Oamenii de știință transformă cu succes celulele cancerului de sân în grăsime pentru a le opri din răspândire
Cercetătorii au reușit să „convingă” celulele canceroase ale sânului uman să se transforma în celule grase într-un nou studiu doveditor al conceptului, în experimentele pe șoareci.
Pentru a atinge acest obiectiv, echipa a exploatat o cale ciudată pe care o au metastazarea celulelor canceroase; rezultatele lor sunt doar un prim pas, dar este o abordare cu adevărat promițătoare, notează sciencealert.com.
Când vă tăiați degetul sau când cresc organele unui făt, celulele epiteliului încep să pară mai puținașa cum sunt ele, și sunt mai „fluide” - schimbându-se într-un tip de celulă stem numită mezenchimă și apoi se reformează în orice celule de care are nevoie corpul.
Acest proces se numește tranziție epitelial-mezenchimală (EMT) și se cunoaște de ceva vreme căboli precum cancerul pot folosi atât această cale, cât și calea opusă numită MET (tranziție mezenchimală-în-epitelială), pentru a se răspândi în întregul corp și a metastazelor.
Cercetătorii au luat șoareci care au fost implantați cu o formă agresivă de cancer de sân uman și i-au tratat atât cu un medicament diabetic numit rosiglitazonă, cât și cu un tratament pentru cancer numit trametinib.
Datorită acestor medicamente, când celulele canceroase au folosit una dintre căile de tranziție menționate mai sus, în loc să se răspândească, s-au schimbat din cancer în celule grase - proces numit adipogeneză.
"Modelele utilizate în acest studiu au permis evaluarea diseminării adipogenezei celulelor canceroase în împrejurimile imediate ale tumorii", a scris echipa în lucrarea publicată.
"Rezultatele indică faptul că, într-un cadru relevant pentru pacient, terapia combinată cu rosiglitazonă și trametinib vizează în mod specific celulele canceroase cu o plasticitate crescută și induce adipogeneza lor."
Deși nu toate celulele canceroase s-au transformat într-o celulă grasă, cele care au suferit adipogeneză nu s-au schimbat înapoi.
"Celulele canceroase ale sânului care au suferit o EMT nu numai că s-au transformat în celulele grase, dar au încetat complet proliferarea", a declarat autorul senior Gerhard Christofori, biochimist la Universitatea din Basel, în Elveția.
„Din câte ne putem spune din experimentele de cultură pe termen lung, celule canceroase transformate în celule grase rămân celule grase și nu revin la celulele canceroase ale sânului”.
Sursa, aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.