Un cancer renal cu multiple metastaze a fost vindecat integral. O femeie care suferea de cancer renal și a dezvoltat mai multe metastaze a reușit să se vindece.
Oamenii de știință de la Centrul Național Spaniol de Cercetare a Cancerului (CNIO) au făcut cercetări mai mulți ani. Descoperirile deschid calea pentru tratarea unor cazuri similare.
Medicamentul care a vindecat cancerul
O femeie în vârstă de 15 a fost a fost diagnosticată, în urmă cu 15 ani, cu cancer renal metastatic. Dr. José Pablo Maroto, medic oncolog de la spitalul Santa Creu i Sant Pau, din Barcelona, a decis să o trateze cu un medicament care a funcționat mult mai bine decât se aștepta.
Nouă ani mai târziu, au fost detectate metastaze osoase, dar tratamentul a funcționat din nou eficient.
Acum, datorită colaborării între pacientă, oncologul său și cercetătorii de la CCNIO, echipa a aflat de ce medicamentul temsirolimus (Torisel), care este autorizat în Uniunea Europeană, fiind indicat în tratarea carcinomului renal și a limfomului cu celule de manta, s-a dovedit atât de eficient în acest caz și al altor doi pacienți.
Cercetătorii au descoperit mutații foarte rare care sporesc impactul medicamentului, potrivit Wiley Online Library.
Vezi și: AUDIT, testul care îți arată dacă ești alcoolic. Durează mai puțin de două minute
Ce sunt inhibitorii mTOR
Cercetătorii menționează că și alte medicamente similare, așa numiții inhibitori mTOR, sunt potrivite pentru pacienții cu aceste mutații.Această descoperire va permite medicilor să identifice și alți pacienți cu cancer renal pentru care aceste medicamente ar putea fi tratamentul ideal.
Medicamentele pe bază de inhibitori mTOR sunt utilizate în prezent doar atunci când alte medicamente eșuează, spun cercetătorii.
”În prezent, medicamentele din familia temsirolimus nu sunt, de obicei, prima opțiune în cancerul de rinichi, dar acest rezultat indică faptul că, la anumiți pacienți, ar trebui să fie, deoarece funcționează atât de bine. Acum știm cum să identificăm acești pacienți”, spune Cristina Rodríguez-Antona, cercetător în cadrul programului de genetică a cancerului uman de la CNIO.
Descoperirile din acest studiu de caz au fost publicate la 1 iunie, în International Journal of Cancer.
Noi ținte terapeutice
Pe lângă identificarea altor pacienți cu mutații USP9X, care ar putea beneficia de un tratament cu medicamente pe bază de inhibitori mTOR, această descoperire susține dezvoltarea unor noi medicamente care să inhibe UPS9X, ca strategie terapeutică inovatoare.
”Un compus care anulează funcția UPS9X ar avea un efect sinergic cu temsirolimus, sporind eficacitatea antitumorală a acestuia”, spune cercetătoarea Rodríguez-Antona.
Vezi și: De ce să bei ceai cald în zilele toride de vară. Cum te ajută să te răcorești
Cancerul renal, ce este
Cancerul renal este un cancer care începe în rinichi. Rinichii sunt două organe în formă de fasole, fiecare de mărimea unui pumn. Sunt situați în spatele organelor abdominale, cu câte un rinichi de fiecare parte a coloanei vertebrale.
La adulți, carcinomul cu celule renale este cel mai frecvent tip de cancer renal. Pot apărea și alte tipuri mai puțin frecvente de cancer renal. Copiii mici sunt mai predispuși să dezvolte un tip de cancer de rinichi numit tumora lui Wilms.
Incidența cancerului de rinichi pare să fie în creștere. Unul dintre motive poate fi faptul că tehnicile de imagistică, cum ar fi tomografia computerizată (CT), sunt utilizate mai des. Aceste teste pot duce la descoperirea accidentală a mai multor cancere de rinichi. Cancerul de rinichi este adesea descoperit într-un stadiu incipient, atunci când cancerul este mic și limitat la rinichi, notează Mayo Clinic.
Cancerul renal, simptome
Cancerul de rinichi nu prezintă, de obicei, semne sau simptome în stadiile sale incipiente. În timp, pot apărea semne și simptome, inclusiv:
- Sânge în urină, care poate apărea roz, roșu sau de culoarea cola
- Durere în spate sau în lateral care nu dispare
- Pierderea poftei de mâncare
- Pierdere inexplicabilă în greutate
- Oboseală
- Febră
Faceți o programare la medicul dumneavoastră dacă aveți semne sau simptome persistente care vă îngrijorează.
Cancerul renal, cauze
Nu este clar ce cauzează majoritatea cancerelor renale. Medicii știu că cancerul de rinichi începe atunci când unele celule renale dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul lor. ADN-ul unei celule conține instrucțiunile care îi spun celulei ce să facă. Modificările le spun celulelor să crească și să se dividă rapid. Celulele anormale care se acumulează formează o tumoare care se poate extinde dincolo de rinichi. Unele celule se pot desprinde și se pot răspândi (metastaza) în părți îndepărtate ale corpului.
Cancerul renal, factori de risc
Factorii care pot crește riscul de cancer renal includ:
Vârsta înaintată. Riscul de cancer de rinichi crește pe măsură ce îmbătrâniți.
Fumatul. Fumătorii au un risc mai mare de cancer de rinichi decât nefumătorii. Riscul scade după ce vă lăsați de fumat.
Obezitatea. Persoanele obeze au un risc mai mare de cancer de rinichi decât persoanele care sunt considerate a avea o greutate sănătoasă.
Tensiune arterială ridicată (hipertensiune arterială). Tensiunea arterială ridicată crește riscul de cancer de rinichi.
Tratamentul pentru insuficiența renală. Persoanele care fac dializă pe termen lung pentru a trata insuficiența renală cronică au un risc mai mare de a dezvolta cancer renal.
Anumite sindroame moștenite. Persoanele care se nasc cu anumite sindroame moștenite pot avea un risc crescut de cancer de rinichi, cum ar fi cele care au boala von Hippel-Lindau, sindromul Birt-Hogg-Dube, complexul sclerozei tuberoase, carcinomul papilar ereditar cu celule renale sau cancerul renal familial.
Antecedente familiale de cancer renal. Riscul de cancer renal este mai mare dacă membrii apropiați ai familiei au avut această boală.
Cancerul renal, prevenție
Luând măsuri pentru a vă îmbunătăți starea de sănătate puteți contribui la reducerea riscului de cancer de rinichi. Pentru a vă reduce riscul, încercați să:
Renunțați la fumat. Dacă fumați, renunțați la fumat. Există multe opțiuni pentru renunțarea la fumat, inclusiv programe de sprijin, medicamente și produse de înlocuire a nicotinei. Spuneți-i medicului dumneavoastră că doriți să vă lăsați de fumat și discutați împreună despre opțiunile pe care le aveți.
Mențineți o greutate sănătoasă. Lucrați pentru a menține o greutate sănătoasă. Dacă sunteți supraponderal sau obez, reduceți numărul de calorii pe care le consumați în fiecare zi și încercați să fiți activ fizic în majoritatea zilelor săptămânii. Întrebați-vă medicul dumneavoastră despre alte strategii sănătoase pentru a vă ajuta să pierdeți în greutate.
Controlați tensiunea arterială ridicată. Cereți medicului dumneavoastră să vă verifice tensiunea arterială la următoarea programare. Dacă tensiunea arterială este ridicată, puteți discuta despre opțiunile pentru a vă reduce valorile. Măsurile legate de stilul de viață, cum ar fi exercițiile fizice, pierderea în greutate și schimbările de dietă pot fi de ajutor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.