Dr Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgie robotică, laparoscopică și oncologică de la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a spus totul despre cancerul esofagian și cancerul de colon.
"Se poate interveni robotic la un pacient cu cancer esofagian, dar depinde de localizare și de extensie. Robotul nu este un panaceu universal, nu poae să facă minuni. Robotul poate să te ajute pe tine să faci lucruri pe care înainte doar visai să le faci.
Robotul nu poate să rezolve cancerul, să scoată absolut toate metastazele, nu face minuni. Tocmai de asta, el trebuie văzut și integrat într-un ansamblu de tratament foarte, foarte bine gândit, care să includă și oncolog și radioterapeut. În ziua de azi sunt cancere care răspund mai bine la chirurgie, altele mai bine la radioterapie sau la chimioterapie.
Sigur, s-a încercat, prin diferite studii, care e ordinea prin care aceste procedee pot fi implementate și aceste protocoale de tratament ale cancerelor se adaptează continuu, în funcție de noile descoperiri. Au fost situații în care s-a spus că un cancer rectal că este mai bine să-l operezi la început, apoi că e mai bine să-l iradiezi și apoi operezi, astăzi se spune că e mai bine să-l iradiezi, să-l tratezi și apoi operezi.
Chirurgia este o bucățică al acestui tratament complex și singur că poți să faci mai mult în funcție de extensia bolii și poți să scoți mai mult intestin de exemplu sau poți să te duci mai jos cu rezecția. Totul trebuie văzut în ansamblu.
Pacienții oncologici sunt niște pacienți care țin de mai multe specialități, atitudinea trebuie să fie multidisciplinară", a declarat Teodor Buliga, în exclusivitate pentru DC Medical.
Cum se aplică chirurgia robotică la cancerul de colon
"Cancerul de colon este o problemă de sănătate din ce în ce mai severă în zilele noastre, pentru că incidența lui a crescut foarte mult. Dacă acum 100 de ani erau câteva cazuri, acum devine din ce în ce mai frecvent și urcă în top 3 ale afecțiunilor oncologice la nivel universal.
În plus, este un cancer care invalidează foarte mult, pentru că dacă pacienții nu se prezintă în timp util la medic, se ajunge la mutilări, la tot felul de operații mutilante. Atunci, sunt două aspecte. Tendința e să pui diagnosticul cât mai precoce, să nu aștepți până cancerul a depășit posibilitățile chirurgicale și în al doilea rând să poți să aplici niște tehnici minim-invazive astfel încât pacientul să revină cât mai aproape de viața sa normală, adică să aibă un tranzit intestinal normal.
Colonul ocupă în organismul nostru 3 părți ale abdomenului. El pleacă din dreapta, urcă spre ficat, merge în stânga sub splină și coboară până în partea stângă jos al bazinului. Deci simptomatologia diferă foarte mult și ține de localizarea tumorii, motiv pentru care pacienții ajung și în ziua de azi destul de târziu la medic.
Nu poți să pui diagnosticul de cancer de colon până nu ai un fragmențel din tumoră, examinat histopatologic, care să-ți confirme că acolo e o leziune canceroasă.
Pentru a lua decizia de ce tratezi și cu ce începi trebuie să vezi care este extensia la nivelul întregului organism, dacă are sau nu metastaze și care este extensia locală. A prins doar colonul sau și alte organe precum intestin subține, splină sau alte vase.
După ce s-au făcut aceste investigații care au un rol important, se trece la decizia terapeutică. Particularitatea cancerului de colon este că la un moment dat el va evolua către ocluzie. El se va complica la o manieră care va ajunge să devină o urgență chirurgicală și chirurgia își menține încă din primele momente un rol important față de alte neoplazii care mai întâi se tratează chimio, radio și apoi se operează.
După ce ai stabilit asta, trebuie să vezi care e extensia rezecției, pentru că, de regulă, chirurgul nu intră să scoată doar tumora, ci intră să scoată bucata de intestin afectată, împreună cu toți ganglionii din jur. Nu e suficient să scoți tumora și încă un centimetru (...)
Vindecarea, și e valabil pentru tot corpul uman, se bazează pe circulație. Nu poți să vindeci o zonă pe unde nu trece sângele", a mai spus medicul.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.