Cancer pulmonar, dietă. O dietă bogată în fibre și iaurt este asociată cu un risc redus de cancer pulmonar, a demonstrat un studiu al cercetătorilor Centrului Medical al Universității Vanderbilt publicat în JAMA Oncology. Sunt apreciate și recunoscute deja beneficiile unei diete ridicate în fibre și iaurt pentru bolile cardiovasculare și cancerul gastrointestinal.
Noua cercetare are la bază o analiză a datelor obținute din studii care au implicat 1,4 milioane de adulți din Statele Unite, Europa și Asia. Acestea sugerează că o dietă bogată în fibre și iaurt poate proteja și împotriva cancerului pulmonar. Participanții la studiu au fost împărțiți în cinci grupe, în funcție de cantitatea de fibre și iaurt consumate. Cei cu cel mai mare consum de iaurt și fibre au avut un risc de cancer pulmonar redus cu 33% în comparație cu grupul care nu a consumat iaurt și a consumat cea mai mică cantitate de fibre, potrivti datelor Universității Vanderbilt citate de sciencedaily.
"Studiul nostru oferă dovezi puternice care susțin SUA 2015-2020 Dietary Guideline recomandând o dietă bogată în fibre și iaurt", a declarat autorul principal Xiao-Ou Shu, medic, director asociat pentru Global Health și co-lider al Programului de Cercetare a Epidemiologiei Cancerului cercetătorilor Centrului Medical al Universității Vanderbilt. Shu susține că beneficiile pentru sănătate pot fi înrădăcinate în probioticele lor (alimente nedigestibile care promovează creșterea microorganismelor benefice în intestine) și proprietățile probiotice. Proprietățile pot modula în mod independent sau sinergic microbiota intestinală într-un mod benefic.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.