Cancerul de piele, descoperit în fazele avansate ale bolii. Campanie de informare

Adisa Codruț |
Data publicării:
Boli de piele
Boli de piele

Cancerul de piele este subdiagnosticat și descoperit în fazele avansate ale bolii. O campanie de informare a demarat, în acest sens, la Târgu Mureș.

Cancerul de piele, în România, este subdiagnosticat, este de părere profesor doctor Silviu Morariu, șeful Clinicii de Dermatologie din Târgu Mureş. El a precizat într-un comunicat de presă citat de agerpres.ro că boala este depistată cu precădere în formele avansate, motiv pentru care a demarat o nouă campanie de informare, de educaţie şi de depistare precoce a leziunilor cutanate maligne (cancere de piele).

"Asistăm la o creştere alarmantă a incidenţei cazurilor de tumori cutanate maligne în populaţie. Acest fapt se cauzează expunerii prelungite a populaţiei la factorii cancerigeni, lipsei de informare şi educaţie a populaţiei şi lipsei unui program naţional de screening al cancerelor cutanate în general şi a melanomului în special.

Decesele din cauza cancerului de piele, dubla față de media europeană

De asemenea, lipsa simptomatologiei subiective în formele incipiente de boală determină o prezentare tardivă a pacienţilor la medicul specialist (...) Procentul pacienţilor decedaţi cu cancer de piele din totalul pacienţilor diagnosticaţi în ultimii 5 ani este de 9,8% în România faţă de 4,8% în Uniunea Europeană.

Aceste cifre demonstrează că în România cancerul de piele este subdiagnosticat şi depistat cu precădere în formele avansate de boală", a arătat dr. Silviu Morariu, coordonatorul campaniei, într-un comunicat de presă.
Pornind de la această observaţie, în cadrul noii campanii va fi urmărită evoluţia incidenţei cancerului de piele în municipiul Târgu Mureş, identificarea factorilor ce influenţează depistarea relativ tardivă a diferitelor forme de cancer cutanat, precum şi modul în care o campanie susţinută de informare şi educaţie a populaţiei poate influenţa depistarea precoce a bolii, mai susține medicul.

Campania de informare, educaţie şi depistare precoce a leziunilor cutanate maligne (cancere de piele) este organizată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, în parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Societatea Română de Dermatologie, Asociaţia Medicilor de Familie Mureş şi de Liga Studenţilor din Târgu Mureş.

Organizatorii campaniei de informare au arătat că, în România, potrivit statisticilor oficiale, incidenţa cancerului de piele era, în 2012, de 4,5% la mia de locuitori cu mult sub media Uniunii Europene de 13% la mia de locuitori. În schimb, rata mortalităţii prin cancer cutanat era de 1,7% la mia de locuitori în România faţă de 2,2% la mia de locuitori în Uniunea Europeană.
Campania se desfăşoară la Clinica de Dermatologie din Târgu Mureş şi la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic Judeţean Mureş (Policlinica II) din Târgu Mureş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel