Cancerele de cap și gât, informații salvatoare de la medici specialiști

DCMedical Team |
Data publicării:

Cancerele de cap și gât sunt afecțiuni severe, mutilante, dar care pot fi diagnosticate ușor și rapid în stadiu precoce. Un simplu consult realizat periodic de medicul stomatolog sau medicul de familie poate pune în evidență un astfel de cancer în zona oro-maxilo-facială. Un diagnostic rapid le asigură pacienților o rată de supraviețuire de 80-90%.

Societatea Română de Patologie Oncologică a Capului și Gâtului (SRPOCG), în parteneriat cu Asociația Sănătate pentru Comunitate, organizează, pentru prima dată în România, o reuniune între medici specialiști și pacienți pentru crearea unui parteneriat în lupta contra cancerelor de cap și gât. 

Conf. dr. Octavian Dincă, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila" din București, catedra Chirurgie Buco-Maxilo-Facială, atrage atenția că depistarea precoce a cancerelor de cap și gât este foarte ușoară și se poate face printr-o examinare simplă. „Nu trebuie aparate sofisticate, ai nevoie de o spatulă și un bec”, susține dr. Dincă.

„Nu trebuie să ajungem să tratăm pacienți în stadii avansate”, arată specialistul. Calitatea vieții e profund afectată în cancerele de cap și gât, în urma unor intervenții mutilante, la nivelul feței, acești oameni sunt scoși din societate, uneori chiar din familiile lor, înainte de deces, subliniază dr. Dincă. 

O problemă majoră cu care se confruntă pacienții cu cancere de cap și gât este și lipsa centrelor din țară în care să se poate trata această afecțiune. „Nu cred că sunt 10 spitale județene care să aibă măcar un chirurg maxilo-facial”, a punctat dr. Dincă. 

La rândul său, conf. dr. Laurenția Galeș, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu", București, vorbește despre nevoia de stadializare precisă în cancerele de cap și gât. „Diagnosticul în cancer înseamnă două lucruri: diagnosticul de certitudine - biopsia și diagnosticul de stadializare. Adesea noi suntem forțați de împrejurări să începem tratamentul oncologic la un pacient care nu este complet stadializat”, explică dr. Galeș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel