Cancer: Detectare mai devreme din analizele de sânge

Celulele stem se pot recolta și prin donarea de sânge
Celulele stem se pot recolta și prin donarea de sânge

Canadienii au găsit o modalitate de detectare a cancerului din analizele de sânge cu mult înainte de apariția simptomelor. Ei au combinat "biopsia lichidă" și modificările epigenetice pentru a dezvolta un test de sânge capabil să detecteze și să clasifice cancerul în stadiile incipiente.

Prin profilarea modificărilor epigenetice, echipa a reușit să identifice mii de modificări unice pentru fiecare tip de cancer. Apoi, folosind multe date, a creat clasificatori capabili să identifice prezenta ADN-ului derivat din cancer în probele de sânge, pentru a determina ce tip de cancer este, după cum informează Medicalxpress.com.

Oamenii de știință au urmărit originea și tipul cancerului prin compararea a 300 de probe din tumori de la pacienți provenite din șapte localizări ale bolii (plămân, pancreas, colon, rect, sân, vezică urinară și rinichi) și probe provenite de la donatori sănătoși, cu analiza ADN-ului.
În fiecare probă, ADN-ul plasmatic a corespuns ADN-ului tumoral. Echipa a extins cercetarea și reușit să potrivească cu succes mai mult de 700 de probe de tumori și sânge din mai multe tipuri de cancer. A fost o muncă de căutare a unui ,,ac în carul cu fân", doar că în cazul acestui studiu computerul trebuia să găsească câteva ace în car pentru a defini corect problema.

,,Suntem foarte încântați de acest stadiu. O problemă majoră a cancerului este cum să-l detectezi mai devreme. A fost o problemă de tipul "acul în carul cu fân" de a găsi o mutație unică în cancer în sânge, în special în stadiile timpurii, unde cantitatea de ADN tumoral din sânge este minimă ", a declarat dr. Daniel De Carvalho, de la Centrul de Cancer Prințesa Margaret, cercetătorul principal al studiului.

Pașii următori pentru validarea acestei abordări includ analizarea datelor din studiile de cercetare privind sănătatea populației, care se desfășoară deja în mai multe țări, unde s-au colectat probe de sânge de la un an la altul înainte de diagnosticarea cancerului. Apoi, abordarea va trebui validată în cele din urmă în studiile prospective de depistare a cancerului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel