Cancer esofagian, un test care ar putea salva milioane de vieți

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancer
Cancer

Cancerul esofagian afectează anual peste 400.000 oameni în întreaga lume. Cercetări noi ar putea duce la un screening simplu și ieftin pentru această boală, astfel încât depistarea să se facă înainte ca simptomele să devină evidente și să fie prea târziu pentru a salva pacientul. Un cercetător de la Universitatea de Medicină Johns Hopkins, care și-a dedicat cariera pentru detectarea și prevenirea cancerului esofagian, susține că un test bazat pe o capsulă mică, un șnur și un burete de 2 centimetri sunt viitorul screening-ului pentru această boala mortală.

Gastroenterologul Stephen Meltzer, profesor de medicină și oncologie la Universitatea de Medicină Johns Hopkins, împreună cu o echipă de cercetători, clinicieni și ingineri biomedicali descriu un test - "EsophaCap" - care utilizează biomarkeri genetici specifici pentru a detecta schimbări periculoase în celulele care se aliniază interiorul esofagului.

Studiile anterioare au demonstrat capacitatea biomarkerilor Meltzer de a detecta o afecțiune numită esofagul Barrett. Potrivit lui Meltzer, principiul din spatele EsophaCap este simplu. Pacientul înghite o capsulă mică, care are atașat un șnur lung.

După ce capsula se deplasează în esofag și în stomac - un proces care durează doar un minut sau mai puțin - stratul de gelatină de pe capsulă începe să se dizolve. Din această capsulă rezultă un burete de poliuretan de 2 centimetri, atașat la șnur. Buretele începe călătoria înapoi, din stomac, în esofag și, în cele din urmă, în gura pacientului. Pe măsură ce se deplasează, buretele intră în contact cu întreaga lungime și lățime a esofagului, colectând tot materialul genetic. Buretele, încărcat cu material genetic care deține cheia sănătății esofagiene a pacientului, este scos din gură și trimis apoi unei companii care efectuează teste genetice simple pentru a determina riscul pacientului pentru cancerul esofagian.

,,Detectarea precoce este cheia când vine vorba de cancerul esofagian. Pacienții au o șansă mult mai buna de a se trata - sau chiar de a preveni - în cazul în care ei știu riscul. Noi credem că acest mic burete poate face screening-ul ușor și ieftin”, a declarat Meltzer.

 Cu aproape o jumătate de milion de cazuri noi pe an, cancerul esofagian este al optulea dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la nivel mondial, cu cele mai mari rate în unele părți din Africa și Asia. În 2016, Statele Unite au văzut aproape 17 000 de cazuri noi diagnosticate și aproximativ 16 000 de decese cauzate de cancerul esofagului.

Rata de supraviețuire la cinci ani pentru persoanele cu cancer limitat la esofag este de 43%. Când se răspândește în țesuturile sau organele din apropiere, această rată scade la 23%. Cancerul esofagian care se răspândește în diferite părți ale corpului are o rată de supraviețuire la cinci ani de doar 5%.

În cercetările anterioare, Meltzer a efectuat teste riguroase pe setul de biomarkeri genetici pe care îi folosește pentru a diagnostica esofagul lui Barrett. Combinația genică dintre p16, NELL1, AKAP12 și TAC1 a dat o sensibilitate de aproape 92% și a oferit diagnostice fiabile. Medicina nu a avut niciodată metode de screening de rutină pentru boală. Atât endoscopia cât și biopsia sunt mai puțin decât ideale, deoarece sunt inexacte, costisitoare și se bazează pe eșantioane de țesuturi aleatoare, mai degrabă decât pe material din întregul căptușel esofag.

,,Este posibil să pierdeți celulele canceroase timpurii utilizând endoscopia cu biopsie. Majoritatea pacienților cu tulburarea lui Barrett nu se supun vreodată endoscopiei. Acum suntem încrezători că avem instrumentele pentru a identifica acest tip de cancer”, a precizat Meltzer, după cum informează ScienceDaily.com.

EsophaCap a fost testat la 94 de persoane pe parcursul studiului. 85% dintre subiecți au fost în stare să înghită capsula, iar în 100% din situații s-a reușit recuperarea bureților. Evaluarea endoscopică a pacienților după administrarea de EsophaCap nu a evidențiat nici o dovadă de sângerare, durere, traume sau alte reacții adverse la test. Dintre pacienții capabili să înghită capsula, aproape jumătate au fost diagnosticați cu esofagul lui Barrett - o rată mult mai mare decât cea a populației generale din S.U.A.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel