Un studiu britanic de amploare pe tema cancerului ovarian a ajuns la concluzia că investigaţiile de screening obişnuite nu reduc rata de mortalitate a acestei boli, potrivit unui articol publicat miercuri în revista The Lancet.
Cercetarea, intitulată "Studiu colaborativ asupra screening-ului pentru cancerul ovarian în Marea Britanie", a inclus monitorizarea a 200.000 de femei cu vârste cuprinse între 50 şi 74 de ani din Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, timp de 16 ani.
Femeile participante au fost alocate aleator unuia dintre cele trei grupuri: fără investigaţii de screening, investigaţii anuale printr-o ecografie şi screening anual multimodal alcătuit din analize de sânge urmate de o ecografie. Cercetătorii au descoperit că, deşi abordarea prin utilizarea investigaţiilor multimodale a depistat cancere în stadii timpurii, niciuna dintre metodele de screening nu a condus la o reducere a ratei de mortalitate. Cercetătorii au spus că studiul a arătat că orice potenţial test de screening pentru cancerul ovarian ar trebui nu doar să depisteze cancerul într-o fază timpurie, dar şi să reducă numărul real al deceselor.
Profesorul Usha Menon de la University College London (UCL), cercetător principal în cadrul studiului, a spus că, întrucât metoda de screening ovarian pe care au testat-o nu salvează vieţi, nu poate fi recomandată populaţiei generale. ''Suntem dezamăgiţi întrucât nu acesta este concluzia pe care noi şi toţi cei implicaţi în studiu au sperat-o şi pentru care au muncit pe parcursul atâtor ani'', a spus Menon. ''Pentru a salva vieţi, va fi nevoie de un test mai performat de screening care să depisteze cancerul ovarian mai devreme şi la un număr mai mare de femei decât strategia pentru screening multimodal pe care o folosim'', a mai spus acesta, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.