Cancer testicular, o amenințare mai mare pentru bărbații tineri

Dana Lascu |
Data publicării:
Cancer
Cancer

Cancerul testicular apare cel mai adesea la bărbații tineri, iar aceștia ar trebui să cunoască simptomele bolii pentru că adesea sunt confundate cu cele ale unor boli cu transmitere sexuală, atrage atenția un urolog.

Cancerul testicular este relativ rar: în România, potrivit estimărilor sunt annual în jut de 400 de cazuri, majoritatea la tineri între la tineri cu vârste între 20 și 40 de ani. În SUA, însă, se estimează că anul acesta vor fi diagnosticate aproximativ 9.000 de cazuri noi și asta la bărbați cu vârsta cuprinsă între 15 și 40 de ani!

Cancer testicular, simptome

Este o boală foarte ușor tratabilă, mai ales dacă este diagnosticată devreme, potrivit specialistului în cancerul testicular, Dr. Aditya Bagrodia, profesor asistent de urologie la Centrul medical al Universității Southwestern Texas din Dallas.

„Rușinea față de simptomele acestei boli și confundarea lor cu cele ale bolilor cu transmitere sexuală pot împiedica tinerii să caute ajutor medical atunci când boala este în stadiul incipient și curabil", a afirmat dr. Bagrodia într-un material dat publicității de centrul medical.

Simptomele de cancer testicular includ: umflarea nedureroasă sau apariția unei mase de dimensiunea unui bob mazăre sau mai mare într-un testicul; un sentiment de greutate în scrot; o durere persisitentă în zona inghinală sau a scrotului; și sensibilitatea sau creșterea sânilor.

Doar aproximativ 10% dintre pacienți au dureri în testicule.

În cazul în care cancerul se răspândește în alte părți ale corpului, pacienții pot dezvolta dureri de spate, umflarea ganglionilor limfatici în gât, dificultăți la respirație, dureri toracice sau tuse.

Factori de risc: 

Bărbații care prezintă un risc ridicat de cancer testicular ar trebui să facă lunar o auto-examinare.

Factorii de risc includ: antecedente familiale ale cancerului testicular; istoricul personal al cancerului testicular; testicul necoborâte la naștere (criptorhidie) și infertilitate, a explicat dr. Bagrodia.

„Diagnosticul dintr-o fază incipientă poate însemna diferența dintre o vindecare chirurgicală simplă și necesitatea de a trece prin chimioterapie, radiații și intervenții chirurgicale multiple", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel