Factorii ne îmbolnăvesc de cancer sunt de două feluri: cei pe care îi putem evita și cei pe care nu îi putem evita. Anumite gene moștenite nu pot fi controlate, însă stilul de viață se poate schimba. Aici este cheia pentru a ne menține sănătoși și a preveni îmbolnăvirile.
Dr. Eniko Reka Fejer, medic primar Oncologie și Doctor în Științe Medicale cu competență în ultrasonografie generală la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt acești factori și cum îi putem evita.
”Factorii de risc pe care nu-i putem influența sunt factorii de mediu de mediu. Deși, și aici, poluarea, de fapt, ar putea fi influențată și măsuri eficiente ar fi necesare. Sau mutațiile genetice care se moștenesc.
Nu putem influența vârsta noastră. Acești factori sunt cumulativi, iar formarea cancerului este multifactorială de obicei în aceste situații. Dar favorizată de un background genetic moștenit pe care nu îl putem influența”, a precizat dr. Eniko Reka Fejer, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Ce cancere poți face dacă ești femeie și fumezi și cazul lui Winston Churchill
”Winston Churchill a fumat până la 83 de ani și nu a făcut cancer, avea alte gene, avea altă constituție, dar asta nu înseamnă că și tu vei fi scutit de riscuri”, a spus Val Vâlcu, moderatorul emisiunii.
”Este o excepție și este un exemplu clasic care se aduce întotdeauna. Știm că fumatul este cea mai păcătoasă adicție pe care o avem.
Ea este prezentă în România într-un procent de aproximativ 18% din populație fumează și există o diferență între sexe. Bărbații fumează într-un procent de 30% și femeile într-un procent de 8%. Fumatul la femei este deosebit de periculos, fiindcă crește incidența cancerului de sân și a colului uterin", a mai spus medicul oncolog.
Ei bine, gudronul și arderea tutunului sunt responsabile de cele mai multe dintre efectele nocive ale țigărilor însă, în prezent, alternativele la fumat, adică țigările electronice, sunt mult mai eficiente în reducerea efectelor, conform studiilor recente.
"Ceea ce este îngrijorător legat de fumat este că adolescenții, s-a făcut o evaluare în anul 2020 de către Comisia Europeană în România, fumează într-un procent de 30% țigări clasice la care se adaugă 10% din țigările electronice. Deci este un procent foarte mare, pentru că fumează mai degrabă țigări clasice, cu fum.
Asta a fost situația în 2020 când s-a făcut evaluarea”, a mai subliniat dr. Reka Eniko Fejer.
Obezitatea și stresul, factori pentru apariția cancerului
”Haideți să vorbim despre cel mai important factor de risc pe care îl avem și este o caracteristică a societății occidentale: obezitatea. Obezitatea a crescut foarte mult ca incidență în ultima perioadă și obezitatea independentă ca și factor de risc unic provoacă creșterea mortalității cu aproximativ 20%.
Stresul este un factor de risc. Dar situat mai înspre capătul topului 10.
Am zis despre despre fumat, despre poluare, respectiv despre lipsa activității fizice. Acestea sunt în top 5.
Stresul poate fi într-adevăr incriminat, iar stresul cronic, de exemplu, un traumatism, pierderea unei rude apropiate poate fi un moment în care recunoști o problemă de sănătate mai veche. Dar de obicei nu este cauzator de tumoare malignă.
Stresul cronic susținut, care duce la suprimarea imunității și o celulă tumorală scăpată de sub supravegherea imună poate să ducă la dezvoltarea de cancer”, a mai spus dr. Reka Eniko Fejer.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.