Cancerul care este într-o continuă scădere, în SUA. Dr. Mircea Dediu: Va fi o raritate. Este într-o scădere dramatică

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
cancerul - FOTO: Freepik@loseyourself
cancerul - FOTO: Freepik@loseyourself

Acest tip de cancer este pe cale de a fi eradicat în Statele Unite ale Americii. Cum s-a ajuns la acest rezultat. 

Acest tip de cancer este diagnosticat într-o proporție din ce în ce mai mică în Statele Unite ale Americii. Măsurile impuse de autorități dau roade, iar rezultatele confirmă acest lucru. 

Măsuri pentru reducerea cancerului 

În Statele Unite ale Americii, lupta împotriva cancerului pulmonar pare să-și găsească drumul către succes, susținută de politici publice riguroase împotriva fumatului. Datele recente indică o tendință favorabilă, și anume numărul cazurilor diagnosticate a scăzut semnificativ, reflectând impactul pozitiv al măsurilor de prevenție impuse de autorități, a explicat dr. Mircea Dediu, șeful secției Oncologice de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL și DC News.

Sanador

Într-o societate unde fumatul a devenit un tabu social, chiar și în spațiile deschise, acest comportament este acum marginalizat. Expertiza matematică proiectează o continuare a acestei tendințe, sugerând că până în 2040, cancerul pulmonar ar putea deveni o raritate în țară. 

Vezi și: Cum poate fi prevenit cancerul. Vâlcu: Sunt tot felul de rețete, sfaturi de viață sănătoasă. Dr. Mircea Dediu: E complicat. Fiecare e responsabil de propria sănătate

"Am în minte o imagine. În SUA, unde politicile anti-tabac au fost ferver implementate, dacă te vede cineva cu țigară, indiferent dacă ești afară sau în interior, ești la periferia socială. Nu se mai fumează nicăieri. S-au făcut niște proiecții matematice, iar incidența cancerului pulmonar este într-o scădere dramatică datorită acestor metode.

S-a făcut o estimare matematică corelată și cu incidența reală și s-a ajuns la concluzia că în 2040, cancerul pulmonar va fi o raritate în SUA. Aici facem un program de screening care e înfiorător de scump și costisitor ca peste 15 ani să nu mai existe boala. E contraproductiv.

Trebuie să înțelegem legătura dintre prevenție și partea medicală. Trebuie găsit un echilibru și o perspectivă",  a explicat dr. Mircea Dediu, șeful secției Oncologice de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL și DC News.

Vezi și: Care este traseul pacientului oncologic. Care este rolul comisiei multidisciplinare. Dr. Mircea Dediu: Are un diagnostic confirmat

Cancerul pulmonar și fumatul

Cancerul pulmonar este strâns legat de fumat, fiind una dintre cele mai frecvente și letale forme de cancer în lume, în special în țările unde fumatul este răspândit. 

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai serioase afecțiuni asociate cu fumatul. Fumatul este cel mai important factor de risc pentru cancerul pulmonar, deoarece substanțele toxice din țigări afectează profund țesuturile plămânilor în timp.

În SUA, politicile de combatere a fumatului au jucat un rol crucial în reducerea incidenței acestui tip de cancer. Campaniile anti-fumat, taxele mari aplicate produselor din tutun, interdicțiile de fumat în spații publice și educația preventivă au contribuit la scăderea semnificativă a numărului de fumători și, implicit, la o scădere a cazurilor noi de cancer pulmonar în rândul populației.

Fumatul este cauza principală a cancerului pulmonar în peste 85% din cazuri. Substanțele chimice din fumul de țigară, cum ar fi gudronul și alte substanțe carcinogene, provoacă mutații genetice în celulele pulmonare, ducând la dezvoltarea cancerului.

Există două tipuri principale de cancer pulmonar: cancerul pulmonar cu celule mici și cancerul pulmonar cu celule mari. Ambele tipuri sunt strâns legate de fumat, deși cancerul pulmonar cu celule mici este cel mai adesea asociat cu fumatul intens.

Chiar și persoanele expuse la fumul de țigară în mod pasiv au un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar în comparație cu cei care nu sunt expuși la fumul de țigară deloc.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel