Cancerul apare atunci când în genele care reglează creșterea celulară au loc modificări numite mutații. Mutațiile permit celulelor să se dividă și să se înmulțească în mod necontrolat.
Cancerul mamar este un cancer care se dezvoltă în celulele mamare. În mod obișnuit, cancerul se formează fie în lobulii, fie în canalele sânului. Lobulii sunt glandele care produc laptele, iar canalele sunt căile care aduc laptele de la glande la mamelon. Cancerul poate apărea, de asemenea, în țesutul gras sau în țesutul conjunctiv fibros din sân.
Celulele canceroase necontrolate invadează adesea alte țesuturi sănătoase ale sânului și se pot deplasa până la ganglionii limfatici de sub brațe. Odată ce cancerul pătrunde în ganglionii limfatici, are acces la o cale de deplasare către alte părți ale corpului.
Heather este o pacientă care a trecut prin experiența cancerului la sân și care a povestit totul despre ce a pățit și cum a reușit să treacă peste efectele secundare ale tratamentului, peste vestea diagnosticului și cum a acceptat boala.
"În septembrie 2012, am început să am mâncărimi la nivelul sânilor. La început am crezut că este doar piele uscată și că nu este nimic care să mă îngrijoreze. Într-o seară, după ce m-am întors acasă după ce am predat Zumba, am făcut o autoexaminare a sânilor și am simțit un nod mare pe partea laterală a sânului.
Mi-am sunat imediat ginecologul, iar acesta m-a trimis la un centru local de sân din apropierea casei noastre din Montgomery, Alabama, pentru o biopsie și o mamografie. Câteva zile mai târziu, clinicienii de la centrul de sân m-au informat că testele mele au arătat că aveam cancer de sân. Tumora din sânul meu era de mărimea unei mingi de tenis.
Bineînțeles, vestea a fost devastatoare. Soțul meu, Trey, habar nu avea ce să facă și nici eu nu aveam. Dar știam că trebuie să fiu puternică. Știam că copiii mei și soțul meu aveau să mă urmeze. Ei aveau să facă față situației așa cum o făceam eu. Așa că am luat decizia de a fi puternică și de a continua să merg mai departe.
Am simțit, de asemenea, că nu mai era loc în viața mea pentru cancer. Cu doi copii mici și activi, iar Trey și cu mine lucrăm amândoi cu normă întreagă, viața noastră de familie este foarte ocupată. Predau cursuri de Zumba cu jumătate de normă, iar familia noastră cântă la slujba de duminică dimineața de la biserică. Și ne place așa! Îmi place să merg la meciurile de fotbal de vineri seara, să îmi duc fiul la clasa de muzică și pe fiica mea la lecțiile de artă. Avem o viață fericită și plină. Cu alte cuvinte, nu am avut timp pentru cancer. Nu am vrut să trebuiască să-mi opresc viața", a povestit Heather.
"Am purtat pălării și mi-a plăcut să mă machiez. Mi-am cumpărat și gene false. Am învățat repede să accept efectele secundare și să îmbrățișez frumusețea din mine, care nu poate fi înlăturată de medicamente"
"Pentru că nu am vrut să-mi pun viața în așteptare din cauza cancerului, am ezitat să mă grăbesc să iau o decizie în privința tratamentului meu. Speram că ar putea exista o modalitate de a trata cancerul fără a-mi opri viața activă.
Am decis să caut o a doua opinie. M-am întâlnit cu un medic oncolog, un chirurg și un radio-oncolog, iar toți voiau să știe ce vreau să fac. A fost o mare ușurare să fiu întrebată și să știu că aveam un cuvânt de spus în ceea ce privește tratamentul meu.
Echipa mea de îngrijire a subliniat importanța exercițiilor fizice și a creat un plan de tratament care mi-a permis să continui să predau Zumba. Știau că îmi place și au considerat că este important pentru mine să continui să fac lucruri care îmi plac.
Planul meu de tratament a inclus chimioterapie și radioterapie, urmate de o intervenție chirurgicală. Am lucrat cu un clinician naturist, care m-a ajutat să reduc efectele secundare ale tratamentelor. Și chiar am început să predau cursuri de Zumba la spital", a mai povestit Heather, pentru Cancer Treatment Centers of America.
Heather, despre frumusețea cancerului
"Tratamentul împotriva cancerului nu mi-a schimbat viața activă, dar mi-a schimbat aspectul fizic. Mi-am pierdut părul și am slăbit.
La început, aceste efecte secundare au fost dificile, dar am învățat repede să le accept și să îmbrățișez frumusețea din mine, care nu poate fi înlăturată de medicamente. Am purtat pălării și mi-a plăcut să mă machiez.
Câteva ținute noi au făcut o mare diferență. Mi-am cumpărat și gene false. Nici unul dintre studenții mei de la exerciții fizice nu a observat. Am adăugat mersul pe jos și mersul cu bicicleta la regimul meu de exerciții fizice pentru că a fi activă mă făcea să mă simt bine.
Dar ceea ce a contat cel mai mult când a fost vorba de a face față efectelor secundare a fost atitudinea mea. Știam că nu puteam continua să mă îngrijorez de ceea ce credeau ceilalți. Trebuia doar să mă confrunt cu ceea ce se întâmpla și să fac față. Și a fost mai bine.
Astăzi, mă bucur mai mult ca niciodată de viața mea plină și fericită", a conchis ea.
Cum îți palpezi CORECT sânii. CÂND și cum trebuie făcută autopalparea și la ce să fii foarte ATENTĂ de acum
Scopul examinării sânilor este de a determina dacă sânii sunt normali sau anormali. Dacă sunt anormali, pot fi indicate oricare sau toate următoarele: consult chirurgical, reexaminare la un alt moment al ciclului menstrual, mamografii și, eventual, ecografie.
Țesutul glandular suferă modificări de la naștere până la bătrânețe. La naștere, atât sânii feminini, cât și cei masculini conțin un sistem simplu de canale mari, dar fără lobulii. Canalele sunt căptușite cu epiteliu aplatizat și înconjurate de țesut colagenos. Odată cu debutul pubertății la femei, creșterea rapidă a epiteliului ductal și a stromei fibroase periductale mărește dimensiunea sânilor care sunt destul de fermi. Odată cu debutul maturității se dezvoltă lobulii adevărați și structurile acinare.
La sânul masculin nu se dezvoltă niciodată lobulii, astfel că bărbatul nu dezvoltă niciodată varietatea de cancer mamar numită lobular. În timpul sarcinii există o proliferare (înmulțire) marcată a elementelor glandulare care regresează la normal după sarcină și alăptare.
La menopauză are loc o involuție (regresie) continuă a structurilor mamare cu pierderea elementelor glandulare și atrofia sânului care rezultă.
Examinarea sânilor este esențială de făcut acasă. Autoexaminarea sanilor trebuie sa constituie un obicei constant in viata femeii moderne
O examinare adecvată a sânilor se realizează prin inspecție și palpare atentă. Aceasta necesită o procedură planificată de rutină cu mai multe schimbări în poziția pacientei și palparea meticuloasă a întregii întinderi a sânilor, care acoperă de obicei cea mai mare parte a peretelui toracic anterior.
Atenție! Autopalparea nu înlocuiește consultul medical. Există programe de screening pentru femei, pentru depistarea cancerului la sân.
Când trebuie făcută autopalparea și cum - VEZI FOTO AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.