Cancerul pulmonar este una dintre principalele cauze de deces din lume, este un tip de cancer care debutează în plămâni și se poate răspândi în alte zone ale corpului.
În fiecare an de 1 august marcăm Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Bronhopulmonar.
Simptomele timpurii ale cancerului pulmonar pot fi subtile, dar cu cât sunteți diagnosticat mai devreme, cu atât mai bune sunt opțiunile de tratament și rezultatele posibile. Deți, reține că acest tip de cancer este cel mai ușor de tratat atunci când este depistat la timp.
Cancerul pulmonar este tratat în principal prin intervenție chirurgicală, chimioterapie și radioterapie, însă tratamentele mai noi includ imunoterapia și terapia țintită.
Cancerul pulmonar- care sunt cauzele
Trebuie să citești asta: Se cer de urgență programe de depistare a cancerului bronhopulmonar, în România: A venit momentul schimbării acestei realități sumbre
Oricine se poate îmbolnăvi de cancer pulmonar, dar 90% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt rezultatul fumatului.
Fumul dăunează țesutului pulmonar din prima secundă în care îl inhalezi. Odată ce celulele pulmonare sunt deteriorate, acestea încep să se comporte anormal. Acest lucru crește riscul de cancer pulmonar.
Cancerul pulmonar cu celule mici este aproape întotdeauna asociat cu fumatul intens. Atunci când încetați să fumați, plămânii pot fi capabili să se vindece, reducând riscul de cancer pulmonar.
De asemenea, vă puteți crește riscul de cancer pulmonar prin inhalarea de substanțe periculoase, cum ar fi:
- radon. Expunerea la radon este a doua cauză principală a cancerului pulmonar, potrivit Asociației Americane a Plămânilor.
- azbest
- arsenic
- cadmiu
- cromul
- nichel
- unele produse petroliere
- uraniu.
Cercetările arată că mutațiile genetice moștenite vă pot face mai predispus la apariția cancerului pulmonar, mai ales dacă fumați sau sunteți expus la alți agenți cancerigeni. Uneori, nu există o cauză evidentă pentru cancerul pulmonar.
Tipuri de cancer pulmonar?
Există mai multe tipuri diferite de cancer pulmonar. Cele mai multe tipuri de cancer pulmonar sunt fie cancer pulmonar cu celule non-mici (NSCLC), fie cancer pulmonar cu celule mici (SCLC). Cu toate acestea, unii oameni au tumori care conțin ambele tipuri de celule.
1. Cancerul pulmonar cu celule non-mici (NSCLC). NSCLC reprezintă aproximativ 80% - 85% din toate cazurile. Există mai multe tipuri de NSCLC. Majoritatea tipurilor de NSCL răspund bine la tratament dacă sunt depistate în stadii incipiente.
- Carcinom pulmonar cu celule scuamoase: Aproximativ 30 la sută din toate cazurile de NSCLC încep în celulele care căptușesc pasajele tractului respirator. Acesta se numește carcinom cu celule scuamoase.
- Adenocarcinoame: Acest tip se formează, de obicei, în partea exterioară a plămânilor.
- Adenocarcinom in situ (AIS): Acest subset rar de adenocarcinom începe în micile saci de aer din plămâni. Nu este agresiv și este posibil să nu necesite tratament imediat.
- Carcinom adenozamos: Acest cancer se dezvoltă într-un amestec de celule scuamoase și celule producătoare de mucus.
- Carcinomul cu celule mari: Carcinomul cu celule mari este un grup de NSCLC cu creștere rapidă care nu poate fi clasificat în alte tipuri de cancer.
2. Cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC): Aproximativ 15% - 20% dintre cancerele pulmonare sunt SCLC. Acest tip de cancer pulmonar este mai agresiv decât NSCLC. Deși SCLC răspunde adesea inițial mai bine la chimioterapie, este mai puțin probabil să fie vindecat decât NSCLC.
3. Mezoteliom: Acest tip de cancer pulmonar este asociat cu expunerea la azbest. Apare atunci când tumorile carcinoide pornesc în celulele producătoare de hormoni (neuroendocrine). Mezoteliomul este agresiv și cu creștere rapidă. Nu răspunde bine la tratament.
Cancer pulmonar - care sunt factorii de risc
Există mai mulți factori de risc cunoscuți pentru cancerul pulmonar, care includ:
- Fumatul: Fumatul este cel mai mare factor de risc pentru cancerul pulmonar. Acesta include țigările, trabucurile și pipa. Produsele din tutun conțin mii de substanțe toxice. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC)Trusted Source, fumătorii de țigări au un risc de 15 până la 30 de ori mai mare de a face cancer pulmonar decât nefumătorii.
- Fumatul pasiv: În fiecare an, în Statele Unite, aproximativ 7.300 de persoaneSursa de încredere care nu au fumat niciodată mor din cauza cancerului pulmonar cauzat de fumatul pasiv.
- Expunerea la radon: Respirația radonului este principala cauză a cancerului pulmonar la nefumători. Este o idee bună să vă testați locuința pentru nivelurile de radon pentru a vă reduce riscul.
- Expunerea la azbest, gaze de eșapament diesel și alte substanțe toxice: Respirația în substanțe toxice vă poate crește riscul, mai ales dacă sunteți supus unei expuneri repetate.
- Un istoric familial de cancer pulmonar: Faptul că aveți membri ai familiei cu cancer pulmonar vă crește riscul de cancer pulmonar.
- Un istoric personal de cancer pulmonar: Aveți mai multe șanse de a face cancer pulmonar dacă ați avut cancer pulmonar în trecut, mai ales dacă sunteți fumător.
- Radioterapie anterioară la nivelul pieptului: Radioterapia vă poate crește riscul de cancer pulmonar.
Cancerul pulmonar - care sunt simptomele
Stadiile incipiente ale cancerului pulmonar nu provoacă întotdeauna simptome. Atunci când apar simptome timpurii, acestea pot include semne precum dificultăți de respirație, alături de simptome neașteptate, cum ar fi durerile de spate.
Durerile de spate pot apărea atunci când tumorile provoacă presiune în plămâni sau când se răspândesc la măduva spinării și la coaste.
Alte semne timpurii ale cancerului pulmonar pot include:
- tuse persistentă sau o înrăutățire a tusei
- tuse cu expectorații sau sânge
- durere în piept care se agravează atunci când respirați adânc, râdeți sau tușiți
- răgușeală
- respirație șuierătoare
- slăbiciune și oboseală
- pierderea poftei de mâncare și scăderea în greutate
- infecții respiratorii recurente, cum ar fi pneumonia sau bronșita
Simptomele suplimentare ale cancerului pulmonar depind de locul în care se formează noile tumori. Nu toate persoanele cu cancer pulmonar în stadiu tardiv vor prezenta fiecare simptom. Astfel, simptomele din stadiul tardiv pot include:
- noduli în gât sau claviculă
- dureri de oase, în special la nivelul spatelui, coastelor sau șoldurilor
- dureri de cap
- amețeli
- probleme de echilibru
- amorțeală la nivelul brațelor sau picioarelor
- îngălbenirea pielii și a ochilor (icter)
- căderea unei pleoape și pupile micșorate
- lipsă de transpirație pe o parte a feței
- dureri de umăr
- umflarea feței și a părții superioare a corpului
Afte în gură, simptome, tratament și De Ce apar. 3 remedii naturiste care le fac să dispară
În plus, tumorile de cancer pulmonar pot uneori să elibereze o substanță similară cu hormonii, ceea ce duce la o mare varietate de simptome cunoscute sub numele de sindrom paraneoplazic. Simptomele includ:
- slăbiciune musculară
- greață și vărsături
- tensiune arterială ridicată
- zahăr ridicat în sânge
- confuzie
- convulsii
Cum se diagnostichează cancerul pulmonar
Diagnosticarea cancerului pulmonar începe cu o conversație cu medicul dumneavoastră și cu un examen fizic. Acesta va dori să treacă în revistă istoricul dumneavoastră de sănătate și orice simptome pe care le aveți. De asemenea, veți avea nevoie de teste pentru a confirma diagnosticul.
Acestea ar putea include:
- Teste imagistice: O masă anormală poate fi observată la radiografie, RMN, CT și PET. Aceste scanări produc mai multe detalii și găsesc leziuni mai mici.
- Citologie a sputei: Dacă produceți flegmă atunci când tușiți, examinarea microscopică poate determina dacă sunt prezente celule canceroase.
- Bronhoscopie: În timp ce sunteți sub sedare, un tub luminat este trecut pe gât și în plămâni, permițând o examinare mai atentă a țesutului pulmonar.
Este posibil să vi se facă și o biopsie. O biopsie este o procedură care presupune obținerea unei mici mostre de țesut pulmonar, care este apoi examinată la microscop. O biopsie poate determina dacă celulele tumorale sunt canceroase. O biopsie poate fi efectuată folosind una dintre următoarele metode:
- Mediastinoscopie: În cadrul unei mediastinoscopii, medicul dumneavoastră face o incizie la baza gâtului. Se introduce un instrument luminat și se folosesc instrumente chirurgicale pentru a lua probe din ganglionii limfatici. De obicei, se efectuează într-un spital, sub anestezie generală.
- Biopsie cu ac de plămân: Cu această procedură, medicul dumneavoastră introduce un ac prin peretele toracic și în țesutul pulmonar suspect. O biopsie cu acul poate fi folosită și pentru a testa ganglionii limfatici. De obicei, se efectuează într-un spital și vi se va administra un sedativ pentru a vă ajuta să vă relaxați.
Dacă rezultatele biopsiei sunt pozitive pentru cancer, este posibil să aveți nevoie de teste suplimentare, cum ar fi o scanare osoasă, pentru a determina dacă cancerul s-a răspândit și pentru a ajuta la stadializare.
Care sunt stadiile cancerului pulmonar
Comoție cerebrală, simptome, cauze, tratament. Ce să faci dacă ești singur și faci comoție cerebrală
Stadiile cancerului indică gradul de răspândire a cancerului și ajută la orientarea tratamentului. Șansele de reușită sau de tratament curativ sunt mult mai mari atunci când cancerul pulmonar este diagnosticat și tratat la timp. Deoarece cancerul pulmonar poate să nu provoace simptome evidente în stadiile incipiente, diagnosticul vine adesea după ce acesta s-a răspândit.
Stadiile cancerului pulmonar cu celule non-mici (NSCLC):
Stadiul 1: Cancerul se găsește în plămân, dar nu s-a răspândit în afara plămânului.
Stadiul 2: Cancerul se găsește în plămân și în ganglionii limfatici din apropiere.
Stadiul 3: Cancerul se află în plămân și în ganglionii limfatici din mijlocul pieptului.
Stadiul 3A: Cancerul se găsește în ganglionii limfatici, dar numai în aceeași parte a pieptului în care cancerul a început să crească.
Stadiul 3B: Cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici de pe partea opusă a pieptului sau la ganglionii limfatici de deasupra claviculei.
Stadiul 4: Cancerul s-a răspândit la ambii plămâni, în zona din jurul plămânilor sau la organe îndepărtate.
Stadiile cancerului pulmonar cu celule mici (SCLC):
Există două stadii ale SCLC, limitat și extins. În stadiul limitat, cancerul se găsește într-un singur plămân sau în ganglionii limfatici din apropiere, pe aceeași parte a pieptului.
Stadiul extins se referă la momentul în care cancerul s-a răspândit:
- în tot un plămân
- la plămânul opus
- la ganglionii limfatici de pe partea opusă
- în lichidul din jurul plămânului
- în măduva osoasă
- la organe îndepărtate
Aproximativ 2 din 3 persoane cu SCLC se află deja în stadiul extins atunci când le este diagnosticat cancerul.
Cancer pulmonar - Tratament
Tratamentele primare pentru cancerul pulmonar includ o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta tumora și chimioterapie și radioterapie pentru a distruge celulele canceroase. Uneori, se folosesc și tratamente mai noi împotriva cancerului, cum ar fi terapia țintită și imunoterapia, dar, de obicei, abia în stadii mai avansate.
De regulă, tratamentul pentru cancerul pulmonar cu celule non-mici (NSCLC) variază de la o persoană la alta. Planul de tratament va depinde de detaliile specifice ale stării dumneavoastră de sănătate și de stadiul în care se afla cancerul în momentul în care ați fost diagnosticat.
Opțiunile de tratament pentru NSCLC în funcție de stadiu includ, de obicei, următoarele:
NSCLC în stadiul 1: Intervenția chirurgicală pentru a îndepărta o porțiune din plămân poate fi tot ce aveți nevoie. De asemenea, poate fi recomandată chimioterapia, în special dacă aveți un risc ridicat de recidivă. Cancerul este cel mai ușor de tratat dacă este depistat în acest stadiu.
NSCLC în stadiul 2: Este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta o parte sau întregul plămân. De obicei, se recomandă chimioterapia.
NSCLC în stadiul 3: Este posibil să aveți nevoie de o combinație de chimioterapie, intervenție chirurgicală și radioterapie.
Stadiul 4 NSCLC: Opțiunile includ intervenții chirurgicale, radioterapie, chimioterapie, terapie țintită și imunoterapie.
Opțiunile pentru cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC) includ, de asemenea, intervenții chirurgicale, chimioterapie și radioterapie. În cele mai multe cazuri, cancerul va fi prea avansat pentru operație.
Dacă sunteți diagnosticat cu cancer pulmonar, îngrijirea va fi probabil gestionată de o echipă de medici care poate include:
- un chirurg specializat în piept și plămâni (chirurg toracic)
- un specialist în plămâni (pneumolog)
- un medic oncolog
- un radio-oncolog
Discutați toate opțiunile de tratament înainte de a lua o decizie. Medicii dumneavoastră vor coordona îngrijirea și se vor ține reciproc la curent. De asemenea, este posibil să doriți să discutați cu medicul dumneavoastră despre studiile clinice.
Studiile clinice pot oferi acces la tratamente noi și promițătoare și pot fi o opțiune dacă planul dumneavoastră de tratament a intrat în impas.
Unele persoane cu cancer pulmonar avansat aleg să nu continue tratamentul. Puteți alege în continuare tratamentele de îngrijire paliativă, care se concentrează pe tratarea simptomelor cancerului mai degrabă decât pe cancerul în sine.
Speranța de viață în cazul cancerului pulmonar
De regulă, cu cât cancerul este diagnosticat mai devreme, cu atât va răspunde mai bine la tratament.
Ratele de supraviețuire pentru cancerul pulmonar depind de tip și de stadiu. Speranța de viață individuală este influențată de factori precum vârsta la care ați fost diagnosticat, starea generală de sănătate și modul în care cancerul răspunde la tratament.
Următoarele sunt ratele estimate de supraviețuire la 5 ani pentru NSCLC de către SEER stadiul:
- Localizat: 60%
- Regională: 33%
- Distantă: 6%
- Toate stadiile SEER: 23%
Cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC) este foarte agresiv. Pentru SCLC în stadiu limitat, rata de supraviețuire la 5 ani este de 14 la sută. Mediana de supraviețuire este de 16 până la 24 de luni. Mediana de supraviețuire pentru SCLC în stadiu extins este de 6 până la 12 luni.
Supraviețuirea fără boală pe termen lung a SCLC este rară. Fără tratament, supraviețuirea mediană de la diagnosticul de SCLC este de numai 2 până la 4 luni.
În funcție de cât de mult s-a răspândit cancerul, rata relativă de supraviețuire la 5 ani pentru mezoteliom este de 8 - 20%.
Rețineți că ratele de supraviețuire și alte statistici oferă o imagine de ansamblu a ceea ce vă puteți aștepta. Există diferențe individuale semnificative, iar medicul dumneavoastră se află în cea mai bună poziție pentru a discuta despre perspectivele dumneavoastră.
În ultimii ani, au fost aprobate noi tratamente pentru cancerul pulmonar cu celule non-mici (NSCLC) în stadiul 4. Unii oameni supraviețuiesc mult mai mult decât s-a observat anterior cu tratamentele tradiționale, notează Healthline.
Care sunt complicațiile cancerului pulmonar
Cancerul pulmonar poate duce la complicații. Acestea includ:
- Risc ridicat de infecție: Persoanele cu cancer pulmonar prezintă un risc crescut de pneumonie, bronșită și alte infecții.
- Umflarea feței: Tumorile din plămâni pot restricționa fluxul sanguin în partea superioară a corpului și pot duce la umflarea feței.
- Pierderea funcției pulmonare: La pacienții cu cancer pulmonar pot apărea dificultăți de respirație, dificultăți de respirație și alte simptome de reducere a funcției pulmonare.
- Cheaguri de sânge: Persoanele cu cancer pulmonar prezintă un risc mai mare de formare de cheaguri, în special în partea inferioară a picioarelor.
- Scuiparea de sânge: Iritarea căilor respiratorii sau din cauza tumorilor poate duce la scuiparea de sânge.
- Creșterea calciului în sânge: Uneori, cancerul pulmonar poate duce la hipercalcemie, sau la creșterea calciului în sânge.
- Comprimarea coloanei vertebrale: Tumorile pot apăsa pe coloana vertebrală și pot provoca durere, slăbiciune și probleme la mers.
- Blocaj cardiac: Tumorile din plămâni pot comprima vasele inimii și pot duce la multiple afecțiuni cardiace grave.
- Dureri nervoase: Tumorile pot duce la dureri nervoase împreună cu amorțeală, furnicături și slăbiciune.
- Probleme de înghițire: Cancerul pulmonar se poate răspândi în esofag și poate provoca probleme de înghițire.
Cum să prevenim cancerul pulmonar
Nu există o modalitate garantată de a preveni cancerul pulmonar. Cu toate acestea, vă puteți reduce riscul dacă:
- Vă lăsați de fumat: Fumatul este factorul de risc numărul unu pentru cancerul pulmonar. Eliminarea fumatului reduce considerabil șansele de a dezvolta cancer pulmonar.
- Evitați radonul: Puteți face un test de depistare a radonului în locuința dumneavoastră pentru a vă ajuta să reduceți expunerea și riscul de cancer pulmonar.
- Evitați alte substanțe chimice care cauzează cancer: Limitarea expunerii la alte substanțe chimice cauzatoare de cancer vă poate reduce riscul.
- Aveți o dietă sănătoasă: Există unele doveziSursa de încredere care sugerează că o dietă bogată în fructe și legume poate reduce riscul de cancer pulmonar.
Ce este radonul
Radonul este un gaz natural radioactiv care se găsește în scoarța terestră. Radonul face parte dintr-un lanț lung de descompunere radioactivă care începe cu uraniul, prezent în roci și în sol de când s-a format Pământul.
Radonul nu poate fi perceput de oameni, întrucât este incolor și inodor, dar poate fi măsurat prin radioactivitatea sa.
Gazul radon este absorbit în interiorul locuințelor din sol. În unele locuințe se înregistrează concentrații mari de radon, în special în zonele cu o cantitate mai mare de uraniu natural în sol și în roci. De asemenea, radonul poate fi prezent în materialele de construcții și în apa potabilă, dar, în majoritatea cazurilor, acestea determină o expunere la radiații mai mică decât radonul din sol.
Deși radonul ca atare este un gaz, produsele sale de descompunere radioactivă nu sunt gaze, ele atașându-se de particule de praf din aer. Dacă inhalăm produse de descompunere, radiația pe care acestea o emit ne poate deteriora plămânii, potrivit Agenției Internaționale pentru cercetarea cancerului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.