Durerile de spate au fost puse pe seama crampelor musculare în cazul unei tinere de 27 de ani. Numai că, de fapt, aceste dureri erau simptomele unui cancer în stadiu avansat. O regină australiană a concursurilor de frumusețe a rămas cu șanse mici de supraviețuire atunci când medicii au descoperit o tumoră agresivă în pancreasul ei.
O participantă la un concurs de frumusețe a dezvăluit cum a ignorat simptomele de alarmă care o avertizau că avea o tumoare agresivă în pancreas.
”Cancerul îmi mâncase jumătate de pancreas până la momentul în care am fost diagnosticată - dar am ignorat semnele”, a spus tânăra în vârstă de 27 de ani, potrivit Express.
Cancerul devora organul abdominal
Tirah Ciampa a povestit despre bătălia istovitoare cu boala, după ce aceasta a făcut-o să se teamă pentru viața ei și a determinat-o să înceapă să-și planifice înmormântarea. Finalista Miss World Australia a fost diagnosticată cu cancer pancreatic agresiv după ce medicii au descoperit o masă de 15x15 cm care rodea organul abdominal.
Teama a apărut atunci când experții medicali i-au spus lui Ciampa că jumătate din organul ei fusese deja devastat de boală, lăsându-i puține speranțe de supraviețuire.
”Ceea ce este o nebunie este că am continuat să trăiesc luni de zile cu un pancreas care funcționa la o capacitate de 50 la sută”, a mai mărturisit tânăra.
Simptome ignorate
Ca mulți alții, însă, Ciampa a ignorat simptomele ca pe niște probleme minore, în ciuda faptului că semnele persistă de luni de zile.
În cazul tinerei de 27 de ani, acestea includeau accese de dureri atroce care radiau din abdomen și din spate, pe care le-a ignorat ca fiind ”doar crampe” până când durerea a devenit prea greu de controlat pentru a fi ignorată.
”Inițial, medicii au crezut că ar putea fi o problemă cardiacă. Ritmul meu în repaus era foarte ridicat, undeva în jur de 110 BPM”, a mai spus Ciampa.
În plus, fotomodelul australian a observat că greutatea ei a scăzut cu nouă kilograme - de la 58 la 49 kg - într-un interval scurt de timp; ceea ce reprezintă un efect secundar clasic al tuturor tipurilor de cancer.
”Mergeam la serviciu cu monitoarele de 48 de ore cu haltere cardiace, dar scanările nu au găsit nimic. Partea cea mai rea a fost că nu am știut gravitatea cancerului decât la câteva săptămâni după ce am fost diagnosticată - sau dacă reușiseră să-l îndepărteze cu succes pe tot.
Pentru o lungă perioadă de timp după diagnostic, am fost în limbo. Mă simțeam împinsă într-un colț în care nu puteam simți nimic. Nu puteam să le arăt oamenilor că eram îngrozită pentru viața mea, pentru că atunci s-ar fi speriat.
Scriam scrisori către cei dragi, îmi sortam pensia, îmi curățam laptopul și făceam curățenia de primăvară. Am vrut să mă asigur că înmormântarea mea va putea fi plătită, că va fi o mizerie ușor de curățat. Mă pregăteam să plec”, a mai spus tânăra.
Vezi și: Alergia la ambrozie: Simptome și sfaturi de gestionare a răspândirii plantei
Operația salvatoare
După ce a suferit o operație majoră de opt ore pentru a îndepărta pancreasul, lăsând-o cu un cheag permanent în splină și o cicatrice lungă care se întinde pe partea superioară a corpului. Din fericire, concurenta este acum liberă de cancer și are un mesaj emoționant pentru toți cei cărora le este frică să meargă la medic.
”Nu ezitați, pentru că v-ar putea salva viața. Și mergeți la un medic de familie regulat - nu pot să subliniez asta îndeajuns”, a îndemnat tânăra.
Cancerul pancreatic, ce este
Cancerul pancreatic este un tip de cancer care începe ca o creștere a celulelor din pancreas. Pancreasul se află în spatele părții inferioare a stomacului. Acesta produce enzime care ajută la digerarea alimentelor și hormoni care ajută la gestionarea zahărului din sânge.
Cel mai frecvent tip de cancer pancreatic este adenocarcinomul pancreatic ductal. Acest tip începe în celulele care căptușesc canalele care transportă enzimele digestive în afara pancreasului.
Cancerul pancreatic rareori este descoperit în stadii incipiente, când șansele de vindecare sunt cele mai mari. Acest lucru este din cauza faptului că, adesea, nu provoacă simptome decât după ce s-a răspândit la alte organe, potrivit Mayo Clinic.
Vezi și: Zona zoster: cauze, simptome, tratament. Care sunt persoanele predispuse la riscuri mai grave
Cancerul pancreatic, simptome
Cancerul pancreatic adesea nu provoacă simptome până când boala nu este avansată.Atunci când apar, semnele și simptomele cancerului pancreatic pot include:
- Dureri de burtă care se răspândesc în părțile laterale sau în spate.
- Pierderea poftei de mâncare.
- Pierdere în greutate.
- Îngălbenirea pielii și a albului ochilor, numită icter.
- Scaune de culoare deschisă sau plutitoare.
- Urină de culoare închisă.
- Mâncărime.
- Diagnostic nou de diabet sau diabet care devine mai greu de controlat.
- Durere și umflături la un braț sau la un picior, care ar putea fi cauzate de un cheag de sânge.
- Oboseală sau slăbiciune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.