Cancerul de colon de obicei nu provoacă simptome în stadiile incipiente. Pe măsură ce boala progresează, pot apărea dureri abdominale, sângerări rectale și modificări ale dimensiunii și formei scaunului. Pierderea în greutate neintenționată, anemia feriprivă și icterul pot, de asemenea, să se manifeste. Aceste simptome pot semnala necesitatea unei evaluări medicale urgente pentru diagnosticare și tratament precoce al cancerului de colon.
Cancerul colorectal, tratament
Dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice de la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, care sunt opțiunile de tratament în cazul pacienților cu cancer colorectal.
"Pentru cancerul colorectal imunoterapia se regăsește într-un procent extrem de redus. Chirurgia, radioterapia și tratamentul sistemic rămân îngemănate în așa fel încât să ofere maximul de beneficiu.
Intervențiile chirurgicale sunt din ce în ce mai robotizate, cele laparoscopice sunt folosite. Ideea este ca tratamentul chirurgical să fie cât mai redus, iar recuperarea să fie cât mai rapidă", a explicat dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vezi și: Usturoiul, alimentul care scade glicemia și colesterolul. Dr. Victor George: Ajută! Este dovedit!
Cancerul colorectal, complicații
Pentru pacienții cu tumori în stadii incipiente, se explorează posibilitatea unor tratamente preoperatorii intensive, cum ar fi chimio-radioterapia și terapiile sistemice, pentru a obține o remisiune completă. În cazuri selectate, aceste tratamente ar putea face intervenția chirurgicală redundantă, permițând pacientului să păstreze integritatea tubului digestiv cu monitorizare atentă post-tratament.
"Al doilea lucru important este, în funcție de cât de extinsă este tumora, să poată realiza ceea ce se cheamă o prezervare a sfincterului și a tubului digestiv în așa fel încât să nu fie necesară acea exteriorizare a tubului.
Pentru tumorile în stadiile incipiente s-a ridicat ideea că, practic, tratamentele preoperatorii specifice, chimio-radioterapia și tratamentul sistemic, în măsura în care realizează o remisiune completă a tumorii respective, intervenția ar putea să nu mai fie obligatorie, pacientul ar putea să rămână cu tubul digestiv intact, dar cu monitorizare.
Obligația este ca tumora să fie într-un stadiu incipient și după tratamentele preoperatorii remisiunea să fie completă. Pentru acestea, se poate lua în discuție evitarea chirurgiei.
În ceea ce privește tratamentele sistemice, chimioterapia rămâne baza de tratament la care se adaugă acele terapii biologice, asociate chimioterapiei", a mai explicat dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Cancerul colorectal - FOTO: Freepik@paihub
De ce este importantă păstrarea sfincterului
Chiar dacă rezecția abdominoperineală mai are încă rolul său în tratamentul cancerului rectal, metoda avansată este să păstrăm sfincterul. Inclusiv pentru tumori rectale foarte joase, folosind o combinație de chimioterapie și radioterapie înainte de intervenție, excizia totală a stratului mezorectal, proctectomie intersfincterică și anastomoză între colon și anus (J-pouch), se poate realiza păstrarea sfincterului pentru majoritatea pacienților.
Cheia succesului în promovarea păstrării sfincterului este realizarea că marginile profunde, circumferențiale sau laterale, sunt extrem de importante. Dacă tumora rectală nu implică mușchiul sfincterului extern, nu este necesar să fie îndepărtat. După excizia tumorii, tractul gastrointestinal poate fi restabilit în mod normal, potrivit National Library of Medicine.
Când sfincterul este îndepărtat în contextul rezecției abdominoperineale pentru tratamentul cancerului rectal, pacientul va suferi pierderea controlului voluntar al scaunului. Aceasta înseamnă că vor fi necesare modificări semnificative în gestionarea funcției intestinale și în igiena personală. De asemenea, poate apărea o ajustare emoțională și psihologică în urma acestei intervenții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.