Cancer la stomac: depistat cu grafen și mici picături?

Florina Pop |
Data publicării:
Indigestie
Indigestie

Cancerul la stomac ar putea fi identificat cu ajutorul unor microfluide și grafen, susține un studiu al japonezilor de la Universitatea Osaka.

Cancer, stomac, grafen. Cu ajutorul grafenului, microfluidelor și biosenzorilor, cercetători de la Universitatea Osaka, Japonia, au identificat bacteriile care cauzează cancerul de stomac prin detectarea reacțiilor chimice ale acestor bacterii la suprafața unui biosenzor, informează sciencedaily.

Oamenii de știință susțin că abordarea descoperită de ei ar putea fi folosită și pentru detectarea altor bacterii dăunătoare.

Cancer, stomac, grafen: biosenzor inventat

Testul japonezilor durează doar o jumătate de oră. De regulă, biosenzorii sunt utilizați pentru monitorizarea glucozei din sânge și au și potențialul de a detecta bacteriile.

Cercetătorii japonezi au creat un nou biosenzor pe bază de grafen ca să detecteze bacterii care atacă căptușirea stomacului și care au fost legate de cancerul de stomac. Atunci când bacteriile interacționează cu biosenzorul, apar reacții chimice detectate de grafen.
Ca să le detecteze, japonezii au folosit microfluide ca să țină într-un loc bacteriile în picături extrem de mici, aproape de suprafața senzorului. Iar ca să obțină bacteriile, cercetătorii au acoperit grafenul cu anticorpi – o modalitate comună de ancorare a bacteriilor la suprafețele biosenzorilor: când bacteriile interacționează cu anticorpii, grafenul nu poate detecta acele bacterii în mod direct, deoarece anticorpii blochează semnalul. Acest efect de blocare a semnalului este denumit screening Debye, explică autorii studiului, potrivit sursei citate.

Cancer, stomac, grafen: ce face noul biosenzor

„Biosenzorul nostru permite detectarea extrem de sensibilă și cantitativă a bacteriilor care produc ulcere gastrice și cancer de stomac, limitand reacția sa într-un microvolum bine definit", spune co-autorul studiului, Kazuhiko Matsumoto.

Ca să fie depășită limita de screening Debye, cercetătorii au decis să monitorizeze reacțiile chimice efectuate de bacterii în prezența anumitor substanțe chimice, pe care le-au adăugat la picăturile de apă. Produsele chimice rezultate din reacții sunt mult mai mici decât anticorpii și pot să alunece ușor între ele și să ajungă la suprafața grafenului. Analizând doar bacteriile în picături mici, generate prin microfluide, bacteria și produsele lor de reacție pot fi ținute aproape de suprafața grafenului, iar concentrația produselor de reacție poate fi chiar monitorizată în timp.

„Acest senzor demonstrează modul în care materialele bidimensionale, cum ar fi grafenul, se apropie de a fi puse în practică în aplicațiile practice medicale și de sănătate", explică primul autor Takao Ono, conform sciencedaily.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel