Cancerul de stomac, numit și cancer gastric, este o creștere a celulelor care începe în stomac. Stomacul se află în partea de sus a abdomenului, chiar sub coaste. Stomacul ajută la descompunerea și digerarea alimentelor.
Cancerul de stomac poate apărea în orice parte a stomacului. În cele mai multe dintre cazuri, cancerele de stomac apar în partea principală a stomacului. Această parte se numește corpul stomacului.
Dr. Teodor Buliga, medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică la Spitalul Clinic SANADOR ne-a vorbit despre semnele de alarmă ale cancerului gastric.
Cancerul de stomac nu provoacă întotdeauna simptome în stadiile sale incipiente. Atunci când apar, simptomele pot include indigestie și dureri în partea superioară a burții. Simptomele ar putea să nu apară până când cancerul este avansat. Stadiile ulterioare ale cancerului de stomac ar putea provoca simptome precum senzația de oboseală foarte mare, pierderea în greutate fără să încerce, vărsături cu sânge și scaune negre.
Cancerul de stomac care se răspândește în alte părți ale corpului se numește cancer de stomac metastatic. Acesta provoacă simptome specifice locului în care se răspândește. De exemplu, atunci când cancerul se răspândește în ganglionii limfatici, poate provoca noduli pe care îi puteți simți prin piele. Cancerul care se răspândește la ficat ar putea provoca îngălbenirea pielii și a albului ochilor. În cazul în care cancerul se răspândește în interiorul burții, ar putea provoca umplerea burții cu lichid, iar burta ar putea părea umflată.
"De regulă apar târziu, pentru că, simptomatologia îmbracă forma unui ulcer, unei suferințe de tip gastritic și pacienții au la dispoziție, într-un fel, din păcate, o sumedenie de medicamente pe care le pot lua mai mult sau mai puțin voluntari, cu o recomandare mai mult sau mai puțin de la un medic specialist care nu face altceva decât să întârzie diagnosticul corect.
Pentru că ei vor ajunge târziu la un gastroenterolog când nu se va mai putea și când simptomatologia va depăși și puterea de apărare a acelor medicamente, când durerile vor fi atât de mari, încât de regulă afecțiunea este depășită din punct de vedere chirurgical.
Deci primul semn sunt durerile, ca și cum pacientul ar avea un ulcer. Sigur se pot asocia sau nu cu arsuri gastrice", a declarat medicul Teodor Buliga, în exclusivitate pentru DC Medical.
Semnul din scaun care îți arată că ai cancer
De cele mai multe ori, oamenii asociază sângele în scaun cu culoarea roșie. Ei bine, medicul Teodor Buliga a aruncat bomba.
"Al doilea semn este că ceva în apetit, în pofta de mâncare care se modifică. Pacienții nu mai au aceeași poftă de mâncare, dar evident că în momentul în care spun nu mai suport carnea sau simt că mă satură foarte repede, deja lucrurile au avansat", a mai spus medicul.
"Un al treilea semn este că acea tumoră din stomac sângerează.
În foarte puține cazuri, rare ori se întâmplă ca această sângerare să devină evidentă, să devină manifest.
De cele mai multe ori sângererile sunt reduse cantitativ, e același lucru valabil și pentru colon și practic pacienții pierd încet, încet, picătură cu picătură la propriul sânge, ori asta va duce la o slăbiciune, asta va duce la modificarea de culoare a scaunelor.
Ca scaunele să fie franc negre trebuie ca respectiva cantitate de sânge să fie destul de mare.
De cele mai multe ori, sângele roșu din scaun are o sursă protologică, pe românește din hemoroizi, și nu o sursă oncologică.
Sigur există și excepții și nu vreau să își pună fiecare diagnostic că dacă are scaun roșu atunci poate să stea liniștit.
De cele mai multe ori, sângerările digestive rezultă în scaune negre și în scaune cu sânge modificat, digerat, ș.a.m.d", a conchis medicul Teodor Buliga.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.