O soluție pentru oprirea metastazei cancerului de plămâni vine de la ardeiul iute, mai precis de la un compus numit capsaicină care îi dă aroma de picant. Este concluzia la care au ajuns și pe care au prezentat-o recent la reuniunea anuală a Societății Americane pentru Patologia Investigațiilor cercetători de la Școala de Medicină Joan C. Edwards din cadrul Universității Marshall, Huntington, Virginia de Vest, SUA.
Asta după ce i-au testat efectele pe rozătoare și au observat că acest compus a oprit metastaza cancerului pulonar la micile vietăți și în cultura de celule umane supuse experimentului, potrivit medicannewstoday.com.
Compusul blochează activarea unei proteine
Autorii studiului - Piyali Dasgupta de la Universitatea Marshall și Jamie Friedman, cercetător în laboratorul lui Dasgupta - au folosit în testele lor trei linii de culturi de celulelor umane – mici celule de cancer pulmonar – și grupuri de șoareci. Cei cărora li s-a amdinistrat capsaicină au avut un număr mult mai mic de celule canceroase metastatice în plămâni față de rozătoarele ce nu au primit compusul.
Capsaicina oprșete metastaza blocând activarea unei proteine numite Src, esențială în reglementarea înmulțirii, supraviețuirii și mobilității celulelor.
Efecte secundare
Cercetătorii speră ca rezultatele studiilor lor să ducă la apariția de noi terapii anti-metastatice pentru cancerul pulmonar uman. Capsacina e un prim pas, însă nu poate fi folosită simplă din pricina efectelor secundare - iritații gastrointestinale, crampe stomacale, senzații de arsură - , ci doar în combinație cu alte substanțe sau compuși.
„Studiul nostru sugerează că capsaicina, compus natural din ardei iute, ar putea reprezenta o terapie pentru a combate metastaze la pacienții cu cancer pulmonar", susține unul dintre autorii studiului, Jamie Friedman, citat de medicalnewstoday.com.
Beneficiile capsaicinei au fost analizate și în alte studii care au demonstrat că compusul poate inhiba dezvoltarea celulelor triple-negative ale cancerului de sân și reduce riscul apariției de cancer colorectal.
Studiul cercetătorilor americani, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.