Cancerul care poate fi distrus prin stereotaxie. Iftode: Putem iradia peste 10 metastaze. Până acum puteam doar 4

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cancerul care poate fi distrus prin stereotaxie - Foto: Pixabay @pdpics
Cancerul care poate fi distrus prin stereotaxie - Foto: Pixabay @pdpics

Dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie, coordonator stereotaxie, de la Centrul Oncologic SANADOR, a vorbit despre indicațiile clinice ale radioterapiei stereotaxice.

"Dacă separăm partea cerebrală cu cea extracerebrală, la nivel cerebral, cel mai frecvent avem de-a face cu iradierea metastazelor cerebrale. Și aici, atât metastază unică cerebrală, cât și multiplă. S-a schimbat foarte mult, pentru că până acum câțiva ani iradiam zone limitate, până în patru metastaze. Tot felul de studii internaționale au venit din urmă și spun că rezultatele sunt mult mai bune în ceea ce privește controlul local, cu radiochirurgia sau radioterapia stereotaxică.

Acum se pot iradia peste 10 metastaze. Putem interveni cu stereotaxia și după operație. De exemplu, neurochirurgul reușește să scoată o metastază, două, chirurgical, dar necesită apoi și o sterilizare a patului operator cerebral prin radioterapie. Și dacă vorbim de boală limitată, ceea ce recomandă și ghidurile este să se facă o stereotaxie la nivelul patului cerebral nu o iradiere totală a capului, a encefalului. Deci sunt indicații când vorbim de partea metastatică", a declarat dr. Cristina Iftode, medic pimar radioterapie, coordonator stereotaxie, în exclusivitate pentru DC Medical.

Sanador

Ce este stereotaxia. Diferența dintre radiochirurgia și radioterapia stereotaxică: Bisturiul invizibil cu raze X taie mai puțin țesut neafectat de cancer

Întrebată dacă există indicații pentru tumori primitive, fără metastaze, medicul a completat că "ne confruntăm cu asta, vedem ce se poate face, unde putem interveni. Sunt și cazuri când neurochirurgul intervine, sunt anumite resturi pe care trebuie să le lase în urmă, pentru că altfel ar avea efecte devastatoare și se poate completa cu radioterapie obișnuită sau cu stereotaxie sau anumite localizări pe care nici nu le poate aborda. Asta e frumos, să se lucrează în echipă și e pentru beneficiul pacientului".

Alte localizări, de această dată la nivel corporal

 

"Putem trata atât tumori primare, nu vorbesc de pacienți metastatici, ci de pacienți cu tumora localizată", a mai spus medicul. 

Aici vorbim despre:

1. Tumorile pulmonare (NSCLC) stadiu I-II A N0: SBRT este indicată în cazul pacienților inoperabili din cauza diverselor boli asociate, pacienți vârstnici (>75 ani), pacienți cu rezerva pulmonară limitată sau celor care refuză intervenția chirurgicală, cu rezultate comparabile cu lobectomia în ceea ce privește atât controlul local, cât și supraviețuirea globală.

2. Tumorile de prostată - localizat cu risc scăzut și intermediar (favorabil): SBRT este recomandată de către ghidurile de practică clinică în cadrul centrelor dotate cu tehnologie de ultimă generație și personal cu experiență.

3. Tumorile pancreatice stadiu avansat, fără metastaze, inoperabil:  SBRT în pacienții care nu pot efectua un tratament concomitent chemio-radioterapic. De preferat în cadrul studiilor clinice sau în centre RT specializate.

4. Tumori hepatice, Hepatocarcinom, stadiu avansat, inoperabil și cu funcționalitate hepatică redusă - SBRT indicată dacă a fost exclusă chemio-embolizare trans-arterială, în cazuri selecționate (Child A), în  centre cu expertiză clinică și de preferat în cadrul studiilor clinice.

 

Vezi mai multe detalii despre fiecare afecțiune tratabilă în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel