Cancer: știu românii ce este, cu adevărat, această boală? EXCLUSIV

Florina Pop |
Data publicării:
Cancer de sân FOTO: pexels.com
Cancer de sân FOTO: pexels.com

Cancer, români. Liderul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer susține că statul ar trebui să se implice în decontarea investigațiilor cancerului ovarian.

Cancer, români. Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, declara, pentru DC Medical, la un eveniment despre cancerul ovarian din Cluj, de la începutul lunii, că, din păcate, „(n. r. românii) nu știu ce înseamnă cancerul".

„Avem o lipsă majoră de educație medicală și, de aceea, am susținut ca în școală să fie introdusă ora de educație medicală la copii și adolescenți. Este foarte important", apreciază Cezar Irimia.

Cancer, români: boală „contagioasă"

Acesta mai spune că o statistică făcută de studenți la Sociologie din Brașov, realizată în cadrul unei campanii de informare a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, a evidențiat că mulți români nu știau, cu adevărat, ce este cancerul.

„Mulți considerau această boală ca fiind contagioasă. Cetățenii nu știu prea multe despre această boală, de aceea descoperim cancere în formă tardivă. Nu avem cultura de a merge să ne controlăm, la medic", adaugă președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Cancer, români: nu există statistici

Potrivit acestuia, nu există o bază de date cu evidența pacienților de cancer din România. „Nu avem un Registru Oncologic ca să poată să ne dea statistici", afirmă Cezar Irimia. Cel mult, continuă el, există statistica din Registrul de Nord-Vest de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca și istoricul de pe fiecare secție, spital și institut oncologic. Însă, subliniază acesta, istoricul nu ține loc de statistică.

Cancer, români: rolul statului

Întrebat cu ce ar putea să ajute statul bolnavele de cancer ovarian, acesta răspunde:

„Statul român ar trebui să se implice în decontarea investigațiilor care trebuie făcute în cancerul ovarian. (...) Cum acestea nu sunt susținute de statul român, femeile renunță la ele și atunci când descoperă că au cancer ovarian, de cele mai multe ori, din păcate, este prea târziu".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel