Cancerul bronhopulmonar, tratament în stadiile incipiente. Dr. Michael Schenker: Prognostic bun

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
cancerul bronhopulmonar - FOTO: Freepik
cancerul bronhopulmonar - FOTO: Freepik

Acest tip de cancer face ravagii în România. Sunt diagnosticate anual undeva la 12.000 de noi tipuri de cancer. Circa 90% din cazuri sunt în stadia avansate, atunci când nu se mai poate face nimic.

Cancerul bronhopulmonar reprezintă una dintre cele mai mari provocări în oncologia modernă, iar tratamentul chirurgical se dovedește a fi crucial pentru pacienții depistați în stadii incipiente.

Dr. Michael Schenker, medic oncolog la Clinica de Oncologie a Spitalului Județean Sf. Nectarie din Craiova, a explicat în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL, importanța diagnosticării timpurii a acestei boli, evidențiind că, în cazul în care cancerul bronhopulmonar este identificat la timp, tratamentul chirurgical poate avea un impact pozitiv major asupra prognosticului pacienților.

"Cancerul bronhopulmonar beneficiază de tratament chirurgical dacă este depistat în stadii incipiente, tratamentul chirurgical fiind, de cele mai multe ori, urmat de un prognostic foarte bun.

Dintre toate tipurile de cancer, pentru cancerul bronhopulmonar, tratamentul chirgical are un impact major. De aceea, este extrem de important să putem depista în stadii cât mai mici această boală", a explicat dr. Michael Schenker, medic oncolog la Clinica de Oncologie a Spitalului Județean Sf. Nectarie din Craiova, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Vezi și: Noua tulpină COVID, creștere semnificativă a numărului de cazuri. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Se aseamănă cu virozele respiratorii. Nu necesită tratament simptomatic

Statistici negre

Lipsa unui registru național de cancer funcțional limitează capacitatea de a obține date precise și detaliate despre incidența și distribuția cancerului bronhopulmonar în România. Totuși, datele disponibile subliniază necesitatea stringentă de implementare a unor măsuri de depistare precoce și educare a populației pentru a îmbunătăți prognoza și a reduce numărul de cazuri avansate.

"Statisticile pentru România diferă. Încă nu avem un registru de cancer funcțional, însă, din datele pe care le putem accesa, cifrele variază între 8000-9000-12.000 de cazuri bronhopulmonar pe an.

Dintre acestea, din păcate, marea majoritate, peste 85-90% sunt de la stadiile 3 în sus", a mai explicat dr. Michael Schenker, medic oncolog la Clinica de Oncologie a Spitalului Județean Sf. Nectarie din Craiova, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Vezi și: Omega-3 din uleiul de pește ar putea proteja împotriva Alzheimerului. Motivul pentru care încetinește degradarea celulelor cerebrale

Cancerul bronhopulmonar, ce este

Cancerul pulmonar își are originea în trahee, bronhii sau țesutul pulmonar, iar atunci când începe în plămâni, este denumit cancer pulmonar primar. Cele două tipuri principale sunt cancerul pulmonar non-microcelular și cancerul pulmonar microcelular, cu primul fiind cel mai frecvent întâlnit.

Este important de menționat că cancerul pulmonar primar se deosebește de cancerul care se răspândește în plămâni din alte părți ale corpului, cunoscut sub numele de cancer pulmonar secundar. Cancerul pulmonar devine tot mai frecvent pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Peste 60% din cazuri sunt cauzate de fumat.

Alte riscuri includ expunerea la gazul radon, substanțe chimice la locul de muncă, antecedente familiale de cancer pulmonar și anumite tratamente pentru alte tipuri de cancer, potrivit Cancer Research UK.

Vezi și: Semnul dat de bătături. Ce înseamnă dacă faci bătătură de la încălțăminte. Dr. Codrin Huszar: E anormal. Oamenii merg pe o parte ca să nu-i doară

Cancerul pulmonar, prognostic

Cancer pulmonar - FOTO: Freepik

Rata de supraviețuire relativă pe 5 ani compară șansele de supraviețuire ale persoanelor cu același tip și stadiu de cancer cu cele ale populației generale. De exemplu, o rată de 60% înseamnă că persoanele diagnosticate cu acel tip de cancer au, în medie, 60% din șansele de a trăi cel puțin 5 ani după diagnostic comparativ cu cei care nu sunt afectați de cancer.

Societatea Americană de Cancer utilizează datele din baza de date SEER (Surveillance, Epidemiology, and End Results), administrată de Institutul Național al Cancerului, pentru a oferi statistici de supraviețuire pentru diferite tipuri de cancer.

Baza de date SEER urmărește ratele de supraviețuire relativă pe 5 ani pentru cancerul pulmonar non-microcelular și microcelular în Statele Unite, în funcție de răspândirea cancerului. În loc să folosească sistemul AJCC TNM (stadiul 1, stadiul 2, stadiul 3 etc.), SEER grupează cazurile în trei categorii:

Localizat: Cancerul nu s-a răspândit dincolo de plămân.

Regional: Cancerul s-a extins la structuri sau ganglioni limfatici din apropiere.

Distant: Cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului, cum ar fi creierul, oasele, ficatul sau celălalt plămân, potrivit Medline Plus.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel