cu oxigen. Vă spun clar că nu s-a instalat niciodată! Nu trebuia eu să obțin avizele, ci spitalul

Principalele tipuri de cancer de piele sunt:

- carcinomul bazocelular (BCC)

- carcinomul cu celule scuamoase (SCC)

- melanomul 

- carcinomul cu celule Merkel (MCC).

Acad. prof. emerit dr. Ioan Lascăr, posesor al unui doctorat în științe medicale, Doctor „Honoris Causa", șef clinică Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul de Urgență Floreasca din București ne-a vorbit despre cancerul de piele pe care-l tratează în prezent, dar și despre cauza pentru care numărul cazurilor a crescut foarte mult în ultimii ani.

"Cancerul de piele, din nefericire, a căpătat proporții... aș folosi chiar cuvântul înspăimântătoare. Cancerul de piele îl tratez, pentru că intră în sfera de competența a specialității, la cancere de părți moi.

Îmi amintesc că pe vremea când eram rezident , secundar se numea pe vremea aceea, acum cinci decenii, vedeam unul - două astfel de cancere pe lună în clinica profesorului, care era singura în țară pe vremea aceea, spitalul care-i poartă numele acum, Spitalul Agrippa Ionescu.

Acum există numai în București patru clinici, de diferite dimensiuni dar cea mai consistentă este cea de la Floreasca.

De asemenea, există astfel de clinici în centrele universitare și în aceste condiții, eu operez săptămânal câteva cancere. Deci acum operez săptămânal câteva, iar acum cinci decenii, în singurul serviciu din această țară de chirurgie plastică, vedeam una - două pe lună. Deci proporția ar fi de 10-15 ori", a declarat medicul Ioan Lascăr, în exclusivitate pentru DC MEDICAL și DC News.

Accidentul vascular cerebral ischemic: simptome, tratament. Ce este trombectomia. Toader: Bolnavul scapă cu viață. Rezultate bune în primele 12 ore de la debutul bolii

Cancerele de piele pot avea un aspect destul de diferit de la o persoană la alta datorită tonusului pielii, dimensiunii și tipului de cancer de piele și localizării pe corp.

Din ce cauză a crescut numărul cazurilor de cancer de piele?

"Sigur, printre cauze este o cauză naturală, cea legată de radiația solară, deci modificarea păturii de ozon, care nu este o exagerare nici pe departe, ci face ca spectrul radiației solare să se modifice, radiația ultravioletă agresivă să-și manifestă agresivitate asupra tegumentului nostru.

Deci una din cauzele naturale și dintre cele mai importante este modificare aspectului radiației sorale, a agresivități radiației solare asupra ambalajului uman", a mai spus medicul.

Ei bine, sunt mai multe cauze ale cancerului de piele. Una dintre cauze este cea a radiațiilor solare, menționate anterior de medicul Ioan Lascăr, la care se adaugă și:

- O culoare naturală a pielii mai deschisă.

- Anumite tipuri și un număr mare de alunițe.

- Un istoric familial de cancer de piele.

- Un istoric personal de cancer de piele.

- Vârsta înaintată.

Indiferent dacă aveți sau nu vreunul dintre factorii de risc enumerați mai sus, reducerea expunerii la razele ultraviolete (UV) vă poate ajuta să vă mențineți pielea sănătoasă și să reduceți șansele de a face cancer de piele în viitor. Majoritatea oamenilor se expun cel puțin parțial la razele UV de la soare atunci când petrec timp în aer liber. Făcând din protecția solară un obicei de zi cu zi vă va ajuta să vă bucurați de aer liber în siguranță, să evitați arsurile solare și să vă reduceți riscul de cancer de piele.

Este vindecabil cancerul de piele?

"Sigur că da, bine tratat, cancerul de piele este vindecabil", a completat medicul Ioan Lascăr, care a completat că "cea mai mare parte, peste 90% din cancerele de piele, dacă sunt depistate la timp și operate în condiții de exigență profesională, conform unor protocoale clare, pacientul se consideră vindecat".

Faceți o programare la medic dacă observați modificări ale pielii care vă îngrijorează. Nu toate modificările pielii sunt cauzate de cancerul de piele, însă medicul va investiga modificările pielii pentru a determina o cauză.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel