Potrivit rezultatelor publicate în Jurnalul European de Inimă, această cea mai veche băutură pare să dilueze sângele din artere și să crească fluxul de sânge, reducând astfel riscul de formare a cheagurilor. În plus, fructul viței pare să stimuleze nivelurile de HDL, colesterolul "bun" și să ajute la prevenirea LDL sau a colesterolului rău.
Într-un alt studiu publicat, cercetătorii de la Institutul de Cercetare în Medicina Extramurală din Amsterdam au testat 275 de bărbați și femei cu vârsta de 32 de ani. Cei care au băut echivalentul unui pahar sau două de vin în fiecare zi au avut un nivel semnificativ mai mare de colesterol "bun".
Cercetătorii italieni de la Institutul Național de Cercetare pentru Alimentație și Nutriție au raportat că fenolii par să limiteze oxidarea LDL, lucru care s-ar traduce prin faptul că ar afecta mai puțin căptușeala arterelor și, prin urmare ar stopa stadiul bolilor cardiovasculare.
Un scut împotriva cancerului
Vinul poate proteja împotriva mai multor forme de cancer. Se pare că aceiași compuși fenolici care reduc riscul bolilor cardiace, de asemenea, pot încetini creșterea celulelor cancerului de sân, potrivit rezultatelor raportate de cercetătorii de la Universitatea din Creta.
De asemenea, fenolii au demonstrat că suprimă creșterea celulelor cancerului de prostată. Și oamenii de știință francezi au găsit dovezi că un antioxidant din vin numit resveratrol poate pune frânele asupra creșterii celulelor canceroase de ficat, potrivit unui raport publicat în revista Oncology Reports.
Un alt studiu susține că vinul - în special vinul roșu - ar putea ajuta la prevenirea cancerului oral. Cercetătorii de la Universitatea din Missouri School of Dentistry au descoperit că resveratrolul și un alt antioxidant numit quercetin pot inhiba creșterea celulelor canceroase orale.
Oase mai puternice
Dar, probabil, cele mai surprinzătoare știri din toate studiile au fost cele care sugerează că băutorii moderați de vin își pot reduce riscul de osteoporoză. Un raport din Jurnalul American de Epidemiologie a arătat că femeile care au băut între 11 și 29 de grame de alcool pe zi - echivalentul a 1-3 pahare de vin - au avut o densitate osoasă mai mare, măsurată în regiunea șoldului și a coapselor, decât cei are nu au băut deloc și decât băutorii ,,grei”.
O altă cercetare de la Universitatea Creighton care a testat aproape 500 de femei în vârstă a descoperit că densitatea minerală osoasa a fost de 12% până la 16% mai mare în rândul consumatorilor moderați de alcool, în comparație cu cei care nu beau deloc. Și femeile nu sunt singurele care ar putea beneficia.
Într-un studiu publicat în revista Osteoporosis International, cercetătorii finlandezi au testat 143 de bărbați cu vârste între 54-63 de ani. Bărbații care se bucurau de un pahar sau de două alcool pe zi, au prezentat o densitate minerală osoasă mai mare.
Cu toate acestea, în ciuda constatărilor încurajatoare, mulți medici sunt reticenți în a recomanda vinul, pe motivul că un consum excesiv de alcool poate fi mortal, potrivit WebMD.com. Beneficiile pentru sănătate asociate cu vinul dispar atunci când oamenii beau prea mult.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.