Cancerul de pancreas: fumatul, principalul factor de risc. Care sunt simptomele bolii. Marțian: Sperie în general pacienții

Sonia Baciu |
Data publicării:
cancerul de pancreas. FOTO: Freepik
cancerul de pancreas. FOTO: Freepik

Cancerul de pancreas are fumatul printre principalii factori de risc și afectează cu precădere bărbații. Care sunt simptomele, dar și metodele de tratament în cazul acestei afecțiuni.

Cancerul de pancreas apare atunci când celulele pancreatice se dezvoltă necontrolată,  iar depistarea sa are loc în fazele avansate, deoarece simptomele sunt similare cu ale altor boli.

Cancerul de pancreas, cauze și factori de risc

Cauzele cancerului de pancreas nu sunt cunoscute în totalitate, dar medicii au o listă de factori care pot crește riscul de a dezvolta această boală, care este mai frecventă în rândul bărbaților. Aceștia includ:

- fumatul este unul dintre cei mai importanți factori, 25% dintre cazuri sunt din cauzate de fumat, potrivit Cancer.org.

- vârsta. Aproape toți pacienții au peste 45 de ani. Aproximativ două treimi dintre ei au cel puțin 65 de ani. Vârsta medie la momentul diagnosticului este de 70 de ani.

- obezitatea

- diabetul

- istoricul de pancreatita sau inflamația cronică a pancreasului

- consumul excesiv de alcool

- dieta nesănătoasă

- ereditatea și mutațiile genetice.

Vezi și: România, prima țară din EU care a beneficiat de fonduri pentru prevenție. Adrian Pană: În prevenție ai pacienți, nu ai clienți. Sunt stadii avansate de boală cu costuri foarte mari

Cancerul de pancreas, simptome

În stadiile inițiale ale cancerului de pancreas, de cele mai multe ori, ”semnele nu există sau sunt semne nespecifice cancerului de pancreas, putând fi grupate sub titlul de jenă digestivă în partea de sus a abdomenului.

Există un număr de pacienți la care pot apărea simptome în cazurile precoce, și anume icterul mecanic, atunci când tumoarea este în apropierea canalelor biliare. și acesta este singurul simptom care poate să apară devreme”, a declarat dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală, la Digi 24.

Cancerul de pancres, diagnostic

Potrivit medicului, diagnosticul cancerului de pancreas se realizează cu ajutorul testelor imagistice, care includ tomografia abdominală, RMN-ul abdominal sau ecoendoscopia.

”Trebuie ca pacienții să fie informați că pentru un examen corect CT trebuie să solicite un anumit protocol care este specific cancerului de pancreas. La fel pentru RMN, trebuie făcut un RMN cu secvență de colangio RMN cu substanță de contrast, care reușește să sustragă din complexul abdominal investigat pancreasul și căile biliare.

Ecoendoscopia are și avantajul că poate obține o biopsie atunci când este necesar.

Trebuie însă ca lumea să înțeleagă că pentru cele mai multe cazuri de cancer de pancreas nu este obligatorie obținerea biopsiei, o imagistică făcută corect, adică CT sau RMN cu protocol de pancreas sunt suficiente ca să poată debuta tratamentul.

Pe de altă parte, este obligatoriu să avem un rezultat de biopsie, o confirmare histopatologică de cancer atunci când este necesar un tratament chimioterapeutic preoperator”, a mai spus medicul chirurg.

Cancerul de pancreas, tratament

În ceea ce privește tratamentul cancerului de pancreas, în stadiile incipiente, cel mai bun este tratamentul chirurgical.

Cancerul de pancreas este clasificat în funcție de stadiu, astfel:

- stadiile incipiente ”care sunt chirurgicale și rezecabile, de la început, fără să necesite o chimioterapie, prealabilă”, spune medicul.

- stadiile metastatice, ”unde cazurile sunt considerate depășite chirurgical”

- categorie de mijloc, borderline, ”în care este necesar un tratament chimioterapeutic preoperator ca să dea înapoi tumoarea și să facă rezecabilitatea mai bună, cu rezultate mai bune”, a mai spus medicul.

Totodată, chirurgul a precizat că în funcție de localizarea cancerului de pancreas se poate discuta de ”duodenopancreatectomie, care ridică tumorile din zona capului pancreatic, de pancreatectomie corporeo-caudalã, care le ridică pe cele din dreptul corpului și a cozii pancreasului, sau, în anumite cazuri, este indicată chiar pancreatectomie totală.

Denumirea de pancreatectomie totală sperie în general pacienții, care se întreabă dacă se poate trăi fără pancreas.

Da, se poate trăi și fără pancreas atunci când este nevoie. Modalitatea aceasta de îndepărtate în totalitate a pancreasului nu este un lucru un lucru obișnuit, dar atunci când este necesar trebuie făcut, iar pacienții vor trăi ulterior cu un diabet tratat substitutiv, cu insulină”, a mai spus medicul.

Vezi și: 7 moduri de a te relaxa, cu beneficii pe termen lung. Alcoolul nu se află pe listă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel