Cancerul ginecologic este orice cancer care începe în organele de reproducere ale femeilor.
Cele cinci tipuri principale de cancer ginecologic sunt: cancerul de col uterin, cancerul ovarian, cancerul uterin, cancerul vaginal și cancerul vulvar, notează CDC.
Cancerul de col uterin este singurul cancer ginecologic care poate fi prevenit prin screening.
”Cele mai frecvente sunt cancerul de endometru, adică cel de corp uterin, cancerul de ovar și cancerul de col uterin. În România, lucrurile sunt inversate, cancerul de col uterin, din păcate, fiind pe primul loc.
Trebuie spus că pentru cancerele în stadiile incipiente nu există simptomatologie și aici poate să fie o problemă, asta înseamnă că sunt greu de diagnosticat.
Din fericire, există însă posibilități de a le diagnostica în stadii incipiente.
Sunt programele de screening, iar pentru cancerul de col uterin există un asemenea program, oarecum disfuncțional în România, dar există în tot cazul un test care poate fi făcut de orice femeie din momentul începerii vieții sexuale.
Este vorba de testul Papanicolau și mai recent este introdusă și testarea HPV, care poate diagnostica într-un stadiu incipient fie un cancer, fie o leziune premalignă care poate fi tratată înainte de a ajunge la un cancer”, a declarat dr. Dragoș Median, medic oncolog, la Antena 3 CNN.
Cancere ginecologice, cauze și factori de risc
Cauzele și factorii de risc ai cancerului ginecologic variază în funcție de diferitele tipuri de cancer, dar există unele riscuri comune:
- infecția cu HPV
- expunerea la DES (estrogen sintetic administrat femeilor înainte de 1971, în timpul sarcinii, pentru a preveni avortul spontan, dar care, în cele din urmă, cauzează riscuri pentru sănătatea viitoarelor mame și a fiicelor/fiilor pe care le-au purtat)
- fumatul
- infecția cu HIV/SIDA, arată Very Well Health.
De asemenea, există factori de risc nemodificabili, precum vârsta, rasa, antecedente familiale de anumite boli și afecțiuni care ne cresc riscul.
”Pentru cancerul de col uterin, 99% din cazuri sunt date de această infecție HPV. Pentru celelalte tipuri de cancere este greu de spus care este motivul.
În principiu, pe măsură ce îmbătrânim, se acumulează tot felul de defecte la nivelul celulelor noastre și perpetuându-se aceste defecte pot să ducă la apariția unor celule maligne. Care sunt mutațiile, modificările, este greu de spus.
Ceea ce putem spune, într-o oarecare măsură, sunt factorii favorizanți ai dezvoltării unui cancer, pentru că nu orice schimbare de genul acesta va degenera într-o boală malignă”, a mai spus oncologul.
Totodată, acesta a subliniat că virusul HPV este un virus care există în mod normal pe mucoasele noastre.
”Problema este că la un anumit moment, în cazul în care există o deficienţă a sistemelor de apărare ale organismului, fie din cauza epuizării fizice, fie din cauza altor boli, tuberculoza, SIDA sau alte boli mai obișnuite, teoretic orice infecție virală care scade imunitatea, permit acestui virus să se replice ceva mai mult decât este cazul și împiedică mecanismul de curățare a organismului să îl înlăture și atunci apar leziunile premaligne și ulterior, în cazul în care nu sunt diagnosticate și tratate prompt, ele evoluează spre maligne”, a mai spus medicul.
Cancerele ginecologice, simptome
În ceea ce privește simptomatologia în cazul cancerelor ginecologice, aceasta apare atunci când lucrurile sunt de cele mai multe ori în stadii avansate.
”Cele mai frecvente simptome pentru cancerele ginecologice sunt sângerările, fie spontane, fie o sângerare care apare după instalarea menopauzei, fie sângerări după actul sexual sau disconfort în timpul actului sexual”, a spus oncologul.
Pentru cancerul ovarian, potrivit medicului, lucrurile sunt mai complicare, pentru că ”simptomatologia este extrem de înșelătoare”, aceasta fiind specifică afecțiunilor digestive, motiv pentru care pacientele nu iau în calcul eventualele probleme ginecologice, iar asta duce la ”o întârziere în diagnosticul acestui cancer. Dar asta se întâmplă peste tot în lume”.
Cele mai comune simptome ale cancerului ovarian includ:
- balonarea
- durerea pelviană sau abdominală
- dificultăți în a mânca sau senzație de sațietate rapidă
- simptome urinare, cum ar fi urgența de a merge la toaletă sau de a merge mai des
- oboseala
- stomac deranjat
- dureri de spate
- durere în timpul actului sexual
- constipație
- modificări ale menstruației unei femei, cum ar fi sângerări mai abundente decât în mod normal sau sângerări neregulate
- umflături abdominale cu pierdere în greutate, notează Cancer.org.
Cancerele ginecologice, prevenție și diagnostic
Este cunoscut faptul că după începerea vieții sexuale se important ca femeile să meargă la control ginecologic o dată pe an sau ori de câte ori este nevoie, iar acest lucru este eficient în două direcții importante: prevenție și diagnostic precoce
”Dacă ne referim la cancerele ginecologice, singurul pentru care putem face o profilaxio-prevenție este cancerul de col uterin.
Și asta se face prin vaccinare. În momentul de față și în România se vaccinează fetițele începând cu vârsta de 12 ani. Sper ca și băieții să poată să fie vaccinați.
Pentru cancerul de col uterin, principalul vinovat este un virus, virusul HPV, iar acesta poate fi combătut printr-un vaccin.
Pentru depistarea cancerului de col uterin există testul Papanicolau sau testarea HPV, care ne pot da aceste informații.
Pentru celelalte cancere ginecologice, cum este cancerul de corp uterin sau de ovar, nu există o metodă de depistare precoce.
Și atunci rămâne soluția unui control regulat, un consult ginecologic o dată pe an, care poate diagnostica aceste tipuri de cancere într-un stadiu ceva mai timpuriu”, a mai spus medicul.
Cancerele ginecologice, tratament
Tratamentul cancerelor ginecologice depinde de tipul de cancer, de stadiul acestuia, dar și se factorii care țin de starea generală de sănătate a pacientei.
Cele mai comune metode de tratament a cancerelor ginecologice includ:
- chimioterapia
- radioterapia
- intervențiile chirurgicale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.