Cancerul, cifrele care provoacă îngrijorare. Numărul persoanelor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer crește alarmant. Care este cel mai frecvent tip de cancer

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancerul - FOTO: Freepik@vecstock@outkastdesign
cancerul - FOTO: Freepik@vecstock@outkastdesign

Cancerul este un diagnostic îngrozitor de primit la orice vârstă, dar o creștere aparentă a ratei cancerelor în rândul adulților tineri, descoperită de un studiu recent, reprezintă un mister îngrijorător pentru medici.

Cancerul afectează un număr din ce în ce mai mare de persoane tinere. Dacă până acum această boală se întâlnea în cazul persoanelor de peste 60 de ani, acum medicii trag un semnal de alarmă. Tot mai multe persoane de peste 40 de ani se confruntă cu această boală.

Cercetătorii au observat această tendință îngrijorătoare de ceva timp, deși trebuie să țină pasul cu datele pentru a vedea cum s-ar fi putut schimba lucrurile, în bine sau în rău.

Anul trecut, o analiză a trei decenii de date privind cancerul la nivel mondial a constatat că adulții cu vârsta sub 50 de ani au dezvoltat din ce în ce mai mult cancer începând cu anii 1990.

Benjamin Koh, medic-cercetător la Universitatea Națională din Singapore, și colegii săi au vrut să înțeleagă ce s-a întâmplat mai recent, în special în Statele Unite. Rezultatele noii lor analize fac ecoul schimbărilor observate în străinătate, potrivit Science Alert.

Cercetările arată că cancerele la adulții tineri sunt distincte de tipurile de cancere care afectează aceleași organe la adulții mai în vârstă - diferențe care influențează opțiunile de tratament - așa că trebuie să înțelegem ce tipuri de cancere afectează pe cine și cum.

În afară de tendințele globale, datele referitoare la populații specifice sunt utile pentru a informa politicile de sănătate publică și prioritățile de finanțare a cercetării. În general, vârsta rămâne cel mai mare factor de risc pentru cancer, o boală a acumulării de mutații genetice.

Vezi și: Leguma verde, catalogată drept cel mai sănătos aliment din lume. Are proprietăți anticancerigene și antiinflamatorii

De ce apare cancerul la persoanele tinere

Dar acum se întâmplă ceva la grupele de vârstă mai tinere, iar experții în sănătate nu sunt siguri ce anume.

În multe țări, dar în special în SUA, creșterea ratelor de cancer la adulții tineri ar putea fi cauzată de o serie de factori: schimbarea dietei, a stilului de viață și a tiparelor de somn; creșterea obezității, utilizarea antibioticelor și poluarea aerului.

Deslușirea tendințelor este complicată de faptul că programele de depistare a cancerului descoperă mai multe cancere, sperăm că mai devreme, în timp ce programele de vaccinare le previn și ele.

Cu toate acestea, analiza internațională din 2022 sugerează că creșterea numărului de cancere cu debut precoce a apărut dincolo de creșterea programelor de screening - care oricum includ rareori persoanele sub 50 de ani.

Deși acest nou studiu nu a ținut cont de impactul acestor programe, prin parcurgerea surselor de date existente, a oferit o imagine de ansamblu completă și actualizată a ratelor de cancer la persoanele sub 50 de ani între 2010 și 2019 pentru SUA.

Vezi și: Ștefan Stan, fost jucător al ”naționalei” de rugby, a murit la numai 35 de ani. Timp de 4 ani s-a luptat pentru fiecare zi de viață

Care sunt statisticile

Koh și colegii săi au identificat un total de 562.145 de adulți tineri în 17 registre de date legate între ele, care înregistrează noi diagnostice de cancer în diferite părți ale SUA, și au folosit aceste înregistrări pentru a estima ratele de incidență la nivelul întregii populații în deceniul până în 2019.

Incidența se referă la cazurile noi diagnosticate într-o populație pe parcursul unei perioade de timp. În general, incidența cancerelor la persoanele sub 50 de ani a crescut astfel încât în 2019 au fost diagnosticate 3 cazuri în plus la 100.000 de persoane față de 2010.

Examinarea unor grupuri de vârstă specifice și a incidenței diferitelor tipuri de cancer este mai revelatoare și face aluzie la factorii de risc subiacenți care ar putea contribui la creșterea poverii cancerului.

Care tip de cancer este cel mai frecvent

”Cancerele gastrointestinale au avut cele mai rapide rate de incidență în creștere dintre toate cancerele cu debut precoce”, scriu Koh și colegii în lucrarea publicată.

Aceasta a inclus cancerul de intestin, cea mai frecventă formă de cancer gastrointestinal la adulții tineri în 2019, și cancerele de apendice, de canal biliar și de pancreas, ale căror rate au crescut în deceniul studiat.

Persoanele despre care ai crede că sunt în floarea vârstei, cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani, sunt de fapt și ele tot mai afectate de cancer. Incidența tuturor cancerelor, dar mai ales a celor gastrointestinale, a crescut la această grupă de vârstă, în timp ce incidența cancerului fie a rămas stabilă, fie a scăzut la adulții mai în vârstă.

Vezi și: Rona Hartner, mărturie dureroasă despre cancer: Am cancer de fumător în corp de nefumător! Corp de 50 de ani, tonus de 185 de ani. Le-am zis să se roage!

Această povară tot mai mare a cancerelor gastrointestinale reflectă rezultatele analizei internaționale din 2022, datele recente din Australia și alte studii care se întind pe mai multe continente. Dietele bogate în alimente ultraprocesate ar putea avea ceva de-a face cu acest lucru.

Bineînțeles, aceste tipuri de studii sunt la fel de bune ca și datele de care dispun, astfel încât rezultatele ar putea să nu descrie întreaga imagine.

”S-ar putea să fi existat o subraportare sau o subdiagnosticare în rândul populațiilor insuficient deservite, cum ar fi persoanele de culoare; prin urmare, aceste rezultate necesită o interpretare prudentă”, concluzionează Koh și colegii săi.

Studiul a fost publicat în JAMA Network Open.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel