Cancerul afectează tot mai multe persoane sub 50 de ani. Care sunt motivele și care sunt cele mai comune cancere

Cancer - Foto: Freepik
Cancer - Foto: Freepik

Cancerul afectează și va afecta din ce în ce mai mult persoanele cu vârste sub 50 de ani. Care sunt motivele principale.

Numărul de cazuri de cancer este în continuă creștere la nivel mondial. Și când vorbim de creștere, cele mai noi studii arată o valoare de 79% mai multe cancere la persoane sub 50 de ani din întreaga lume în ultimele trei decenii (1990 - 2019).

Cercetările publicate în jurnalul BMJ Oncology arată că cea mai rapidă creștere o reprezintă cancerul de trahee și cancerul de prostată.

Același studiu arată că cel mai mare număr de decese sunt date de cancerul la sân, cancerul de trahee, cancerul de plămâni, cancerul de intestin gros și cancerul de stomac.

Cancerul la sân a reprezentat cel mai mare număr de cazuri "la debut precoce", la femeile sub 50 de ani, în timp ce cancerul de trahee și de prostată au crescut cel mai rapid din 1990, potrivit studiului.

Descoperirile răstoarnă ceea ce se știa până acum despre tipurile de cancer care afectează persoanele sub 50 de ani.

Ei bine, în timp ce cancerul tinde să fie mai frecvent în rândul persoanelor în vârstă, mai multe dovezi sugerează că boala apărută la cei sub 50 de ani a crescut în multe părți ale lumii.

Cu toate acestea, majoritatea studiilor s-au concentrat pe diferențele regionale și naționale și puține au analizat problema dintr-o perspectivă globală sau factori de risc pentru adulții mai tineri, spun cercetătorii.

În încercarea de a acoperi aceste lacune, cercetătorii s-au bazat pe date din Studiul Global al Burden of Disease 2019 pentru 29 de tipuri de cancer în 204 țări și regiuni.

În anul 2019, noile cazuri de cancer la persoanele sub 50 de ani au fost de 3,26 milioane, o creștere cu 79% față de 1990.

Studiul arată că, în general, cancerul la sân a reprezentat cel mai mare număr de cazuri și decese asociate.

Ei bine, cazurile noi de cancer ca debut precoce la trahee și prostată au crescut cel mai rapid între 1990 și 2019.

La cealaltă extremitate, cancerul de ficat la debutul precoce a scăzut.

În ceea ce privește moralitatea, peste 1 milion de persoane sub 50 de ani au murit de cancer în 2019, o creștere de aproximativ 28% față de cifra din 1990.

După cancerul de sân, cancerele care au provocat cel mai mare număr de decese au fost cele de trahee, plămân, stomac și intestin gros, cu cele mai mari creșteri în decese între persoanele cu cancer de rinichi sau cancer ovarian.

Pe baza tendințelor observate în ultimele trei decenii, cercetătorii estimează că numărul global de cazuri noi de cancer la debutul precoce și decese asociate vor crește cu încă 31%, respectiv 21%, până în 2030.

Datele studiului au arătat că factorii genetici sunt probabil vinovați pentru apariția cancerului, dar dietele bogate în carne roșie și sare și sărace în fructe și legume, consumul de alcool și de tutun sunt principalii factori de risc a celor mai comune tipuri de cancer, combinați cu inactivitatea fizică, excesul de greutate și nivelurile ridicate de zahăr în sânge.

"Înțelegerea completă a motivelor care condus la tendințele observate rămâne neștiută, deși factorii de stil de viață probabil contribuie la asta. Domenii noi de cercetare, cum ar fi utilizarea antibioticelor, microbiomul intestinal, poluarea aerului sunt factori de luat în seamă", arată cercetătorii.

Tot cercetătorii concluzionează că: "măsuri de prevenire și de detectare precoce sunt necesare urgent, împreună cu identificarea strategiilor optime de tratament pentru cancerele la debutul precoce, care ar trebui să includ o abordare holistică pentru a aborda nevoile unice de îngrijire de suport ai pacienților mai tineri".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel