Cancerul pancreatic, a patra cauză de deces în SUA, ar putea fi prevenit de o genă descoperită de cercetători de la Centrul de Cancer Pancreatic din cadrul Universității din New York. Diane Simeone, directorul centrului amintit, este unul dintre autorii studiului, potrivit medicalnewstoday.com.
Statistici sumbre despre cancerul pancreatic
Cancerul pancreatic este o formă agresivă de cancer care tinde să fie diagnosticată destul de târziu, iar de multe ori rezistă la tratament.
Estimări ale Institutului National al Cancerului din State prevăd că, până în 2020, cancerul pancreatic va deveni a doua cauză principală de deces. Iar în 2019 vor fi 56.770 de cazuri noi de cancer pancreatic și 45.750 de decese.
Studiu despre gena ce ar preveni cancerul pancreatic
Se știe că unul dintre principalii factori determinanți ai cancerului pancreatic este așa-numita oncogenă (genă cancerigenă) KRAS. Noul studiu condus de Diane Simeone a descoperit o altă genă a cărei acțiune este crucială pentru dezvoltarea acestui cancer.
Într-un studiu pe șoareci și oameni, Diane a examinat rolul unei gene numite "ataxie-telangiectazie grup D complementare" (ATDC) în formarea tumorilor pancreatice. Cercetarea a plecat de la teoria că tumorile canceroase apar ca rezultat al celulelor adulte revenite la o etapă mai devreme, mai "primitive", ca să repare leziunile și inflamația și aprovizionarea organismul cu celule noi care să le înlocuiască pe cele pierdute.
Într-un organism sănătos, acest proces începe repede și se oprește rapid după ce a terminat repararea. Însă, în combinație cu alte defecte genetice, teoria susține că ceea ce organismele noastre intenționează să fie un proces de vindecare să nu se oprească, merge prost și cauzează cancer.
Concluziile experimentelor
În studiu, Diane Simeone si echipa sa s-au concentrat pe un tip de celulă pancreatică, celulă acinară, care poate deveni canceroasă atunci când se întâlnește cu mutații ADN, inclusiv cele care caracterizează oncogena KRAS.
Pe șoarecii cu pancreatită, experimentele au descoperit că expresia genei ATDC a crescut până la câteva zile după ce pancreatita a cauzat leziuni tisulare. Când gena ATDC a fost prezentă alături de oncogena KRAS, toți șoarecii de studiu au dezvoltat cancer pancreatic agresiv. Când cercetătorii au eliminat gena ATDC, niciunul dintre șoarecii predispuși la cancer a dezvoltat cancer.
Cercetătorii au publicat rezultatele lor în revista Genes & Development. Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.