Cancer, medicament care reduce riscul formării cheagurilor de sânge

Pacienții cu cancer pot beneficia de un nou tratament împotriva formării cheagurilor de sânge atât de periculoase, potrivit unui studiu efectuat recent. Aproximativ jumătate dintre persoanele nou diagnosticate cu cancer solid ar putea fi candidate la strategia care implică o doză mică de anticoagulant direct, aceasta fiind prima abordare pentru prevenirea în condiții de siguranță a cheagurilor de sânge (sau a tromboembolismului venos).

1,9 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer în fiecare an în Canada și în S.U.A.. Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate dintre ei, sau 950 000 de pacienți ar putea fi luați în considerare pentru strategia de prevenire a cheagurilor de sânge cu medicamentul oral numit apixaban. În această populație, strategia ar fi de așteptat să împiedice formarea de cheaguri la șase procente sau la 57.000 de persoane. Strategia de prevenire ar economisi bani, deoarece tratarea cheagurilor de sânge poate fi foarte costisitoare.

Un studiu clinic canadian a arătat că a descoperit că aproximativ jumătate din toți oamenii care au început chimioterapia în cancer au fost în grupul de risc mai mare.  Cercetătorii au înscris 563 dintre pacienții din 13 centre canadiene în studiu și i-au repartizat aleatoriu pentru a primi apixaban (2,5 mg de două ori pe zi timp de șase luni) sau placebo. Dintre cei 275 de pacienți din grupul placebo, 28 au suferit cheaguri de sânge în termen de șase luni (10,2%), comparativ cu 12 din 288 în grupul tratat cu apixaban (4,2%).

,,Cancerul crește riscul formării cheagurilor de sânge, care pot provoca dureri, pot reduce calitatea vieții și crește riscul de deces. Studiul nostru arată pentru prima dată că putem preveni în condiții de siguranță aceste cheaguri la multe persoane cu cancer. O parte esențială a studiului a fost identificarea pacienților cu cancer cu risc crescut de a dezvolta cheaguri de sânge. Acest lucru a fost făcut utilizând scorul Khorana, care se bazează pe rezultatele testelor de sânge și pe alți factori clinici", a spus dr. Philip Wells, hematology la Spitalul Ottawa și Universitatea din Ottawa, autorul principal al studiului.

Cercetătorii au analizat efectele secundare legate de sângerare, efecte care cresc prin utilizarea de anticoagulante. Trei pacienți din grupul placebo au suferit o sângerare majoră (1%) comparativ cu șase pacienți din grupul tratat cu apixaban (2,1%), dar toate sângerările au fost tratabile.

,,Anticoagulantele sunt utilizate în mod obișnuit pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge în alte grupuri cu risc ridicat, dar gândirea tradițională a fost că aceste medicamente ar provoca prea mult sângerare la persoanele cu cancer. Studiul nostru arată că, dacă sunt selectați pacienții potriviți și se utilizează o doză relativ mică de anticoagulant direct oral, beneficiile depășesc cu ușurință riscurile", a declarat dr. Marc Carrier, profesor asociat la Spitalul Ottawa și la Universitatea din Ottawa.

Această cercetare înseamnă mult pentru Harold Black, în vârstă de 76 de ani, care a dezvoltat un cheag de sân asociat cancerului în plămâni (embolie pulmonară) în septembrie 2018. Cheagul mare a necesitat două zile de tratament și monitorizare la Spitalul Ottawa, urmat de tratament cu heparină zilnică.

,,Mă simt foarte norocos pentru că mi s-a spus că primul semn al emboliei pulmonare este adesea moartea. Dacă această cercetare împiedică oameni ca mine să dezvolte cheaguri de sânge, aceasta va face o mare diferență pentru o mulțime de oameni", a afirmat Black.

Programul de cercetare de tromboză de la Spitalul Ottawa și Universitatea din Ottawa este cel mai mare din lume, după cum informează Medicalxpress.com.

Studiul integral îl puteți citi  aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel