În comparație cu alte tipuri de cancer, cancerul pancreatic este relativ rar, dar doar aproximativ 8,5% dintre pacienții cu cancer pancreatic sunt în viață la cinci ani de la diagnosticul lor.
Cancerul pancreatic are una dintre cele mai mici rate de supraviețuire pentru orice tip de cancer la nivel mondial, doar aproximativ 8,5% dintre pacienți supraviețuind la cinci ani de la diagnostic, arată statisticile.
„Există trei motive principale pentru care cancerul pancreatic este atât de mortal", explică dr Conan Kinsey, medic și om de știință care tratează pacienții cu cancer pancreatic la Huntsman Cancer Institute (HCI) și Universitatea Health Utah, SUA. „În primul rând, pentru că cel mai adesea a fost diagnosticat târziu", spune acesta.
Cu cât cancerul pancreatic este depistat mai devreme, cu atât pacienții au o șansă mai are de a supraviețui. Dar majoritatea pacienților nu au simptome de cancer pancreatic, acestea manifestându-se abia în stadii avansate ale bolii. Doar 10% dintre pacienți sunt diagnosticați în SUA prezintă simptome atunci când cancerul este doar în pancreas și poate fi îndepărtat prin operație. Boala este descoperită adesea după ce cancerul s-a răspândit și la alte organe, când pacienții au simptome precum icter, durere și pierdere masivă și bruscă în greutate. În prezent, nu există nicio modalitate de a detecta timpuriu cancerul pancreatic.
Citește și: Cancerul pancreatic, simptome și tratament
Pancreasul este, de asemenea, situat în organism într-o zonă pe care Kinsey o numește „bun imobiliar la preț ridicat", adică o parte importantă a corpului. Pancreasul este înconjurat de mai multe vase de sânge, ceea ce poate face operația complicată. Principalele părți ale intestinului sunt, de asemenea, în acea zonă.
În cele din urmă, cancerul pancreatic este foarte probabil să se răspândească în alte părți ale corpului sau să metastazeze. „Aproximativ 85% dintre pacienți au deja cancer metastatic atunci când sunt diagnosticați, astfel încât nu mai putem face operații", spune Kinsey. „Majoritatea pacienților vor avea nevoie de chimioterapie pentru a-și trata boala."
Citește și: Cancerul pancreatic: descoperirea care ar putea crește șansele de supraviețuire
Specialistul spune că cercetătorii încearcă să identifice modul cum crește și se răspândește cancerul pancreatic. De asemenea, caută modalități de screening pentru cancerul pancreatic, astfel încât acesta să poată fi descoperit mai devreme. Studiile clinice efectuate la Huntsman Cancer Institute (HCI) și în alte centre medicale testează noi modalități de tratare a bolii, cum ar fi o nouă terapie promițătoare care combină mai multe tratamente inovative și clasice, în speranța că pe viitor cancerul pancreatic nu va mai fi boala letală care este astăzi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.