Cancerul, de la debut la stadiul 4. Ce se întâmplă în fiecare etapă

Monika Baciu |
Data publicării:
cancerul - FOTO: Freepik
cancerul - FOTO: Freepik

Cancerul este o boală în care unele dintre celulele organismului cresc necontrolat și se răspândesc în alte părți ale corpului.

Cancerul poate debuta aproape oriunde în corpul uman, care este format din trilioane de celule. În mod normal, celulele umane cresc și se înmulțesc (printr-un proces numit diviziune celulară) pentru a forma noi celule pe măsură ce organismul are nevoie de ele. Când celulele îmbătrânesc sau se deteriorează, mor, iar celulele noi le iau locul.

Uneori, acest proces ordonat se descompune, iar celulele anormale sau deteriorate cresc și se înmulțesc atunci când nu ar trebui. Aceste celule pot forma tumori, care sunt bucăți de țesut. Tumorile pot fi canceroase sau nu canceroase (benigne).

Tumorile canceroase se răspândesc în sau invadează țesuturile din apropiere și pot călători în locuri îndepărtate din organism pentru a forma noi tumori (un proces numit metastaze). Tumorile canceroase pot fi, de asemenea, numite tumori maligne. Multe tipuri de cancer formează tumori solide, dar cancerele sângelui, cum ar fi leucemiile, în general, nu.

Vezi și: Tensiunea oscilantă, greșelile care o cauzează și la ce boli duce. Iată cum stabilizezi fluctuațiile de tensiune. Cum te ajută dieta DASH

Tumorile benigne nu se răspândesc în sau invadează țesuturile din apropiere. Atunci când sunt îndepărtate, tumorile benigne, de obicei, nu cresc înapoi, în timp ce tumorile canceroase, uneori, nu. Tumorile benigne pot fi uneori destul de mari, cu toate acestea. Unele pot provoca simptome grave sau pot pune viața în pericol, cum ar fi tumorile benigne din creier, arată National Cancer Institute.

Cancerul, cele patru stadii

Stadializarea este o modalitate de a descrie un cancer. Stadiul cancerului vă spune unde se află un cancer și dimensiunea acestuia, cât de departe a crescut în țesuturile din apropiere și dacă s-a răspândit în ganglionii limfatici din apropiere sau în alte părți ale corpului. Înainte de a începe orice tratament pentru cancer, medicii pot utiliza examene fizice, scanări imagistice și alte teste pentru a determina stadiul unui cancer. Este posibil ca stadializarea să nu fie finalizată până la finalizarea tuturor testelor.

Stadializarea ajută medicul dumneavoastră să planifice cel mai bun tratament. Aceasta poate include alegerea unui tip de intervenție chirurgicală și dacă să utilizați sau nu chimioterapie sau radioterapie. Cunoașterea stadiului de cancer permite întregii echipe de îngrijire a sănătății să vorbească despre diagnosticul dumneavoastră în același mod.

Vezi și: Pietrele la rinichi, de ce nu trebuie să consumi lichide în colica renală. Urolog: Problemele apar când migrează

Medicii pot utiliza, de asemenea, stadializarea pentru:

- A înțelege dacă un tip de cancer urmează să recidiveze sau să se răspândească după tratamentul inițial.

- Ajută la prognozarea prognosticului, care este șansa de recuperare

- Ajută la a determina care studiile clinice de cancer pot fi deschise pentru tine.

- A vedea cât de bine a funcționat un tratament

- A compara cât de bine funcționează tratamentele noi în rândul grupurilor mari de persoane cu același diagnostic

Vezi și: SIBO, cauze și tratament. Boala Parkinson, printre factorii de risc

Cancerul, de la stadiul 1 la 4

Stadializarea ajută la furnizarea unui prognostic general bazat pe alții care au fost în același stadiu la diagnosticul lor. Statisticile privind rata de supraviețuire se bazează pe stadiul de diagnostic. Cu toate acestea, perspectivele dumneavoastră individuale pot fi afectate de o serie de alți factori.

În plus, studiile de cancer depind foarte mult de stadializare. Documentarea stadiului cancerului permite cercetătorilor să evalueze și să compare rezultatele din diferite populații. De asemenea, îi ajută să dezvolte orientări de screening și tratament pentru diferite tipuri de cancer.

Informațiile colectate pentru a determina stadiul sunt utilizate pentru a oferi o etapă de cancer specifică pentru dvs. Cele mai multe tipuri de cancer au patru etape: stadiul I (1) - IV (4). Unele tipuri de cancer au, de asemenea, un stadiu 0 (zero). Iată o descriere generală a grupărilor în stadiul cancerului.

Etapa 0. Această etapă descrie cancerul in situ. In situ înseamnă "în loc". Cancerele în stadiul 0 sunt încă localizate în locul în care au început. Ele nu s-au răspândit în țesuturile din apropiere. Această etapă a cancerului este adesea vindecabilă. Chirurgia poate elimina, de obicei, întreaga tumoare.

Etapa I. Această etapă este, de obicei, un cancer care nu a crescut adânc în țesuturile din apropiere. De asemenea, nu s-a răspândit la ganglionii limfatici sau alte părți ale corpului. Acesta este adesea numit cancer în stadiu incipient.

Etapa a II-a și etapa III. În general, aceste 2 etape sunt cancere care au crescut mai adânc în țesutul din apropiere. Este posibil ca acestea să se fi răspândit și în ganglionii limfatici, dar nu și în alte părți ale corpului.

Etapa IV. Această etapă înseamnă că cancerul s-a răspândit în alte organe sau părți ale corpului. Acesta poate fi, de asemenea, numit cancer avansat sau metastatic, arată Cancer.net

Vezi și: Oamenii, "niște bureți de vești proaste". Leca: Se îndreaptă spre dezastru. Nu știu ce o să se aleagă de noi, nu suntem făcuți să fim speriați, oamenii trăiesc pe speranța zilei de mâine

Cancerul, cine este mai predispus

Cancerul este o boală genetică - adică este cauzată de modificări ale genelor care controlează modul în care funcționează celulele noastre, în special modul în care acestea cresc și se divid.

Modificările genetice care provoacă cancer pot fi cauzate de:

- erori care apar pe măsură ce celulele se divid. 

- deteriorare a ADN-ului cauzată de substanțe nocive în mediu, cum ar fi substanțele chimice din fumul de tutun și razele ultraviolete de la soare. 

- au fost moștenite de la părinții noștri. 

În mod normal, organismul elimină celulele cu ADN deteriorat înainte ca acestea să devină canceroase. Dar capacitatea organismului de a face acest lucru scade pe măsură ce îmbătrânim. Aceasta este o parte din motivul pentru care există un risc mai mare de cancer mai târziu în viață.

Cancerul fiecărei persoane are o combinație unică de modificări genetice. Pe măsură ce cancerul continuă să crească, vor apărea schimbări suplimentare. Chiar și în cadrul aceleiași tumori, celulele diferite pot avea modificări genetice diferite, mai notează National Cancer Institute.

Vezi și: Soluția care distruge cancerul. Matei Bâră: Țintește tumora, iar reacțiile adverse sunt mult mai reduse

Cancerul, mai multe tipuri

Există mai mult de 100 de tipuri de cancer. Tipurile de cancer sunt de obicei numite pentru organele sau țesuturile în cazul în care se formează cancere. De exemplu, cancerul pulmonar începe în plămân, iar cancerul cerebral începe în creier. Cancerele, de asemenea, pot fi descrise de tipul de celulă care le-a format, cum ar fi o celulă epitelială sau o celulă scuamoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel