Cancer: Efectele toxice ale chimioterapiei, reduse cu un burete

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ficat
Ficat

Cancer: Cercetătorii au dezvoltat un absorbant inovator, personalizat, care poate capta medicamentele chimioterapeutice toxice atunci când acestea „se scurg” din organul tratat. Acest burete ar putea ajuta la reducerea efectelor adverse ale acestor tratamente pentru cancer. El a fost deocamdată testat pe modele animale pentru cancer la ficat. Studiul, integral, la finalul materialului. 

O echipă de cercetători din mai multe instituții din Statele Unite - inclusiv Universitatea Berkeley din California (UC) și Universitatea San Francisco din California (UCSF) - a dezvoltat recent un dispozitiv mic, asemănător unui burete, care absoarbe agenții chimioterapeutici după ce aceștia și-au atins ținta.

Scopul absorbantului este acela de a minimiza efectele secundare toxice ale medicamentelor de chimioterapie, care, deși au un efect puternic împotriva tumorilor canceroase, atacă și organele și țesuturile sănătoase și pot afecta funcția lor.
Dispozitivul este printat 3D, astfel încât să se potrivească perfect venei oricărui individ care face un tratament cu chimioterapie. Învelișul care este dintr-un polimer absorbant este capabil să „absoarbă" agenții toxici după ce au trecut prin organul căruia i se adreseaza tratamentul.

Testat la animale pentru cancerul la ficat

Până în prezent, cercetătorii au testat acest nou dispozitiv ca un ajutor pentru chimioterapie în cancerul de ficat, deoarece medicamentele terapeutice se deplasează de la ficat în sânge, ceea ce poate crește riscul de efecte secundare toxice.

Cercetătorii au prezentat experimentele și constatările lor într-un studiu care a apărut în pe 9 ianuarie în revista ACS Central Science.

Pentru a introduce absorbantul inovator, „Chirurgii introduc un fir în sânge și pun buretele ca pe un stent. Apoi îl lasă acolo doar pentru în intervalul în care pacientul face chimioterapie, poate câteva ore", explică prof. Nitash Balsara, de la UC Berkeley, într-un material dat publicității de instituția de învățământ superior. 

Cercetătorii au testat absorbantul pe porci. Au injectat un medicament pentru chimioterapie pentru tratamentul cancerului de ficat și au constatat că, în medie, dispozitivul a reușit să absoarbă 64% din medicament.

„Dezvoltăm (acest burete, n.r.) în jurul cancerului de ficat, deoarece este o mare amenințare pentru sănătatea publică - exista zeci de mii de cazuri noi în fiecare an - și deja tratăm cancerul de ficat folosind chimioterapie intra-arterială", explica co-autor al studiului, Prof. Steven Hetts.

Cu toate acestea, adaugp el, „ați putea folosi acest tip de abordare pentru orice tumoră sau orice boala care este limitată la un organ, și vreți să absoarba medicamentele pe partea venoasă înainte de a putea fi distribuite și de a provoca reacții adverse în altă parte a corpului".

În viitor, cercetătorii vor să utilizeze această tehnică în tratamentul tumorilor renale canceroase și a celor cerebrale.

Folosind un „concept de rafinare a petrolului"

La UCSF Mission Bay Hospitals, prof. Hetts foloseste deja un mod mai sigur de a livra medicamente pentru chimioterapie. Mai degrabă decât pur și simplu injectarea medicamentelor în fluxul sanguin, el introduce catetere în vene pentru a le livra direct la locul tumorii.

Această abordare ajută deja la scăderea riscului ca respectivele medicamente puternice să se infiltreze și să afecteze țesuturile sănătoase. Cu toate acestea, prof. Hetts explică faptul că mai mult de jumătate din doza injectată de medicament continuă să se „scurgă" din organul vizat și să ajungă în alte părți ale corpului.

Absorbantul inovator, care include un polimer ionic ce poate intercepta în mod eficient agentul chimioterapic doxorubicină, ar scăpa de această problemă. Conceptul pentru acest dispozitiv, explică echipa de cercetare, vine de fapt din procesele industriale de rafinare.

„Un absorbant este un concept de inginerie chimică standard", spune prof. Balsara. „Absorbanții sunt utilizați în rafinarea petrolului pentru a elimina substanțele chimice nedorite, cum ar fi sulful. Literalmente, am luat conceptul din rafinarea petrolului și l-am aplicat la chimioterapie", notează el.

„Una dintre căile cele mai scurte pentru pacienți"

Deși absorbantul personalizat a avut până acum rezultate bune în modelul de porc sănătos, cercetătorii subliniază faptul că este extrem de important să se valideze, în studiile clinice cu participanți umani care chiar se luptă cu cancerul.

„Aceasta este prima validare in vivo care (arată că, n.r.) da, acest dispozitiv va absorbi medicamente în fluxul sanguin, dar testarea extensivă pe animale nu este calea următoare. Următoarea etapă este obținerea aprobării condiționate de la US Food and Drug Administration (FDA) pentru a face primele studii pe oameni, deoarece este mult mai realist să le testezi la persoanele care suferă de cancer, spre deosebire de a continua să le testezi la porcii tineri care au altfel ficat sănătos", subliniază prof. Hetts.

Cercetătorii sunt, însă, încrezători ca absorbantul lor inovator este promițător. Ei cred că nu va fi doar mai puțin invaziv decât alte metode de filtrare a chimioterapiei care sunt deja în curs de testare, dar și că probabil va funcționa mai bine decât acestea.

„Există o mulțime de oportunități de a dezvolta dispozitive mai puțin invazive, care vor lega de medicamente într-un mod mai blând. Credem că acesta este un concept aplicabil în general", spune Prof. Hetts.

„Pentru că este un dispozitiv temporar, există un standard inferior în ceea ce privește aprobarea de către FDA. Cred că acest tip de filtru chimioterapeutic este una dintre cele mai scurte căi pentru pacienți", conchide prof. Steven Hetts.

Studiul, integral (open acces), poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel